Wat is Microsoft Windows?

Windows is één van de twee mogelijke besturingssystemen voor Microsoft-gebruikers. Windows 1.0 werd uitgebracht in 1985 en was het eerste grafische besturingssysteem dat uitsluitend voor zakelijke doeleinden werd gebruikt. Hoewel de eerste versie alleen bedoeld was voor bedrijven, is Windows nu bruikbaar voor zowel bedrijven als consumenten. Dit computerprogramma, genaamd Windows-besturingssysteem of Windows OS, stelt gebruikers in staat al hun computerbronnen te beheren en wordt geleverd met service voor toepassingen die op deze bronnen draaien. Windows OS is compatibel met verschillende soorten hardware, zoals laptops, servers, desktops en mobiele telefoons. Bovendien is het balanceren van het gebruik van meerdere applicaties tegelijkertijd een functie die is opgenomen in Microsoft OS. U kunt ook 'plug-and-play' toepassen waarmee gebruikers het besturingssysteem kunnen verbinden met andere apparaten zoals scanners, camera's en/of printers.

Windows-besturingssysteem: functies

Om alle programma's en applicaties te kunnen gebruiken die in Windows OS zijn opgenomen, heeft Microsoft meerdere functies toegevoegd:

  1. Interface: Dankzij de grafische gebruikersinterface (GUI) kunnen gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot en gebruik maken van meerdere programma's en applicaties. Met de GUI kunt u op pictogrammen klikken, menu's selecteren en door alle applicaties navigeren.
  2. Computerbronnen beheren: Een van de meest, zo niet de belangrijkste functies van Windows OS is de mogelijkheid om computerbronnen zoals RAM, CPU en harde schijf te organiseren en beheren. Deze functies maken het afdrukken van documenten, het openen van applicaties en het gebruik van internet mogelijk.
  3. Compatibiliteit: om het voor gebruikers gemakkelijker te maken bepaalde programma's en applicaties te installeren en te gebruiken, heeft Microsoft ervoor gezorgd dat Windows OS compatibel is met meerdere software en hardware. Windows-server
  4. Beveiliging: Windows OS biedt meerdere beveiligingshulpmiddelen, zodat uw apparaat wordt beschermd. Het wordt geleverd met functies zoals een firewall, antivirus en anti-malware die uw apparaat beschermen tegen malware- en virusaanvallen.
  5. Technische ondersteuning: door het bieden van klantenservice, documentatie en tutorials zorgt Microsoft ervoor dat gebruikers technische ondersteuning krijgen, zodat apparaten Windows OS op de meest optimale manier kunnen gebruiken.
  6. Bestandsbeheer: configuratie van toegangsrechten, gegevensopslag en zoeken naar bestanden zijn allemaal functies die het beheer van bestanden voor organisaties vergemakkelijken. Daarnaast zijn er meerdere tools die gebruikers kunnen helpen bij het opslaan en ordenen van gegevens en bestanden op hun apparaten.

Versies

Sinds Microsoft hun eerste (niet-grafische) en hun tweede (en eerste grafische) besturingssystemen creëerde in respectievelijk 1981 en 1985, zijn er veel beter bijgewerkte versies van Microsoft OS geweest:

  1. MS-DOS (1981)
  2. Windows 1.0 (1985)
  3. Windows 2.0 (1987)
  4. Windows 3.0 (1990)
  5. Windows 3.1 (1992)
  6. Windows 95 (1995)
  7. Windows 98 (1998)
  8. Windows Me (Windows Millennium-editie) (2000)
  9. Windows 2000 (2000)
  10. Windows XP (2001)
  11. Windows Vista (2007)
  12. Windows 7 (2009)
  13. Windows 8 (2012)
  14. Windows 8.1 (2013)
  15. Windows 10 (2015)
  16. Windows 11 (2021)

Uit rapporten blijkt dat de volgende versie (waarschijnlijk Windows 12) in 2024 zal verschijnen. Dit zou 3 jaar na de nieuwste versie Windows 11 zijn.

Windows besturingssysteem: voordelen

Er zijn meerdere redenen om Windows als besturingssysteem te gebruiken. Een handig voordeel van Windows OS is de compatibiliteit ervan . Vanwege de compatibiliteit is Windows OS bruikbaar met meerdere hardware en software, waardoor gebruikers het op allerlei soorten apparaten kunnen gebruiken. Een tweede voordeel is het feit dat Windows OS zeer eenvoudig te gebruiken is . De interface is vertrouwd en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het zeer aanpasbaar is voor (nieuwe) gebruikers, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze het niet kunnen gebruiken of dat ze veel tijd moeten investeren om het onder de knie te krijgen. Een andere reden om Windows OS te gebruiken is de langdurige ondersteuning . Dit betekent dat beveiligingsondersteuning en updates meerdere jaren mogelijk blijven nadat een bepaalde versie is uitgebracht. Daarnaast is er een grote markt voor de ontwikkeling van games en applicaties voor Windows. Windows biedt dus een groot aantal games en applicaties voor zijn gebruikers, dus voor gamers zou Windows OS ook een goede optie zijn.