04/11/2022
2 min
0

SSIS: Alles wat je moet weten

04/11/2022
2 min
0

Wat is SSIS?

SSIS staat voor SQL Server Integration Services. Microsoft SSIS is een onderdeel van Microsoft SQL Server-databasesoftware waarmee data gemakkelijk en snel gemigreerd kan worden. Het is een vlotte en handige tool voor datawarehousing. SSIS kan gebruikt worden voor zaken als:

  • Aggregeren van gegevens
  • Extraheren van gegevens
  • Laden van gegevens
  • Transformeren van gegevens
  • Opschonen van gegevens
  • Samenvoegen van gegevens

Het extraheren van gegevens kan vanuit vele verschillende bronnen, namelijk SQL Server-databases, Excel-bestanden, Oracle-databases, DB2-databases, Visual Studio, etc.

Microsoft SQL Server 2022 banner

SSIS: Architectuur

De architectuur van SSIS bestaat uit vier verschillende delen, namelijk:

  • Objectmodel
  • Looptijd
  • Informatiestroom
  • Onderhoud

Objectmodel

Dit is de overkoepelende structuur van “Integration Services”. SSIS is hier de nieuwste versie van. Het objectmodel is herschreven en er zijn verschillende API’s (Application Programming Interface) toegepast.

Looptijd

Deze engine-component beheert transacties en de werkstroom van pakketten. Het is hiermee mogelijk om onderdelen zoals containers, taken en gebeurtenissen uit te voeren.

Datastroom

Deze engine leest en beheert de verplaatsing en transformatie van gegevens. Programmeurs kunnen deze engine zo programmeren dat de configuratie van componenten geautomatiseerd wordt. Ook kunnen er aangepaste componenten gemaakt worden.

Onderhoud

Pakketten worden opgeslagen en bewaakt in de SSIS Package Store. Onderhoud is voor de functionaliteit van SSIS niet nodig, maar wel om pakketten op te sommen en te controleren.

SSIS Packages

Een SSIS Package is een Integration Service Project waarmee een taak uitgevoerd kan worden. Dit zijn taken zoals data laden, data verplaatsen of een back-up van een database maken. SSIS Packages kunnen gemakkelijk gepland worden. De taken kunnen regelmatig uitgevoerd worden, maar ook eenmalig als dat nodig is.
De belangrijkste onderdelen van de SSIS Packages zijn de controlestroom en datastroom. Met de controlestroom worden alle taken geconfigureerd. Hierbij wordt het inzichtelijk gemaakt welke taken met elkaar verbonden zijn met voorrangsbeperkingen. Als taken niet verbonden zijn, dan lopen ze parallel als de Package uitgevoerd wordt. De datastroom bevindt zich in de controlestroom van SSIS.

ETL Tools: Is SSIS een goede tool?

ETL staat voor Extract, Transform en Load. Dit zijn de drie stappen van het integreren van data. SISS kan data goed extraheren, transformeren en laden, dit maakt SSIS dus een goede ETL tool. SISS heeft daarnaast ook grafische gereedschappen en wizards voor werkstroomfuncties zoals mails verzenden, FTP operaties, bronnen van gegevens en bestemmingen.

SSIS: Visual Studio

SSIS Projects is geïnstalleerd als een verlenging van Visual Studio. Het is beschikbaar voor VS 2008, VS 2010, VS 2012, VS 2015, VS 2017 en VS 2019. De benaming is per versie verschillend. Bij VS 2008 heet SSIS “Business Intelligence Development Studio”. Bij VS 2010 heet het SQL Server Data Tools. Bij 2012 heet het SSDT-BI, oftewel SQL Server Data Tools – Business Intelligence. Bij VS 2015 en VS 2017 heet het SSDT. Sinds VS 2019 heet het dus SSIS. SSIS is nog niet beschikbaar voor Visual Studio 2022. Microsoft is wel van plan om SISS beschikbaar te maken voor Visual Studio, alleen de concrete datum hiervan is nog onbekend.

Vraag een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.