SQL Server 2022 Express database
04/05/2024
3 min
0

SQL Server 2022 Express: Alles wat u moet weten

04/05/2024
3 min
0

Microsoft SQL Server 2022 Express is de meest recente Express editie van Microsoft SQL Server. SQL Server wordt in het algemeen vooral gebruikt door organisaties voor kleine tot middelgrote databases. De Express editie is echter gratis, maar komt wel met een aantal beperkingen. Hieronder leest u meer over wat SQL Server precies is en wat er allemaal mogelijk is vergeleken met de Standard editie.

Wat is SQL Server 2022 Express

Microsoft SQL Server Express is een gratis versie van SQL Server die bekend staat als het SQL Server relationeel databasebeheersysteem. De Express editie kan gratis worden gedownload, gedistribueerd en gebruikt. Met SQL Server kunnen gebruikers relationele databases beheren. De software gebruikt de programmeertaal SQL, wat de communicatie tussen databases vereenvoudigd. Informatie kan hierdoor gemakkelijk worden opgeslagen en opgehaald in verschillende databases van diverse softwareapplicaties. Microsoft SQL Server 2022 banner

SQL Server 2022 Express: Voor- en nadelen

SQL Server 2022 Express biedt veel functies die ook te gebruiken zijn in de betaalde, volledige versies van Microsoft SQL Server. Maar komt SQL Server 2022 Express wel met een aantal technische beperkingen die het ongeschikt kunnen maken voor sommige grootschalige toepassingen. Hieronder staan de voor- en nadelen van SQL Server 2022 Express:

Voordelen

Niet iedereen heeft alle functies nodig van de betaalde versie van SQL Server. De Express editie kan daarom in sommige gevallen al meer dan voldoende zijn voor u en/of uw organisatie. Een van de grootste voordelen, is natuurlijk het feit dat het geheel gratis is. Dit maakt SQL Server 2022 Express een goede optie voor gebruikers die willen experimenteren met SQL Server. Daarnaast biedt de Express versie ook automatische updates en automatische back-ups. Zo kunt u er zeker van zijn dat u de meest recente versie gebruikt en dat u door de automatische back-ups niet al uw gegevens zomaar kwijtraakt. Indien SQL Server 2022 Express niet meer voldoet voor uw organisatie, dan kan er gemakkelijk worden overgestapt naar SQL Server Standard.

Nadelen

Wanneer een bedrijf extra tools of features nodig heeft dan is SQL Server 2022 Express vaak niet genoeg. In deze editie ontbreken namelijk belangrijke functies en zijn er meer beperkingen op het gebied van geheugen en de grootte van relationele databases. De maximale grootte van een enkele database is 10 gigabyte. Ook is er geen SQL Agent inbegrepen, wat het onmogelijk maakt om verschillende functies te automatiseren. Verder kan er maximaal 1 gigabyte geheugen worden gebruikt door de SQL Server Database Engine en beschikt de Buffer Cache over maximaal 1 gigabyte.

Als Microsoft Server 2022 Express niet aan uw softwarevereisten voldoet, dan kunt u SQL Server 2022 Standard overwegen. Het is een uitgebreidere versie en beschikt over meer functionaliteiten. Hieronder worden de twee edities nog goed tegen over elkaar gezet, zodat u zeker weet welke editie het best bij u past.

SQL Server 2022 Express VS. SQL Server 2022 Standard

Zowel SQL Server 2022 Express als SQL Server Standard zijn beide eenvoudig in gebruik. Echter voldoen de edities aan verschillende eisen. De Express editie vereist geen uitgebreide achtergrond in SQL en is daarmee geschikt voor het ontwikkelen van kleine en schaalbare applicaties. SQL Server 2022 Express is een gratis versie vooral bedoeld voor ontwikkelaars, studenten of liefhebbers.

De betaalde SQL Server 2022 Standard editie biedt een grotere omvang van een relationele database en is daarentegen bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven. Om deze reden is voorkennis of ervaring met SQL vereist. Zo kunt u uw database effectief beheren met behulp van de grote verscheidenheid aan tools die de Standard editie aanbiedt. Ook zijn er in SQL Server 2022 Standard minder datalimieten en meer functies vergeleken met SQL Server 2022 Express. Zo kunt u bijvoorbeeld met de Standard editie functies automatiseren door SQL Agent. Verder kunt u met de Standaard editie ook profiteren van business intelligence-tools en uitgebreidere functies zoals Database Tuning Advisor. Hieronder staan andere voordelen kort benoemd:

  1. On-premise en cloudgebaseerde ontwikkeltools worden ondersteunt.
  2. De maximale grootte van een enkele relationele database beschikt over 524 PB (1PB bevat 1.000.000 gigabyte)
  3. 128 gigabyte aan maximaal geheugen gebruikt door de SQL Server Database Engine

Lees meer over de functionaliteiten van SQL Server 2022.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Naast de Express en standaard editie, bestaat er ook SQL Server 2022 Enterprise. Dit is de meest uitgebreide versie van SQL Server en is over het algemeen de beste oplossing voor grote organisaties. Als u niet zeker weet welke editie beter bij u past, lees dan meer over de belangrijkste verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Enterprise.

SQL Server software kopen

SQL Server licenties kunnen erg prijzig zijn, dus misschien wilt u wel een tweedehandse licentie overwegen. Met het kopen van tweedehandse licenties kunt u wel 70% besparen op de prijs van een nieuwe licentie. Softtrader is een specialist in tweedehandse Microsoft-licenties en biedt een breed assortiment aan Pre-owned software, waaronder SQL Server licenties.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via de onderstaande kanalen van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.