10/23/2020
9 min
0

Alles wat u moet weten over Microsoft Exchange Server

10/23/2020
9 min
0

Microsoft Exchange Server is het e-mail-, agenda-, contact-, plannings- en samenwerkingsplatform van Microsoft. Het wordt ingezet op het Windows Server-besturingssysteem (OS) voor zakelijk gebruik. Exchange Server is ontworpen om gebruikers toegang te geven tot het berichtenplatform vanaf mobiele apparaten, desktops en webgebaseerde systemen. In dit artikel wordt duidelijk wat u er allemaal mee kunt en wat de verschillende versies van Microsoft Exchange Server inhouden.

Wat is Microsoft Exchange Server?

Wat is Exchange Server? Exchange Server is een samenwerkingsproduct voor organisaties en bedrijven dat zich voornamelijk richt op het verzenden, ontvangen en opslaan van e-mailberichten. Naast het beheer van berichtenverkeer biedt Exchange Server verschillende andere samenwerkingsfuncties, zoals agenda's en nauwe integratie met andere Microsoft Office-toepassingen. Exchange Server staat bekend om zijn high availability (HA) -functies. Deze zorgen voor continue service in verschillende uitvalscenario's. Dit omvat ontwerppaden die service kunnen garanderen tijdens storingen van één server of uitval van datacenters. Deze gecentraliseerde infrastructuur is sterk in het opslaan, organiseren en toegang beheren van data en berichten.

Exchange Server 2019 banner

Welke belangrijke functies en mogelijkheden biedt Exchange Server?

Exchange Server is een veelgebruikt e-mail en samenwerking platform met een scala aan functies en mogelijkheden om de communicatie binnen uw organisatie te organiseren en te managen. Hier zijn de belangrijkste functies op een rijtje gezet:

 1. Email Management: Emailmanagement omvat in Exchange Server verschillende aspecten zoals emailbezorging, e-mailopslag, e-mailorganisatie, e-mailbeveiliging, e-mailbackups en herstel en e-mailbeheer. U beheert met gemak de e-mailstroom en garandeert op deze wijze dat alle e-mails bezorgd worden bij de juiste ontvangers, en vervolgens goed worden op geslagen. Tevens maakt u gemakkelijk back-ups en herstelmoment met de functionaliteiten van Exchange Server. Beheerders beschikken over verschillende tools om de e-mail infrastructuur via interfaces te beheren.
 2. Disaster Recovery: Databescherming is voor veel bedrijven een belangrijk aspect bij het beheren van een server. In Exchange Server kunt u onder bepaalde gevallen verloren of foutief bewerkte data herstellen. Tevens is het in Exchange Server mogelijk om backups te maken om in noodgevallen terug te draaien naar een eerdere staat van de server en database.
 3. High Availability (HA): Middels het implementeren van de  High Availability oplossing bent u ervan verzekerd dat uw Exchange Server up-and-running blijft. Zorg ervoor dat uw Exchange Server ten alle tijden blijft draaien middels het instellen van High Availability. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer u meerdere instanties van Exchange Server heeft.
 4. Kalenders en planningen: Met Exchange Server kunnen gebruikers makkelijk afspraken en werkzaamheden plannen in de kalender. Organiseer meetings, bekijk gedeelde kalenders en bekijk welke contacten beschikbaar zijn. Met deze functies loopt u nooit meer een afspraak mis!
 5. Gecentraliseerd adressenboek: Doormiddel van het gecentraliseerde adressenboek kan men opgeslagen contactgegevens vanuit de server ophalen. Erg handig voor interne communicatie, maar ook voor cliënten waarmee uw personeel veel contact heeft.
 6. Samenwerking en delen: Met Exchange Server werkt u gemakkelijk samen middels een SharePoint integratie. Ook zonder SharePoint integratie zijn er verschillende functies om samen te werken, denk hierbij aan groepen, gedeelde mailboxen en publieke mappen.

Welke beveiligingsmaatregelen heeft Exchange Server?

