virtualisatie met vmware

VMware

Wat is VMware?

VMware is een Amerikaans software bedrijf die verschillende succesvolle productlijnen heeft. Het hoofdkantoor van VMware is gevestigd in Palo Alto, Californië, in Silicon Valley. VMware is gespecialiseerd in virtualisatie en Cloud computing en grondlegger van deze specialismes. De software van VMware word wereldwijd gebruikt om IT-infrastructuren meer agile en beschikbaar te maken. VMware is in 2023 overgenomen door Broadcom en heeft sindsdien grote veranderingen ondervonden.

VMware producten

Hieronder worden de meest bekende VMware producten genoemd en uitgelegd.

VMware WorkStation Pro

VMware WorkStation Pro is een toonaangevende  desktop hypervisor die bedoelt is om meerdere virtual machines, containers of Kubernetes-clusters op één PC uit te voeren. Denk hierbij aan virtuele machines die draaien op Windows, Linux, MacOS en nog veel meer. Elke VM werkt in zijn eigen geïsoleerde omgeving, dit bevordert veiligheid en het voorkomen van interferentie tussen VM’s. VMware WorkStation Pro is geschikt voor zowel ontwikkelings- als testdoeleinden. Al met al is VMware Workstation Pro een krachtige tool voor ontwikkelaars, testers en IT-professionals die meerdere besturingssystemen op één machine moeten uitvoeren voor verschillende doeleinden, zoals softwareontwikkeling, testen en demonstraties.

VMware WorkStation Player

VMware WorkStation Player is de gelimiteerde versie van VMware WorkStation Pro. In grote lijnen is de software voor hetzelfde bedoelt, echter is het met WorkStation Player niet mogelijk om meerdere VM’s te maken en binnen en UI uit te voeren. Daarnaast beschikt deze versie over minder geavanceerde functies, zo kan men met de Player versie geen gebruik maken van Snapshots, NAT, klonen en enkele andere functies.

VMware Horizon

VMware Horizon is VDI-software dat veelal gebruikt word in hybride werkomgevingen waarbij gebruikers op afstand gebruik kunnen maken van desktops en applicaties. VMware Horizon biedt 3 verschillende diensten, namelijk:

  1. Desktopvirtualisatie: Volledige desktopomgevingen worden gevirtualiseerd en worden aangeboden aan de gebruikers als VM’s. Dit maakt het mogelijk om desktops op afstand te gebruiken mits er een internetverbinding is.
  2. Applicatievirtualisatie: Applicatievirtualisatie is een technologie die wordt gebruikt om software te isoleren van het besturingssysteem waarop deze word uitgevoerd. Dit houdt in dat de toepassing word geïsoleerd in een virtuele omgeving die alles nodig heeft om de toepassing te kunnen draaien. Deze virtuele omgeving kan vanaf verschillende computers, ongeacht configuratie en besturingssysteem aangeroepen worden.
  3. Beveiligings- en beheerfuncties: VMware Horizon  bevat verschillende veiligheids- en beheersfuncties, denk hierbij aan Identity Management, gebruikersbeheer, gegevensbeveiliging, endpointbeveiliging en patch beheer. Deze functies dragen bij aan de veiligheid van de virtuele omgevingen van organisaties.

VMware vSphere

VMware vSphere is een Cloud computing virtualisatie platform. Voorheen stond VMware vSphere bekend als VMware Infrastructure 4. vSphere beoogt om complexe datacenters in simpele Cloud computing infrastructuren te transformeren middels het virtualizeren van de onderliggende hardware resources. Als Cloud besturingssysteem beheert vSphere grote verzamelingen CPU’s, netwerken en opslagruimte. VMware vSphere bestaat uit de volgende componenten:

  1. VMware vCompute
  2. VMware vStorage
  3. VMware vNetwork
  4. Application Services (High availability / Scalability / Security)
  5. VMware vCenter Server
  6. vSphere client / vSphere Web Access / vSphere SDK
  7. VMware ESX / ESXi
  8. VMware Virtual Machine File System
  9. VMware Virtual SMP
  10. VMware vMotion / Storage vMotion
  11. VMware High Availability (HA)
  12. VMware Distributed Resource Scheduler (DRS)
  13. VMware vSphere SDK
  14. VMware Fault Tolerance
  15. vNetwork Distributed Switch (vDS)
  16. Host profiles
  17. Pluggable Storage Architecture (PSA)


VMware Tanzu

VMware Tanzu is bedoelt voor gebruikers om met behulp van containers applicaties te kunnen en beheren. Het Cloud native applicatieplatform focust op Kubernetes gestuurde en container-based applicaties. VMware Tanzu is dan ook veel gekozen in hybride en multi-Cloud infrastructuren.

VMware Fusion

VMware Fusion maakt het mogelijk om Windows of Linux te runnen op een Mac apparaat. Dit type software worden ook wel Desktop Hypervisor Tools genoemd. VMware Fusion kent enkele concurrenten zoals Parallels Desktops en VirtualBox.

