Perpetual licenses

Eeuwigdurende licenties

Wat zijn eeuwigdurende licenties?

Eeuwigdurende licenties zijn softwarelicenties die gebruikers met één enkele betaling kunnen aanschaffen en vervolgens voor onbepaalde tijd kunnen gebruiken. Deze licenties worden geleverd met ondersteuning van de fabrikant voor een beperkte periode en bevatten alle functies. Na deze periode moeten gebruikers een bedrag betalen om technische ondersteuning te krijgen en toegang te hebben tot alle updates. Een eeuwigdurende licentie kan worden vergeleken met andere detailhandelsaankopen waarbij consumenten een product ontvangen in ruil voor een eenmalige betaling en dit product wordt geleverd met een garantie voor een beperkte periode.

Welke eeuwigdurende licenties zijn er?

 • Windows Server
 • Exchange Server
 • SharePoint Server
 • Windows 10 & Windows 11
 • Microsoft Project
 • Microsoft Office
 • Microsoft SQL Server
 • Microsoft Visio
 • Remote Desktop Services
 • Microsoft Access
 • Microsoft Visual Studio

Wat zijn de voordelen van eeuwigdurende licenties?

Met de aanschaf van een eeuwigdurende licentie hoeven gebruikers maar één keer te betalen om toegang te krijgen tot de software. Na de eenmalige aankoop zijn er geen extra kosten meer verbonden aan de software. Zoals gezegd zijn eeuwigdurende licenties software voor eenmalige betaling. Na aanschaf krijgen gebruikers het recht om de software te gebruiken zolang zij dat willen en/of nodig hebben.

Op de lange termijn kosten eeuwigdurende licenties minder dan andere licentietypen. Ondanks de hogere startkosten wordt software op abonnementsbasis na een jaar steeds duurder. Daarom geven veel bedrijven de voorkeur aan eeuwigdurende licenties boven licenties op basis van abonnementen.

Wat zijn de nadelen van eeuwigdurende licenties?

Ondanks het feit dat eeuwigdurende licenties na verloop van tijd goedkoper zijn, zijn er enkele nadelen aan hun kostenstructuur. Om te beginnen zijn de aanschafkosten aanzienlijk hoger in vergelijking met bijvoorbeeld de cloud-abonnementsversie van die software. Ten tweede zijn er updates, technische ondersteuning en andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. De volgende paragraaf beschrijft ze in meer detail.

Meestal hebben gebruikers na een jaar na aanschaf van een eeuwigdurende softwarelicentie geen toegang meer tot technische ondersteuning en productupdates. Dit is ook de reden waarom eeuwigdurende licenties een korte levenscyclus hebben en snel verouderd raken. De softwarelicentie raakt verouderd of wordt onveilig om te gebruiken nadat de fabrikant bijvoorbeeld geen beveiligingsupdates meer aanbiedt. Wanneer dit gebeurt, upgraden gebruikers naar een nieuwere versie van de software. Het risico van dergelijke upgrades is dat de software mogelijk niet meer wordt ondersteund door de hardware, waardoor ook een extra hardware-upgrade nodig is.

Wat zijn alternatieven voor eeuwigdurende licenties?

Alternatieven voor eeuwigdurende licenties zijn Open Value Programs of Open Value Subscription. Voor gebruikers die met Software Assurance werken, zijn dit de enige alternatieven. Open Value en Open Value Subscription zijn beide goede vervangers van eeuwigdurende licenties voor grote en middelgrote organisaties die meerdere on-premise producten gebruiken.

Open Value Subscription (OVS) is een driejarige huurovereenkomst die een manier biedt om alle nieuwste Microsoft-software te licenseren. Het abonnement is ontworpen voor en wordt daarom aanbevolen aan bedrijven met 5 tot 250 desktops. OVS wordt het ook geleverd met Software Assurance en alle bijbehorende functies.

Open Value is een goede keuze voor kleine en middelgrote bedrijven. Open Value wordt geleverd met Software Assurance, vereenvoudigt het licentiebeheer en biedt de mogelijkheid om de controle over uw investeringen te verbeteren. De softwareverzekering geeft toegang tot implementatieplanning, software-upgrades, training en productondersteuning.