microsoft-sql-server-2022
12/15/2023
3 min
0

Hoe licentieer ik virtuele machines?

12/15/2023
3 min
0

Microsoft heeft nieuwe licentieregels bedacht. Vanaf nu is voor het licentiëren van virtuele machines een abonnementslicentie of een Software Assurance vereist, ongeacht of het de Standard- of Enterprise-versie is. De enige manier waarop gebruikers geen abonnement hoeven aan te schaffen is door SQL Standard-licenties met CAL(s) te implementeren. Deze licentie is echter niet voor iedere organisatie de beste oplossing. In dit artikel leest u over de nieuwe licentieregels voor de nieuwste SQL Server versies.

SQL 2022 Standard Per CORE versus CAL-licenties: verschillen

Omdat SQL Server 2022 Standard Edition over krachtige functies beschikt, is het een populaire keuze voor organisaties. Een van de belangrijkste redenen is dat de licentie geschikt is voor organisaties met standaard databasebehoeften. Afhankelijk van de behoeften van uw bedrijf kan SQL Server 2022 Standard worden aangeschaft als CAL- of Per Core-licentiemodel.

De belangrijkste kenmerken van SQL Server 2022 Standard zijn ondersteuning voor online transactieverwerking, datawarehouse-mogelijkheden en basisanalyses. Qua schaalbaarheid zijn er echter enkele beperkingen ten opzichte van de Enterprise-editie. Er is minder ondersteuning voor geheugencapaciteit, processors en andere hardwarebeperkingen.

Microsoft heeft nieuwe regels toegepast op hun licentieverlening voor SQL Server 2022 in vergelijking met eerdere SQL Server-versies. Als u uw virtuele machine wilt licentiëren met het lokale Core-licentiemodel van SQL, moet u eerst een abonnement of Software Assurance aanschaffen. Hieronder kunt u meer lezen over de licentieregels voor SQL Server:

Microsoft SQL Server 2022 banner

Licentie voor VM's met SQL 2022 Standard per CAL

Als u uw virtuele machines licentieert met SQL Server 2022 en kiest voor het Server + CAL-licentiemodel, moet u voor elke virtuele machine een SQL Server-licentie aanschaffen. Bovendien moet u een compatibele CAL-toegangslicentie kopen voor elk apparaat of elke gebruiker die toegang moet hebben tot de server.

Het SQL Server 2022 Standard per CAL-licentiemodel onderscheidt zich van alle andere versies van SQL omdat dit het enige model is waarvoor geen abonnement of Software Assurance vereist is om virtuele machines te licentiëren.

Lees meer over SQL Server 2022 en de functies ervan.

Licentie verlenen aan VM's met SQL 2022 Standard per Core

Voor bedrijven die geen duidelijk overzicht hebben van hoeveel gebruikers of apparaten toegang hebben tot de server, is SQL Server Standard per Core-licentie het beste geschikt. In dit model is het mogelijk om licenties per gebruiker of machine te verlenen. Het is dus een geschikte licentie voor grotere organisaties die een groei doormaken omdat ze niet precies weten hoeveel Device en/of User CAL's ze nodig hebben.

Bij het licentiëren van virtuele machines met SQL 2022 Standard per Core moet u een abonnement op deze editie aanschaffen, of on-premise licenties met Software Assurance.

Licenties voor virtuele machines met SQL Server 2022 Enterprise Edition

SQL Server 2022 Enterprise is de meest uitgebreide versie van alle mogelijke SQL-versies. Het is ontworpen voor organisaties die prestaties, schaalbaarheid en geavanceerde functionaliteiten nodig hebben. SQL Server 2022 Enterprise bevat geavanceerde functionaliteiten zoals geavanceerde analytische tools, ondersteuning voor big data en verbeterde business intelligence-mogelijkheden. Bovendien ondersteunt de Enterprise-editie sterkere hardwareconfiguraties, wat leidt tot grotere schaalbaarheid, geheugengebruik, verwerkingsprestaties, geavanceerde codering en gedetailleerde audits.

Licentie voor VM's met SQL Server 2022 Enterprise

Wanneer u SQL Server 2022 Enterprise aanschaft, kunt u een onbeperkt aantal virtuele machines of containers op de server licentiëren. Bovendien kunt u met SQL Server 2022 licenties voor virtuele machines verkrijgen door een on-premise licentie te combineren met Software Assurance of door gebruik te maken van het abonnement op SQL Server 2022 Enterprise.

Conclusie

De keuze tussen SQL Server 2022 Standard (Cal/Core) en SQL Server 2022 Enterprise is afhankelijk van de specifieke wensen van uw organisatie. De vuistregel is dat SQL Server 2022 Standard beter geschikt is voor kleine en middelgrote organisaties met basisdatabasevereisten. SQL Server Standard is ook goedkoper dan de Enterprise-editie, wat een belangrijk aspect is om rekening mee te houden. Als u de databehoeften van een grote(re) organisatie moet licentiëren die vooral afhankelijk is van geavanceerde analyses en verbeterde beveiliging, is SQL Server 2022 Enterprise de betere optie.

Naast de functionaliteiten van de twee SQL Server edities, wil je wellicht ook rekening houden met de nieuwe SQL Server 2022 licentieregels. Nadat u uw editie heeft gekozen, moet u verder controleren of u een abonnementslicentie moet aanschaffen of dat een licentie op locatie nog steeds voldoende is.

Weet u niet zeker welk licentiemodel u moet kiezen? Neem vandaag nog contact met ons op en wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste licentie voor uw project. Softtrader heeft een volledig assortiment auditbestendige tweedehands SQL Server-licenties.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.