De exacte beveilingsfuncties van Exchange Server verschillen per variant en jaargang van de software. Zo heeft Exchange Server 2019 aanzienlijk betere beveiligingsfuncties dan de oudere versies zoals 2016 en 2013. Alle varianten beschikken in ieder geval over anti-malware en anti-spam beveiliging. Ook kunt u met alle versies van Exchange Server gebruikers verifiëren middels gebruikers naam, wachtwoord, MFA om de gebruikersprofielen te beschermen. Met behulp van Toegangsbeheer functies kunt u rollen toewijzen aan verschillende gebruiken met verschillende toegankelijkheden. Zo maakt u onderscheid in wie welke data kan bekijken, beheren of verwijderen.

Wat zijn de licentievereisten en kosten voor Exchange Server?

Exchange Server dient geïnstalleerd te worden op een Windows Server. Hiervoor heeft u een in beginsel dus een actieve Windows Server nodig met volwaardige licentie. Vervolgens is het belangrijk om een Exchange Server licentie aan te schaffen zoals Exchange Server 2016 en Exchange Server 2019 met bijbehorende CALs. Welke Exchange Server licentie voor uw organisatie geschikt is hangt af van uw eisen aan de software en op welke manier u deze wilt gebruiken. Tevens word er bij de licensering van Exchange Server software een verschil gemaakt tussen Standard en Enterprise CALs. Binnen deze twee type CALs word er onderscheid gemaakt tussen User CALs en Device CALs. Wanneer u kiest voor User CALs is het belangrijk om alle gebruikers die gebruik maken van de Exchange Server functionaliteiten licenseert met één User CAL per gebruiker. Met Device CALs licenseert u één apparaat per CAL om legaal gebruik te maken via de Exchange Server functionaliteiten.

Het is mogelijk om Microsoft Exchange Server direct via Microsoft aan te schaffen tegen de volledige prijs. Softtrader verkoopt daarentegen Pre-Owned volume licenties waarmee u tot wel 70% op de kosten kunt besparen ten aanzien van de volledige prijs. Deze licenties werken exact hetzelfde als nieuwe licenties. Wacht niet langer en vraag een offerte voor Microsoft Exchange Server aan!

Welke versies van Exchange Server zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze versies?

Er zijn veel verschillende soorten van Microsoft Exchange Server beschikbaar. Naast de on-premise varianten zoals Microsoft Exchange Server 2019, 2016 en 2013 is Exchange Online een nieuwe toevoeging, deze cloud oplossing word ook kort benoemd. Hieronder vergelijken we eerst de on-premise varianten.

Microsoft Exchange Server 2019 vs. 2016 vs. 2013

Door de jaren heen zijn er meerdere versies van Microsoft Exchange Server uitgebracht. Deze brachten telkens nieuwe en betere functies met zich mee. Hieronder een tabel met de belangrijkste punten en daaronder een overzicht van de verschillen in kenmerken en een toelichting op de belangrijkste features.

Exchange Server 2013 vs 2016 vs 2019 vergelijking

Microsoft Exchange Server 2013:

 • Exchange Administration Center: In het verleden had Exchange Server de EMC (Exchange Management Console) en de ECP (Exchange Control Panel), die webgebaseerd waren. In Exchange 2013 is alles verplaatst naar de webconsole. Dit maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen, waar ook ter wereld.
 • Exchange architecture: In Exchange 2007 en 2010 werden vijf serverrollen gebruikt om ervoor te zorgen dat één enkele server geen computer uitschakelde of andere prestatieproblemen kon veroorzaken. Nu heeft Microsoft het tot twee serverrollen in Exchange 2013 beperkt, de Client Access-serverrol en de Mailbox-serverrol.
 • Verbeterde integratie met SharePoint en Lync: Lync Server 2013 kan nu inhoud archiveren in Exchange 2013 en Exchange 2013 gebruiken als een contactarchief. Microsoft heeft het gemakkelijker gemaakt om deze drie producten in één zakelijke omgeving te integreren. De support voor Exchange Server 2013 is inmiddels verlopen. Exchange Server 2013 End of Life gebruiken is niet raadzaam en brengt verschillende risico's met zich mee. Overweeg daarom de overstap naar Exchange Server 2019.

