Pre-owned software wiki banner

Pre-owned Software

In tegenstelling tot fysieke producten zoals auto's of computers, is software intellectueel eigendom dat wordt beschermd door het auteursrecht. De eigenaar van de software geeft anderen het recht om de software te gebruiken door middel van een licentieovereenkomst. Hoewel de inhoud en reikwijdte van de licentie kan variëren, zijn er een paar standaardvormen die vaak worden gebruikt. Bijvoorbeeld, de End User Licensing Agreement (EULA) staat intern gebruik toe maar verbiedt wederverkoop, terwijl de Original Equipment Manufacturer (OEM) licentie toestaat dat software gebundeld wordt met een computer en samen verkocht wordt.

In een baanbrekende zaak (C-128/11) in het Europese Hof van Justitie werd bepaald dat softwarelicenties die eeuwigdurend gebruik toestaan na een eenmalige betaling mogen worden doorverkocht aan derden. Dit betekent dat tweedehands softwarelicenties legaal zijn en een kosteneffectieve oplossing kunnen zijn voor organisaties.

Soorten licenties

Als je tweedehands softwarelicenties overweegt voor je organisatie, is het belangrijk om de verschillende beschikbare types te begrijpen. Een populaire optie zijn de Open License Program (OLP)-licenties, die schaalbaarheid bieden en de mogelijkheid om de licenties onbeperkt te gebruiken. Om in aanmerking te komen voor het OLP is een minimale aankoop van vijf licentie-eenheden van Microsoft-producten vereist. Het aantal benodigde licenties hangt af van het aantal werknemers dat de software gaat gebruiken.

Let bij het kiezen van een licentie op de functies van de software. Een SNGL-licentie geeft bijvoorbeeld aan dat de software slechts in één taal kan worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om op te merken dat de reikwijdte van tweedehands softwarelicenties hetzelfde is als die van nieuwe software, beperkt tot de licentievoorwaarden die zijn ingesteld door de eigenaar van de software. Het is echter vermeldenswaard dat tweedehands Microsoft-software niet kan worden opgenomen in Microsofts Volume Licensing Service Center (VLSC), hoewel deze registratie niet verplicht is, tenzij het VLSC wordt gebruikt als portaal voor licentiebeheer.

Vereisten voor tweedehands licenties

Om in aanmerking te komen voor verkoop, moet een tweedehands softwarelicentie aan bepaalde vereisten voldoen:

  1.     Op de markt gebracht: De gebruikte licentie moet op de markt van een land van de Europese Unie zijn gebracht met toestemming van de eigenaar van de software.
  2.    Licentie voor onbepaalde tijd: De licentie moet voor onbepaalde tijd zijn verkregen, waardoor eeuwigdurend gebruik mogelijk is.
  3.    Geen extra kosten: Er mogen geen extra kosten zijn voor het gebruik van de tweedehands licentie.
  4.    Ongebruikt op het moment van verkoop: De licentie mag niet in gebruik zijn op het moment van verkoop.
  5.   Volledig en ongewijzigd: De licentie mag niet gesplitst of anderszins incompleet zijn.

Het is vermeldenswaard dat zelfs als een houder van een auteursrecht in zijn licentieovereenkomst bepalingen opneemt die de wederverkoop beperken, deze bepalingen niet bindend zijn zolang aan de bovenstaande vereisten wordt voldaan. Het Europese Hof van Justitie heeft duidelijk gemaakt dat contractuele bepalingen het wettelijke recht op uitputting niet kunnen blokkeren.

Contractuele regelingen en audits

Microsoft is ervan beschuldigd het aanbod van tweedehands Microsoft-licenties te verstikken door concurrentiebeperkende contractuele bepalingen op te leggen. ValueLicensing, een wederverkoper van softwarelicenties voor tweede gebruikers, heeft bij het High Court in Londen een aanklacht ingediend tegen Microsoft wegens misbruik van machtspositie en beperkende contractuele praktijken. Volgens ValueLicensing hebben de acties van Microsoft geleid tot hogere prijzen en een beperkte keuze voor klanten, waardoor ze gedwongen worden om cloud-gebaseerde abonnementen af te sluiten, zoals Office365 en Azure.

Het is belangrijk om op te merken dat audits voor tweedehands softwarelicenties hebben aangetoond dat ze zonder problemen kunnen worden gebruikt. Klanten die tweedehands licenties hebben aangeschaft, hebben de audits met succes doorstaan, waardoor ze gerustgesteld zijn dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over audits bij het gebruik van tweedehands Microsoft-licenties.

De voordelen van tweedehands softwarelicenties: besparen op kosten

Een van de belangrijkste voordelen van het kiezen voor tweedehands Microsoft softwarelicenties is de aanzienlijke kostenbesparing die ze bieden. Vooral KMO's kunnen profiteren van deze besparingen, waardoor ze hun budget kunnen toewijzen aan andere kritieke onderdelen van hun bedrijf. Door tweedehands licenties aan te schaffen, kunnen bedrijven tot 70% besparen in vergelijking met het rechtstreeks bij Microsoft kopen van nieuwe licenties.

Een ander voordeel van tweedehands licenties is hun schaalbaarheid. Met de OLP-licenties hebben organisaties de flexibiliteit om meer licenties toe te voegen als hun bedrijf groeit, zodat ze zeker weten dat ze over de benodigde softwarebronnen beschikken om hun activiteiten te ondersteunen.

Kortom, tweedehands Microsoft softwarelicenties bieden organisaties de mogelijkheid om te besparen op hun software-uitgaven en toch te profiteren van de voordelen van het gebruik van gelicentieerde software. Nu de legaliteit van deze licenties is vastgesteld door het Europese Hof van Justitie, kunnen bedrijven met een gerust hart dit kosteneffectieve alternatief onderzoeken. Door de vereisten, de beschikbare licentietypen en de potentiële voordelen te begrijpen, kunnen organisaties een weloverwogen beslissing nemen die aansluit bij hun budget en bedrijfsbehoeften.


Opmerking: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als juridisch advies. Organisaties moeten professionals raadplegen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving.