LTSC-producten van Microsoft

Long-Term Servicing Channel (LTSC)

Wat is LTSC?

LTSC is afgekort voor Long-Term Servicing Channel en ontworpen voor Windows. LTSC is een softwareversiemodel door Microsoft en deze gelden voor de producten Windows Office, Windows Server en Windows 10. Maar is LTSC voor Windows het populairst. De LTSC-versies krijgen, net als andere versies, standaard tien jaar ondersteuning. Vergeleken met de andere versies zorgt LTSC er alleen voor dat er maar één update komt elke drie jaar. De LTSC-versies zijn speciaal ontworpen om geïnstalleerd te worden op machines die voor een langere tijd volledig statistische functies vereisen. Denk hierbij aan functies die in de loop van de tijd niet veranderen, zoals medische systemen (MRI- en CAT-scans), industriële procescontrollers en luchtverkeersleidingsapparatuur. Deze systemen hebben kenmerken van ingebedde systemen. Ze zijn ontworpen voor een specifiek doel en worden vóór gebruik ontwikkeld, getest en gecertificeerd.

Normaal gesproken zijn updates goed voor bedrijven, omdat er dan wellicht een nieuwe of betere manier ontstaat om iets te gaan doen. Maar systemen die belangrijke taken uitvoeren en waarbij consistentie een grote rol speelt, kunnen deze updates storend worden gezien. Sommige functies kunnen namelijk ineens geschrapt worden of er kan bijvoorbeeld een geheel nieuwe user interface komen, wat kan zorgen voor een aantal problemen. LTSC speelt hier dus op in en zorgt er voor dat alle updates worden opgehoopt. De updates worden vervolgens samengevoegd tot een grote update om de drie jaar. De business-admin kan telkens zelf bepalen of deze updates moeten worden doorgevoerd of niet. Verder beschikken de LTSC-versies over minder voor geïnstalleerde software, hierdoor zijn ze gestroomlijnder voor bepaalde gebruiksscenario’s.

Wanneer LTSC gebruiken?

LTSC is niet de beste keuze voor iedereen. Microsoft raadt LTSC primair aan voor systemen of apparaten die in het algemeen niet geschikt zijn voor consumenten. De reguliere Microsoft-versies zijn beter geschikt voor persoonlijke apparaten. LTSC-versies missen namelijk de nieuwste functies en verbeteringen. Zoals eerder vermeld is LTSC ontworpen voor systemen waar stabiliteit, betrouwbaarheid en langdurige ondersteuning van groot belang zijn.

Naast LTSC is er ook een SAC (Semi-Annual Channel). Het grootste verschil tussen deze twee kanalen is het moment wanneer de update uitrolt. Een Microsoft-product in het Semi-Annual Channel krijgt jaarlijks twee functie-updates. Deze updates vinden plaats in de lente en de herfst en bevatten nieuwe functies, services en andere grote veranderingen. Andere kleine veranderingen of beveiligingsupdates komen wel elke maand.

Semi-Annual Channel kan de oplossing zijn voor bedrijven die snel willen innoveren. Met de twee grote updates elk jaar, kan er snel gebruik worden gemaakt van de nieuwe mogelijkheden en geeft het bedrijven een goed overzicht. Wanneer een bedrijf toch liever een langere cyclus en voorspelbaarheid nodig heeft, dan schikt LTSC beter. Zo krijgt het bedrijf elke twee of drie jaar pas toegang tot de nieuwste functies.

LTSC: Overwegingen

De LTSC-versies zijn ontworpen voor apparaten en gebruiksscenario’s waarbij de functionaliteit en de kenmerken niet veranderen. Verder biedt LTSC tien jaar beveiligingsonderhoud voor bijvoorbeeld een statistische Windows 10-functieset. Hieronder staan een aantal zaken waar rekening mee kan worden gehouden, wanneer een bedrijf LTSC overweegt:

  1. Silicon-ondersteuning: Windows 10 Enterprise LTSC ondersteunt de alle uitgebrachte processors en chipsets op het moment van de LTSC-release. Het is van belang dat bedrijven bij de keuze van LTSC, hardware in acht nemen. De hardware moet namelijk beschikken over een lange levensduur, aangezien de LTSC-versies ongeveer tien jaar wordt ondersteund.
  2. Nieuwste ondersteuning voor randapparatuur: Aangezien de API- en driver ondersteuningsmodellen niet veranderen, ondersteunt de LTSC-release mogelijk geen nieuwe hardware of andere randapparatuur die de organisatie wellicht nodig heeft.
  3. Applicatie-ondersteuning: Het is te merken dat er een groeiende kloof is ontstaan tussen API’s en de functionaliteit in de huidige Windows bij een LTSC-release na een Semi-Annual Channel-release. Veel ISV’s ondersteunen geen LTSC-versies applicaties, dit wordt gedaan zodat de gebruiker de beste ervaring krijgt voor de applicaties. Denk aan de nieuwste innovaties en mogelijkheden.
  4. Beste beveiliging en stabiliteit: Windows 10 is voorzien van de nieuwste functies en biedt de nieuwste beveiligingsmogelijkheden, functionaliteit en prestatie- en stabiliteitsverbeteringen.

LTSC: Producten

Microsoft biedt LTSC aan voor de producten Windows, Windows Server Datacenter en Office. Hieronder staat meer over de LTSC-versies voor deze Microsoft-producten.

Windows LTSC

Windows LTSC is de meest gebruikte vorm van LTSC. Windows is een groep van verschillende besturingsfamilies dat ontwikkeld is door Microsoft. Momenteel is Windows ook het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. De LTSC-release wordt echter alleen verleend bij Windows Enterprise en is specifiek bedoeld voor specifieke scenario’s waar stabiliteit en consistentie centraal staat. Windows LTSC komt met een aantal belangrijke kenmerken:

  1. Langdurige ondersteuning
  2. Weinig grote functie-updates
  3. Stabiliteit en voorspelbaarheid
  4. Beperkte consumentenfuncties

Windows Server

In het begin van september 2023 heeft Windows Server twee primaire release kanalen beschikbaar gesteld: De LTSC versie en de AC (Annual Channel). Ook bij Windows Server biedt LTSC een langere termijn optie die zich focust op een lange levenscyclus en kwaliteits-en beveiligingsupdates. Met Windows LTSC komen er pas grotere veranderingen na twee of drie jaar. Hierbij hebben gebruikers recht op vijf jaar reguliere ondersteuning en vervolgens ook nog op vijf jaar uitgebreide beveiliging ondersteuning. LTSC kan worden geïnstalleerd met Server Core of Server met Desktop Experience installatieopties.

Office LTSC

De Microsoft Office LTSC-versie is bedoeld voor commerciële en overheidsklanten. Het is een eeuwigdurende licentie, waardoor de gebruiker het product alleen maar één keer hoeft aan te schaffen. Microsoft Office kent alleen wel twee Office LTSC-versies, dit zijn de Office LTSC Professional Plus 2021 en Office LTSC Standaard 2021. De Office LTSC Standaard versie beschikt over de standaard toepassingen: Word, Excel, OneNote, Powerpoint, Outlook en Publisher. De Office LTSC Professional Plus versie beschikt ook over deze standaard toepassingen, maar heeft twee extra aanvullende toepassingen die alleen beschikbaar zijn voor het besturingssysteem Windows. Professional Plus beschikt ook nog over Microsoft Acces en Teams.