Microsoft Exchange Server 2016:

 • Snellere zoekopdrachten: Bijna 20% van de gebruikstijd wordt besteed aan het zoeken naar items die u al kent of heeft. MS Exchange 2016 heeft daar dus een helpende hand geboden en het voor u kort gemaakt. Microsoft heeft de zoekpatronen van gebruikers van Exchange Online onderzocht en de informatie gebruikt om de tijd die u aan zoeken besteedt te verminderen door onder andere ‘snellere zoekopdrachten’ en ‘handige zoeksuggesties’ te introduceren.
 • Toegang op mobiele apparaten: Na lang wachten komt Outlook op Windows 10-, iOS- en Android-apparaten en ook met een veel betere productiviteit. De belangrijkste hoogtepunten zijn: 2 tabbladen voor het lezen van e-mail, Windows 10-gebaren, snelfilter om e-mails sneller te vinden en kalenderverbeteringen.
 • Archieven uitbreiden: Wanneer een archiefmailbox 50 GB bereikt, wordt de archiefmailbox groter. Zodra de mailbox een grootte van 50 GB heeft bereikt, wordt automatisch een andere archiefmailbox aangemaakt en aan elkaar gekoppeld om een ketting van mailboxen te vormen die fungeert als één logische mailbox. Als archiefmailboxen worden toegevoegd, wordt de inhoud over de mailboxen verdeeld om de belasting gelijkmatig te verdelen. Houd er rekening mee dat automatisch uitbreidende archieven uw opslagbackend niet automatisch uitbreiden. Zorg ervoor dat u voldoende opslagruimte heeft om dergelijke groei op te vangen.


Softtrader Banner Exchange Server Standard & Enterprise


Microsoft Exchange Server 2019:

 • Prestatieverbetering: Exchange Server 2019 ondersteunt ook geavanceerde rekenresources om uw prestatievereisten beter te serveren. Exchange Server 2019 ondersteunt 48 CPO-cores met 256 GB geheugen. Het is een enorme verbetering in vergelijking met eerdere maximale server configuratie ondersteuning van 24 CPU-cores en 192 GB geheugen in Exchange Server 2013 en 2016. Microsoft Exchange Server 2019 gaat nu gebruik maken van Bing-technologie om snelle en betrouwbare zoekmogelijkheden te bieden. Dit zal een zeer interessante functie zijn vanuit het perspectief van een database-failover voor verbeterde prestaties. Met Exchange Server 2019 worden indexgegevens opgeslagen in de database in plaats van afzonderlijke bestanden in dezelfde map.
 • Internationalisering van e-mailadres (EAI): Email Address Internationalization (EAI) zorgt voor minder problemen bij het versturen van e-mails in een globale context. Internationale e-mailgebruikers zijn niet langer beperkt tot de beperkte ASCII-code (gebaseerd op het Engelse alfabet). In plaats daarvan kan de uitgebreide UTF-8 worden gebruikt. Om dit te bereiken moest het adres worden geconverteerd in eerdere versies van Exchange. Dit is niet meer nodig. In Exchange 2019 staat EAI toe dat e-mailadressen met internationale tekens worden gebruikt.
 • Beveiliging: Elke Exchange-versie wordt aangekondigd om veiliger te zijn dan de vorige. Het Exchange-ontwikkelingsteam deed voor Exchange 2019 echter een extra stap om maximale beveiliging van de nieuwste release te garanderen. Microsoft zegt zelf dat de nieuwe Exchange op de core-editie van Windows server 2019 moet worden geïnstalleerd. De AD FFL moet echter op minimaal 2012 R2 of hoger. Dit vermindert de mogelijke aanvallen op OS-niveau.

Wat zijn de verschillen tussen on-premise Exchange Server en Exchange Online?