VMware NSX

VMware NSX is een virtualisatieplatform dat visualisatie op het gebied van netwerk en beveiliging voorziet voor datacenters. VMware NSX maakt het voor organisaties mogelijk om netwerken te creëren, te verbinden en te beveiligen op een abstractieniveau dat boven de fysieke hardware ligt. Dit betekend dat deze organisaties van de voordelen van virtualisatie en Cloud computing kunnen profiteren. Netwerkbeheerders kunnen beleidsregels afdwingen op basis van applicatiebehoeften, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. VMware NSX maakt gebruik van microsegmentatie, een proces waarbij applicaties en bepaalde workloads worden geïsoleerd en beveiligd op het niveau van een individuele VM.

Zijn VMware licenties eeuwigdurend?

VMware had eerder altijd eeuwigdurende licenties beschikbaar, echter na de overname door Broadcom is ervoor gekozen om te stoppen met eeuwigdurende licenties en volledig door te schakelen naar abonnementsvorm. Gebruikers met een eeuwigdurende licentie kunnen zolang zij een geldig support contract met VMware hebben gebruik maken van de bijbehorende software.

Hoe werkt VMware licensering?

Er is geen algemeen antwoord over hoe VMware licensing werkt, dit verschilt per product. Echter zijn er wel verschillende termen die gebruikt worden bij het licenseren van VMware, namelijk:

  1. Per-Processor Basis: Bij deze licentievorm voor VMware-software worden de kosten van de licentie bepaald op basis van het aantal fysieke processoren waarop de VMware software draait. De exacte voorwaarden van de per-processor licentiebasis verschillen per VMware software type, daarom is het raadzaam om de officiële documentatie te raadplegen.
  2. Per Virtual Machine Basis: Bij deze licentievorm voor VMware-software worden de kosten van de licentie bepaald op basis van het aantal virtuele machines waarop de VMware software draait. De exacte voorwaarden van de Per Virtual Machine Basis verschillen per VMware software type, daarom is het raadzaam om de officiële documentatie te raadplegen.
  3. Core Licensing: Bij deze licentievorm voor VMware-software worden de kosten van de licentie bepaald op basis van het aantal processor cores in de fysieke processor waarop de VMware software draait. De exacte voorwaarden van de Per Core Basis verschillen per VMware software type, daarom is het raadzaam om de officiële documentatie te raadplegen.
  4. Subscription licensing: Nagenoeg alle VMware software is enkel beschikbaar in abonnementsvorm. Sinds de overname door Broadcam zijn alle eeuwigdurende licenties van VMware uit de verkoop gehaald en vervangen voor abonnement licentiemodellen. In sommige gevallen is het gebruik van resources de bepalende factor voor de kosten van het abonnement, en in andere instanties gaat het om een vaste prijs per maand. Organisaties dienen dan ook de officiële documentatie van de software grondig door te nemen.

VMware alternatieven

Ondanks dat VMware als eerste op de markt kwam met virtualisatiesoftware zijn er ook concurrenten op de markt verschenen. Hieronder staan enkele genoemd:

  1. Microsoft met Virtual Server,  Hyper-V en Virtual PC
  2. Red Hat met Virtualization
  3. Oracle met VirtualBox
  4. Parallels met Parallels Desktop, Server en Workstation
  5. Citrix met het Xen-platform

Welke Microsoft Software is compatible met VMware?

Er zijn Microsoft producten die compatibel met VMware virtualisatie software zijn, het is raadzaam om officiële documentatie te raadplegen om te controleren of specifieke versies van de software compatibel zijn. Hieronder enkele voorbeelden van compatibele software:

  1. Windows Server: Verschillende versies van Windows Server zijn compatibel met VMware vSphere.
  2. Windows: Verschillende versies van Windows kunnen worden gevirtualiseerd en uitgevoerd op VMware WorkStation of VMware Fusion.
  3. Microsoft Office: Microsoft Office toepassingen zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook kunnen worden uitgevoerd op VM’s die draaien op VMware producten.
  4. SQL Server: Microsoft SQL Server databases kunnen worden gehost op VM’s die draaien op VMware infrastructuren.
  5. Exchange Server: Microsoft Exchange Server kan worden geïmplementeerd op VMware vSphere voor communicatiedoeleinden.
  6. SharePoint Server: SharePoint Server kan worden gehost op VMware-virtualisatie.

VMware heeft een compatibility guide waarop gebruikers de compatibiliteit kunnen checken.

Broadcom VMware overname

Broadcom Inc. heeft in 2023 VMware officieel overgenomen voor een bedrag van 61 miljard dollar. De overname van VMware door Broadcom heeft anderhalf jaar geduurd en was een proces van veel onzekerheid waarbij verschillende overheden en toezichthouders groen licht moesten geven. Uiteindelijk hebben alle partijen groen licht gegeven en is de overname officieel geworden. Broadcam heeft per direct de eeuwigdurende licenties uit de verkoop gehaald en vervangen voor abonnementsvormen, volgens velen een poging om het torenhoge overname bedrag snel terug te verdienen.