Microsoft Educatieve Licenties

Microsoft Educatieve Licenties

Educatieve licenties zijn van belang in het ondersteunen van onderwijsinstellingen door software en tools aan te bieden die speciaal ontworpen zijn voor academisch gebruik. Omdat de licenties ontworpen zijn om onderzoek en onderwijs te faciliteren, zijn de licenties dus niet voor iedereen zomaar beschikbaar, hier zitten eisen aan verbonden. In dit artikel wordt uitgelegd wat educatieve licenties zijn, welke er bestaan en voor wie ze bedoeld zijn. 

Wat zijn educatieve licenties?

Educatieve software licenties zijn licenties die uitsluitend bedoeld zijn voor officieel erkende onderwijsinstellingen die diploma’s verlenen aan hun medewerkers. Daarbij mogen ze uitsluitend gebruikt worden voor academisch onderwijs en/of onderzoek. Educatieve licenties kunnen alleen worden aangeschaft door officieel geaccrediteerde onderwijsinstellingen en kunnen alleen vergeven worden door instellingen die zijn erkend door nationale accrediterende instanties. Voorbeelden hiervan zijn universiteiten en vergelijkbare instellingen voor hoger onderwijs, academische en technische scholen en hogescholen en instellingen voor beroepsopleiding. Buiten onderwijsinstellingen mogen ook docenten en onderzoek personeel, mits het voor direct gebruik van onderzoeks- en onderwijstaken is die de academische relatie tussen het individu en de instelling vormen. 

Academische Volume Licentie 

Een Academische Volume Licentie Agreement is gecreëerd voor scholen en andere educatieve instellingen zodat meerdere licenties voor software op een voordelige manier aangeschaft kunnen worden. Er zijn 4 soorten volumelicenties beschikbaar: School Agreement, Campus Agreement, Academic Open Licentie en Academic Select Licentie. In deze alinea zal meer informatie verschaft worden over voor wie de licenties voornamelijk bedoeld zijn. Het is van belang te weten dat Academische Volume Licenties geen volledige Windows licenties zijn. Het gaat bij bovengenoemde licenties dus alleen over licentieovereenkomsten die upgradelicenties dekken voor besturingssystemen van Windows.

School Agreement: De School Agreement licentie is voornamelijk bedoeld voor basisscholen, bibliotheken, en musea die net zoals bij de Campus Agreement opzoek zijn naar een eenvoudige en flexibele abonnementslicentie. 

Campus Agreement: De Campus Agreement licentie is voornamelijk bedoeld voor hogere educatieve instituties die opzoek zijn naar een eenvoudige, flexibele abonnementslicentie. 

Academic Open Licentie: De Academic Open Licentie is voornamelijk bedoeld voor academische instituties ongeacht de grootte die opzoek zijn naar simpel, eenmalige transacties. Daarbij is het van belang dat de instituties flexibel zijn in het aanschaffen van licenties in kleine hoeveelheden.

Academic Select Licentie: De Academic Select Licentie is voornamelijk bedoeld voor middel- tot grote bedrijven die ongeveer 250+ apparaten in gebruik hebben en in staat zijn het aantal benodigde licenties te voorspellen.

Welke educatieve licenties zijn er?

Er zijn een aantal verschillende educatieve licenties met verschillende doeleinden en functies:

Microsoft 365 Education bestaat uit 3 verschillende versies; Microsoft 365 A1, Microsoft 365 A3 en Microsoft 365 A5. Microsoft 365 A1 is een eenvoudige leeroplossing die geldt voor één apparaat. Microsoft 365 A3 bevat alles dat Microsoft 365 A3 ook bevat, plus analyses, geavanceerde beveiliging en desktop apps. Microsoft 365 A5 bevat op zijn beurt weer hetzelfde als Microsoft 365 A3, plus gestroomlijnde beveiligings-, licentie- en beheertools. 

Windows 11 Education is een licentie met besturingssysteemopties die speciaal ontwikkeld zijn voor onderwijsredenen. De licentie speelt in op de ontwikkeling binnen het onderwijs waarin onderwijs- en leermethodologieën de focus verschoven hebben naar blended learning, face-to-face leren en de ondersteuning van externe leeromgevingen. Een van de kenmerken die Windows 11 Education zo voordelig maakt is de integratie van met Microsoft Teams die ervoor zorgt dat docenten en studenten op afstand kunnen samenwerken. 

Azure Education Hub kan gebruikt worden voor het managen van cloud-based projecten. Azure Education Hub is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden door studenten om cloudtegoed voor Azure-abonnementen te beheren en aan te bieden. 

Educatieve licenties: functionaliteiten

Zoals eerder in dit artikel vermeld is, zijn er verschillende educatieve licenties met verschillende doeleinden. Er zijn licenties met specifieke doeleinden zoals bijvoorbeeld Azure Education Hub. Microsoft 365 Education bestaat uit 3 verschillende versies met verschillende doeleinden. De verschillende doelen zijn eerder al genoemd maar de drie versies hebben wel overkoepelende functies. Deze functies zullen hieronder genoemd worden: 

  1. Word
  2. Microsoft Teams
  3. PowerPoint
  4. Outlook
  5. Excel
  6. Power BI
  7. Reflect
  8. Minecraft Education