SQL server vs Windows Server
02/02/2024
4 min
0

Wat is het verschil tussen SQL Server en Windows Server?

02/02/2024
4 min
0

SQL Server en Windows Server zijn fundamenteel verschillend, maar het is gemakkelijk om de twee te verwarren als u nieuw bent met Microsoft serversoftware. In dit artikel behandelen we verschillende onderwerpen zoals verschillen in doel, beveiliging, beschikbaarheid van gegevens en back-ups.


Microsoft SQL Server begrijpen

Databasemanagementsystemen zijn er in verschillende soorten en SQL Server is daar een goed voorbeeld van. Op maat gemaakt om te voldoen aan de behoeften van diverse softwaretoepassingen, blinkt het uit in het opslaan, bevragen en overzien van gegevens. Om te kunnen functioneren, is SQL Server afhankelijk van een besturingssysteem zoals Windows Server, waarmee een basis wordt gelegd voor veilige en efficiënte gegevensverwerking.

Een sterke eigenschap van SQL Server is de mogelijkheid om toezicht te houden op omvangrijke databases die verspreid zijn over meerdere computers binnen een netwerk. De mogelijkheden strekken zich uit tot gegevensopslag, naast ondersteuning voor gegevensmanipulatie en queryfuncties. SQL Server wordt omarmd door sectoren als finance, gezondheidszorg en e-commerce en is van onschatbare waarde voor het verwerken van grote hoeveelheden goed georganiseerde gegevens.


Windows Server begrijpen

Windows Server is ontstaan als een besturingssysteem gemaakt door Microsoft voor servers. Het doel is om een platform te creëren voor het hosten van applicaties, het beheren van netwerkbronnen en het leveren van services aan client apparaten. In tegenstelling tot SQL Server, dat zich alleen richt op databasebeheer, biedt Windows Server een raamwerk voor het uitvoeren van een groot aantal servertoepassingen.

Dit besturingssysteem biedt een scala aan functies en mogelijkheden, waaronder bestands- en afdrukservices, webserverhosting, e-mailserverhosting en nog veel meer. Het stelt organisaties in staat hun IT-infrastructuur te consolideren en zorgt voor een goed beheer van resources, gegevensbeveiliging en schaalbaarheid. Windows Server wordt op grote schaal gebruikt door bedrijven van verschillende omvang en speelt een centrale rol in de ondersteuning van cruciale activiteiten en samenwerking tussen gebruikers.


Hoofddoel

Windows Server dient als een belangrijk besturingssysteem voor servers en speelt een rol bij het faciliteren van bestandsopslag op een gemeenschappelijke schijf. Deze functionaliteit maakt gelijktijdige toegang door meerdere gebruikers tot een gedeeld bestand mogelijk. Daarnaast dient Windows Server als een platform voor het hosten van een reeks servertoepassingen en -services, waaronder webservers, e-mailservers, domeincontrollers en meer. De mogelijkheden strekken zich uit tot gecentraliseerde gegevensopslag en beheer van bronnen, gestroomlijnde samenwerking en het delen van informatie binnen organisaties.

De primaire functie van SQL Server is het beheren van SQL-databases, die een relationeel databasesysteem vormen. SQL-servers zijn speciaal ontworpen om grote hoeveelheden gestructureerde gegevens te verwerken en bieden krachtige gegevensopslag. Deze servers staan bekend om hun competentie in het beheren van complexe gegevensrelaties en bieden krachtige querymogelijkheden. SQL Server wordt wijdverspreid toegepast in scenario's die efficiënte gegevensopslag en -opvraag vereisen, zoals CRM-systemen (Customer Relationship Management) en voorraadbeheersystemen.


Softtrader Banner Microsoft SQL Server Standard & Enterprise


Beveiliging

Zowel SQL Server als Windows Server geven prioriteit aan beveiliging, hoewel ze duidelijk verschillen in hun beveiligingskenmerken.

SQL Server staat bekend om zijn formidabele beveiligingsfuncties en beschikt over geavanceerde versleutelingskeuzes, met name transparante gegevensversleuteling (TDE) waarmee gegevens in rust worden beveiligd. Daarnaast beschermt SQL Server tegen SQL-injectie, een veelvoorkomende aanval gericht op kwetsbaarheden in SQL-query's. Deze beveiligingsmaatregelen maken SQL Server zeer geschikt voor toepassingen met gevoelige gegevens, zoals financiële systemen of databases in de gezondheidszorg.

