Alles wat u moet weten over Microsoft Exchange Server
23 oktober 2020 

Alles wat u moet weten over Microsoft Exchange Server


Microsoft Exchange Server is het e-mail-, agenda-, contact-, plannings- en samenwerkingsplatform van Microsoft. Het wordt ingezet op het Windows Server-besturingssysteem (OS) voor zakelijk gebruik. Exchange Server is ontworpen om gebruikers toegang te geven tot het berichtenplatform vanaf mobiele apparaten, desktops en webgebaseerde systemen. In dit artikel wordt duidelijk wat u er allemaal mee kunt en wat de verschillende versies van Microsoft Exchange Server inhouden.

Wat is Microsoft Exchange Server?

Wat is Exchange? Exchange Server is een samenwerkingsproduct op ondernemingsniveau dat zich voornamelijk richt op het verzenden, ontvangen en opslaan van e-mailberichten. Naast het beheer van berichtenverkeer biedt Exchange Server verschillende andere samenwerkingsfuncties, zoals agenda's en nauwe integratie met andere Microsoft Office-toepassingen.

Exchange Server staat bekend om zijn high availability (HA) -functies. Deze zorgen voor continue service in verschillende uitvalscenario's. Dit omvat ontwerppaden die service kunnen garanderen tijdens storingen van één server of uitval van datacenters.

Microsoft Exchange Server 2019 vs. 2016 vs. 2013

Door de jaren heen zijn er meerdere versies van Microsoft Exchange Server uitgebracht. Deze brachten telkens nieuwe en betere functies met zich mee. Hieronder een tabel met de belangrijkste punten en daaronder een overzicht van de verschillen in kenmerken en een toelichting op de belangrijkste features.

Exchange Server 2013 vs 2016 vs 2019 vergelijking

Microsoft Exchange Server 2013:

Exchange Administration Center: In het verleden had Exchange Server de EMC (Exchange Management Console) en de ECP (Exchange Control Panel), die webgebaseerd waren. In Exchange 2013 is alles verplaatst naar de webconsole. Dit maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen, waar ook ter wereld.
Exchange architecture: In Exchange 2007 en 2010 werden vijf serverrollen gebruikt om ervoor te zorgen dat één enkele server geen computer uitschakelde of andere prestatieproblemen kon veroorzaken. Nu heeft Microsoft het tot twee serverrollen in Exchange 2013 beperkt, de Client Access-serverrol en de Mailbox-serverrol.
Verbeterde integratie met SharePoint en Lync: Lync Server 2013 kan nu inhoud archiveren in Exchange 2013 en Exchange 2013 gebruiken als een contactarchief. Microsoft heeft het gemakkelijker gemaakt om deze drie producten in één zakelijke omgeving te integreren.


Microsoft Exchange Server 2016:

Snellere zoekopdrachten: Bijna 20% van de gebruikstijd wordt besteed aan het zoeken naar items die u al kent of heeft. MS Exchange 2016 heeft daar dus een helpende hand geboden en het voor u kort gemaakt. Microsoft heeft de zoekpatronen van gebruikers van Exchange Online onderzocht en de informatie gebruikt om de tijd die u aan zoeken besteedt te verminderen door onder andere ‘snellere zoekopdrachten’ en ‘handige zoeksuggesties’ te introduceren.
Toegang op mobiele apparaten: Na lang wachten komt Outlook op Windows 10-, iOS- en Android-apparaten en ook met een veel betere productiviteit. De belangrijkste hoogtepunten zijn: 2 tabbladen voor het lezen van e-mail, Windows 10-gebaren, snelfilter om e-mails sneller te vinden en kalenderverbeteringen.
Archieven uitbreiden: Wanneer een archiefmailbox 50 GB bereikt, wordt de archiefmailbox groter. Zodra de mailbox een grootte van 50 GB heeft bereikt, wordt automatisch een andere archiefmailbox aangemaakt en aan elkaar gekoppeld om een ketting van mailboxen te vormen die fungeert als één logische mailbox. Als archiefmailboxen worden toegevoegd, wordt de inhoud over de mailboxen verdeeld om de belasting gelijkmatig te verdelen. Houd er rekening mee dat automatisch uitbreidende archieven uw opslagbackend niet automatisch uitbreiden. Zorg ervoor dat u voldoende opslagruimte heeft om dergelijke groei op te vangen.