Microsoft Exchange Server is tegenwoordig op twee manieren te implementeren. De voornaamste verschillen zit in de locatie waar Exchange Server gehost word. Bij on-premise Exchange Servers zoals Microsoft Exchange Server 2019, 2016 en 2013 word de server lokaal gehost, binnen de infrastructuur van uw organisatie. Het gevolg hiervan is dat u complete controle heeft over de server configuratie, hardware, downtime en software. Voor veel bedrijven is dit de perfecte keuze om de controle te behouden. Bij on-premise server software is uw organisatie zelf verantwoordelijk voor het managen van infrastructuur, updates en backups. Daarnaast heeft de on-premise Exchange Server software volledige toegang en vrijheid over geavanceerde functionaliteiten. Wanneer u kiest voor on-premise Exchange Server betaald u eenmalige aanschaf voor de server software en bijberhorende CALs. De initiële aanschaf is dan ook de voornaamste kostenpost. Maandelijkse kosten betaald u voor on-premise software in ieder geval niet.

Microsoft Exchange Server Online is relatief nieuw en deze server word via de cloud gehost, in andere woorden, u zelf heeft geen controle over aspecten zoals hardware, configuratie en downtime. Deze servers worden gehost door Microsoft en haar partners en u kunt de server middels het internet beheren.  Met Exchange Server Online krijgt u gelimiteerde geavanceerde functies in vergelijking met on-premise Exchange Server. Exchange Server Online schaft u aan middels een abonnementsvorm per gebruiker, hier komen dus hoge maandelijkse kosten bij kijken.

Wat is het verschil tussen Exchange Server Standard en Enterprise?

Exchange Server Enterprise is speciaal bedoeld voor organisaties die Database Availability Groups (DAG's) willen gebruiken voor hoge beschikbaarheid. De Exchange servers van een DAG kunnen naast hun eigen mailboxdatabases ook kopieën hosten van de mailboxdatabases van de andere Mailboxservers in de groep en zo zorgen voor het automatisch herstel van de mailboxdatabase wanneer er bijvoorbeeld een server-, schijf- of netwerkfout optreedt.

Exchange Server 2019 Standard is beperkt tot 5 DAG-mailboxdatabases en wordt daarom al snel ongeschikt voor meerdere mailboxdatabases. Exchange Server 2019 Enterprise ondersteunt maximaal 100 gekoppelde mailboxdatabases per server.

Exchange 2019 standard v enterprise

Exchange Server 2019-vereisten

Er moet aan de volgende vereisten zijn voldaan om Exchange 2019 te installeren:

 • Exchange 2019 kan worden geïnstalleerd in Active Directory (AD) forests met bestaande Exchange 2016- en/of 2013 servers. Er mogen geen eerdere versies van Exchange in hetzelfde forest worden geïnstalleerd als Exchange 2019.
 • Alle domeincontrollers (DC's) in het AD-forest moeten Windows Server 2019 Standard of Datacenter, Windows Server 2016 Standard of Datacenter of Windows Server 2012 R2 Standard of Datacenter draaien.
 • Het AD-forest-functieniveau moet Windows Server 2012 R2 of hoger zijn.
 • De server die Exchange 2019 host, moet een 64-bit processor gebruiken.
 • De server die Exchange 2019 host, moet tussen 128 en 256 gigabyte (GB) RAM (Random Access Memory) hebben.
 • New Technology File System (NTFS) is vereist voor alle schijfpartities die de systeempartitie, Exchange-binaire bestanden, diagnostische logboeken en transportdatabase bevatten. Resilient File System (ReFS) kan worden gebruikt op partities met mailboxdatabases en transactielogboeken.

Microsoft Exchange Server versies

 • Exchange Server 4.0 (1996)
 • Exchange Server 5.0 (1997)
 • Exchange Server 5.5 (1998)
 • Exchange 2000 Server Standard Edition
 • Exchange 2000 Server Enterprise Edition
 • Exchange Server 2003 Standard Edition
 • Exchange Server 2003 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2007 Standard Edition
 • Exchange Server 2007 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2010 Standard Edition
 • Exchange Server 2010 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2013 Standard Edition
 • Exchange Server 2013 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2016 Standard Edition
 • Exchange Server 2016 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2019 Standard Edition
 • Exchange Server 2019 Enterprise Edition

Goedkope Exchange Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Exchange Server licenties? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Microsoft Exchange Server 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.