Windows Server, aan de andere kant, bevat een reeks beveiligingsfuncties die de serverinfrastructuur beschermen. Het bevat inherente firewallmogelijkheden, mechanismen voor gebruikersauthenticatie en beleidsregels voor toegangscontrole. Hoewel Windows Server een veilige omgeving biedt, beschikt het niet over de gespecialiseerde beveiligingsfuncties van SQL Server. Organisaties die vertrouwen op Windows Server moeten aanvullende beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals antivirussoftware en routinematige systeemupdates, om de veiligheid van hun serveromgeving te versterken.


Beschikbaarheid van gegevens (Data availability)

SQL Server bewijst zijn waarde bij het beheren van uitgebreide gegevensverwerkingsvereisten met een focus op hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en elasticiteit. Het is ontworpen om naadloos aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften en stelt bedrijven in staat om opslag- of computerknooppunten uit te breiden naarmate de gegevensbehoeften toenemen. SQL Server doet er nog een schepje bovenop met geavanceerde clustering en replicatieopties die de beschikbaarheid van gegevens en fouttolerantie garanderen. Bovendien bevat het repertoire functies zoals back-up en herstel, waarmee organisaties hun gegevens kunnen beschermen en de uitvaltijd in geval van storingen tot een minimum kunnen beperken.

Windows Server, dat voornamelijk een besturingssysteem is, heeft daarentegen niet de schaalbaarheid en elasticiteit van SQL Server. Hoewel het clustering en load balancing ondersteunt voor een hogere beschikbaarheid, mist het de gespecialiseerde oriëntatie van SQL Server op grootschalige gegevensverwerking. Desalniettemin biedt Windows Server een stabiele en veilige basis voor het uitvoeren van servertoepassingen, waardoor organisaties hun resources goed kunnen beheren en services aan klanten kunnen leveren.


Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter


Back-up en herstel

Als we kijken naar back-up en herstel, komen er verschillen naar voren tussen SQL Server en Windows Server.

SQL Server onderscheidt zich met zijn uitgebreide set tools en functies die zijn afgestemd op naadloze back-ups en herstel van SQL-databases. Entiteiten kunnen geplande back-ups maken, volledige of incrementele back-ups maken en databases herstellen naar specifieke punten in de tijd. SQL Server breidt de mogelijkheden verder uit met geavanceerde functies zoals log shipping en database mirroring, waardoor aanvullende mogelijkheden voor gegevensbescherming en disaster recovery worden geboden.

Windows Server vereist daarentegen een holistische back-upstrategie om de hele serveromgeving te beschermen. Organisaties die vertrouwen op Windows Server moeten back-upoplossingen implementeren die bedreven zijn in het back-uppen en herstellen van het besturingssysteem, toepassingen en gegevens. Dit betekent meestal dat back-upsoftware van derden moet worden gebruikt of dat cloudgebaseerde back-upservices moeten worden aangeboord.


SQL Server of Windows Server, welke heeft u nodig?

Nu we het verschil tussen SQL Server en Windows Server hebben besproken, kunt u zich afvragen welke oplossing het beste aansluit bij uw bedrijfsbehoeften. De uiteindelijke beslissing hangt af van uw specifieke vereisten.

Windows Server, dat dienst doet als een specifiek serverbesturingssysteem, is ontwikkeld om een spectrum van servertoepassingen en -services te ondersteunen. Personen die databasebeheer nodig hebben, kiezen meestal voor SQL Server en tegelijkertijd voor Windows Server. Bij de aanschaf van een serveroplossing zoals SQL Server is een serverbesturingssysteem zoals Windows Server nodig om als host te dienen.

Samengevat zijn SQL Server en Windows Server verschillende oplossingen voor verschillende doeleinden. SQL Server is een relationeel databasebeheersysteem dat uitblinkt in het beheer van gestructureerde gegevens. Windows Server is daarentegen een besturingssysteem dat is gemaakt voor serveromgevingen en een platform biedt voor het hosten van verschillende servertoepassingen en -services.