Softtrader Banner Exchange Server Standard & Enterprise

Microsoft Exchange Server 2019:

Prestatieverbetering: Exchange Server 2019 ondersteunt ook geavanceerde rekenresources om uw prestatievereisten beter te serveren. Exchange Server 2019 ondersteunt 48 CPO-cores met 256 GB geheugen. Het is een enorme verbetering in vergelijking met eerdere maximale serverconfiguratieondersteuning van 24 CPU-cores en 192 GB geheugen in Exchange Server 2013 en 2016. Microsoft Exchange Server 2019 gaat nu gebruik maken van Bing-technologie om snelle en betrouwbare zoekmogelijkheden te bieden. Dit zal een zeer interessante functie zijn vanuit het perspectief van een database-failover voor verbeterde prestaties. Met Exchange Server 2019 worden indexgegevens opgeslagen in de database in plaats van afzonderlijke bestanden in dezelfde map.
Internationalisering van e-mailadres (EAI): Email Address Internationalization (EAI) zorgt voor minder problemen bij het versturen van e-mails in een globale context. Internationale e-mailgebruikers zijn niet langer beperkt tot de beperkte ASCII-code (gebaseerd op het Engelse alfabet). In plaats daarvan kan de uitgebreide UTF-8 worden gebruikt. Om dit te bereiken moest het adres worden geconverteerd in eerdere versies van Exchange. Dit is niet meer nodig. In Exchange 2019 staat EAI toe dat e-mailadressen met internationale tekens worden gebruikt.
Beveiliging: Elke Exchange-versie wordt aangekondigd om veiliger te zijn dan de vorige. Het Exchange-ontwikkelingsteam deed voor Exchange 2019 echter een extra stap om maximale beveiliging van de nieuwste release te garanderen. Microsoft zegt zelf dat de nieuwe Exchange op de core-editie van Windows server 2019 moet worden geïnstalleerd. De AD FFL moet echter op minimaal 2012 R2 of hoger. Dit vermindert de mogelijke aanvallen op OS-niveau.


Wat is het verschil tussen Exchange Server Standard en Enterprise?

Exchange Server Enterprise is speciaal bedoeld voor organisaties die Database Availability Groups (DAG's) willen gebruiken voor hoge beschikbaarheid. De Exchange servers van een DAG kunnen naast hun eigen mailboxdatabases ook kopieën hosten van de mailboxdatabases van de andere Mailboxservers in de groep en zo zorgen voor het automatisch herstel van de mailboxdatabase wanneer er bijvoorbeeld een server-, schijf- of netwerkfout optreedt.

Exchange Server 2019 Standard is beperkt tot 5 DAG-mailboxdatabases en wordt daarom al snel ongeschikt voor meerdere mailboxdatabases. Exchange Server 2019 Enterprise ondersteunt maximaal 100 gekoppelde mailboxdatabases per server.

Exchange 2019 standard v enterprise

Exchange Server 2019-vereisten

Er moet aan de volgende vereisten zijn voldaan om Exchange 2019 te installeren:

 • Exchange 2019 kan worden geïnstalleerd in Active Directory (AD) forests met bestaande Exchange 2016- en/of 2013 servers. Er mogen geen eerdere versies van Exchange in hetzelfde forest worden geïnstalleerd als Exchange 2019.
 • Alle domeincontrollers (DC's) in het AD-forest moeten Windows Server 2019 Standard of Datacenter, Windows Server 2016 Standard of Datacenter of Windows Server 2012 R2 Standard of Datacenter draaien.
 • Het AD-forest-functieniveau moet Windows Server 2012 R2 of hoger zijn.
 • De server die Exchange 2019 host, moet een 64-bit processor gebruiken.
 • De server die Exchange 2019 host, moet tussen 128 en 256 gigabyte (GB) RAM (Random Access Memory) hebben.
 • New Technology File System (NTFS) is vereist voor alle schijfpartities die de systeempartitie, Exchange-binaire bestanden, diagnostische logboeken en transportdatabase bevatten. Resilient File System (ReFS) kan worden gebruikt op partities met mailboxdatabases en transactielogboeken.

Microsoft Exchange Server versies

 • Exchange Server 4.0 (1996)
 • Exchange Server 5.0 (1997)
 • Exchange Server 5.5 (1998)
 • Exchange 2000 Server Standard Edition
 • Exchange 2000 Server Enterprise Edition
 • Exchange Server 2003 Standard Edition
 • Exchange Server 2003 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2007 Standard Edition
 • Exchange Server 2007 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2010 Standard Edition
 • Exchange Server 2010 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2013 Standard Edition
 • Exchange Server 2013 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2016 Standard Edition
 • Exchange Server 2016 Enterprise Edition
 • Exchange Server 2019 Standard Edition
 • Exchange Server 2019 Enterprise Edition

Lees hier alles over on-premise Exchange Server.

Goedkope Exchange Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Exchange Server licenties? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Microsoft Exchange Server 2013, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Geïnteresseerd? Vraag een offerte aan!

Na het versturen van uw aanvraag zal ons team van licentie-experts uw bestelling bekijken en u een offerte sturen met de beste prijzen! U ontvangt uw offerte binnen 24 uur, wanneer u deze offerte accepteert ontvangt u uw licenties binnen 3 werkdagen. Heeft u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!