11/03/2020
2 min
0

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows Server?

11/03/2020
2 min
0

Het Windows-besturingssysteem is een van de populairste besturingssystemen die beschikbaar is. Microsoft biedt zowel desktop- als serverversies van Windows aan. Als u een van deze twee voor het eerst bekijkt, lijken ze op elkaar, maar ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Windows 10 is een handig besturingssysteem dat past in de categorie van dagelijks gebruik en Windows Server wordt gebruikt om computers, services en bestanden te beheren. In deze blog wordt er verder uitleg op de verschillen gegeven.

Overeenkomsten tussen Windows 10 en Windows Server

1. Vergelijkbare code

Naast alle verschillen die u zo leest is er ook een overeenkomst, de code. Als u Windows 10 of Windows Server hebt geïnstalleerd, kunt u tussen de twee in de war raken. Met dezelfde startknop, desktop- en taakweergaveknop is het wellicht moeilijk te onderscheiden. Ze kunnen ook dezelfde software uitvoeren en dezelfde kernel gebruiken. Een kernel is het centrale deel van het besturingssysteem.

Verschillen tussen Windows 10 en Windows Server

1. Geheugenondersteuning

Zowel Windows OS als Windows Server ondersteunen verschillende geheugengroottes. Een Windows-computer met Windows 10 Enterprise heeft een geheugenlimiet van 4 GB voor een x86 en een limiet van 2 TB voor een X64. Deze getallen vermenigvuldigen zich met snel wanneer u overschakelt naar de Windows Server-versie.

2. Opslag, beheer en netwerk

Terwijl Windows OS wordt gebruikt voor berekeningen en andere dagelijkse klusjes op kantoren of scholen, wordt Windows server voornamelijk gebruikt om services uit te voeren die mensen via een bepaald netwerk gebruiken. Het kan worden gezien als een reeks serverbesturingssystemen van bedrijfsniveau die zijn ontworpen om services met meerdere gebruikers te delen en uitgebreide administratieve controle te hebben over gegevensopslag, toepassingen en bedrijfsnetwerken.

3. Netwerk connecties

Als u een groot aantal netwerkverbindingen wilt, is de Windows-desktopversie niet geschikt. Deze is beperkt tot 20 verbindingen. Met Windows Server kunt u zoveel netwerkverbindingen krijgen als u wilt, mits deze over voldoende hardwarecapaciteit beschikt.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

4. Windows-updates

Een punt waar Windows OS de overhand heeft op Windows Server zijn de updates. Windows Updates komen sneller naar Windows voor Desktop dan Windows Server. Het heeft ook een tijdlijn die niet zichtbaar is op Windows Server.

5. Ondersteuning voor Microsoft Store of Edge-browser

Dit is ook een gebied waar Windows OS erin slaagt Windows Server te overtreffen. Functies zoals het Windows-subsysteem, Progressive Web Apps en Your Phone voor Linux zijn beschikbaar onder Microsoft Store. Windows Server ondersteunt Microsoft Store niet.

6. Ondersteuning voor cores

Qua cores kan Windows 10 met 32-bits slechts 32 cores ondersteunen; 64-bits versies kunnen echter grotere formaten aan (256 cores). Aan de andere kant kan Windows Server een oneindig aantal cores ondersteunen.

Voordelen Windows 11 uitgelegd.

Microsoft heeft Windows 11 gereleased en is op bepaalde wijze al verkrijgbaar. Meer weten over de voordelen van Windows 11 en hoe men Windows 11 kan installeren? Lees hier meer: Voordelen Windows 11.

De nieuwe versie van Microsoft Windows Server is uit, lees hier meer.

Lees hier meer over de verschillen tussen Windows Server 2019 en Windows Server 2022.

Lees hier over Windows Server 2022 Standard vs. Datacenter.

Goedkope Windows 10 of Server licenties kopen

Uiteraard zijn er verschillende kosten aan beide programma’s gekoppeld. Dus bent u op zoek naar een goedkope Windows 10 of Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.