Windows 11

Windows 11

Windows 11 is een besturingssysteem dat is gelanceerd op 5 oktober 2021. Het is uitgebracht door Microsoft Corporation en fungeert als de opvolger van Windows 10. Windows 11 omvat veel nieuwe functies en verbetert het gebruiksgemak. Het is een geüpdatet versie van zijn voorganger Windows 10 en is tot heden ook de nieuwste versie die er bestaat. In dit artikel wordt onder andere beschreven wat Windows 11 inhoudt, wat de nieuwe functies zijn en welke edities er bestaan.

Wat is Windows 11?

Microsoft Windows is een groep aan verschillende grafische besturingssysteem families. Windows 11 is ontworpen om de algemene gebruikservaring te bevorderen op verschillende apparaten. Dit kunnen pc’s, tablets of hybride 2-in-1-pc’s zijn. Wat opvalt is dat Windows 11 beschikt over een geheel herontworpen gebruikersinterface. Hier heeft Microsoft elementen gebruikt uit eerdere Windows-versies en deze zijn gecombineerd met nieuwe ontwerpelementen. Zo heeft Windows 11 een nieuwe taakbalk en startmenu gekregen. Verder heeft Windows 11 ook de ervaring op het gebied van gamen verbeterd, zoals een verbeterde Game Bar, Auto HDR en de introductie van DirectStorage. Door DirectStorage communiceert de hardware meer efficiënt, waardoor je game sneller inlaadt. In de volgende paragraaf worden de nieuwe functies benoemd die in Windows 11 zijn geïntroduceerd.

Windows 11: Nieuwe functies

Windows 11 heeft ten eerste een nieuw uiterlijk gekregen, dit geldt voor de algehele grafische gebruiksomgeving. De vernieuwde grafische gebruiksomgeving van Windows 11 maakt meer gebruik van ronde vormen in zijn ontwerp en is ontworpen met doorzichtige elementen, schaduwen en een nieuw kleurenpalet. Hierbij is ook de Microsoft Store vernieuwd. Verder is het in Windows 11 mogelijk om via de Amazon Appstore Android-applicaties te installeren. Hiervoor is wel een account nodig voor zowel Microsoft als Amazon.

Windows 11 introduceert verder ook widgets. Door deze widgets is het mogelijk om nieuws, sport, weerberichten en financiële informatie te vertonen. Ook bevat Windows 11 Snap lay-outs. Dit is een functie die is ontworpen om multitasking te bevorderen. De gebruiker kan doormiddel van deze nieuwe functie verschillende vensters organiseren op het beeldscherm. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vier applicaties tegelijkertijd op één beeldscherm te krijgen en om de applicaties groeperen. Daarnaast kan de Windows 11 gebruiker verschillende virtuele ‘bureaubladen’ creëren. Dit maakt het schakelen tussen de verschillende bureaubladen erg eenvoudig voor elke gelegenheid. Dit houdt in dat voor elke gelegenheid, de juiste apps gereed staan. Verder kent Windows 11 ook verschillende technische verbeteringen, zoals snellere opstarttijden, betere beveiliging en een verbeterde optimalisatie. Ook introduceert Windows 11 Microsoft 365 Copilot. Microsoft 365 Copilot is een productiviteitsinstrument die kan helpen bij het creëren van content  gebaseerd op AI (Artificial Intellegence). Dit komt goed van pas bij het samenvatten, wanneer je informatie tekort komt of als je vastloopt bij het design.

Windows 11: Edities

Windows 11 heeft net als zijn voorgangers verschillende edities. Elke editie heeft zijn eigen onderscheidende vermogen, waardoor elke editie geschikt is voor een andere doelgroep. Hieronder staan alle edities:

  • Windows 11 Home
  • Windows 11 Pro
  • Windows 11 Education
  • Windows 11 Enterprise
  • Windows 11 Enterprise LTSC
  • Windows 11 Pro Workstations

 Windows 11 Home 

Windows 11 Home is bedoeld voor consumenten die de pc hedendaags gebruiken. Denk hierbij aan persoonlijke taken, zoals surfen op het internet, het aanmaken van documenten en entertainment. Het nieuwe uiterlijk van Windows 11 valt direct op. De Pictogrammen hebben een vernieuwde uitstraling en de vensters zijn half transparant. Verder opent het startmenu vanuit het midden van het beeld in plaats van linksonder. Windows 11 geeft ook meer personalisatie mogelijkheden waardoor de gebruiker de pc naar eigen smaak kan aanpassen. 

 Het is belangrijk om te weten welke licentie je hebt. Er is een verschil tussen de Retail Pro-versie en de Volume-versie. Gebruikers kunnen niet zomaar upgraden/downgraden tussen deze twee licenties. Om te kunnen wisselen tussen deze twee licenties moet een compleet nieuwe licentie worden aangeschaft. Het is belangrijk om te weten welke licentie wordt aangeschaft. Er is een verschil tussen de Retail Pro versie en de Volume versie. Gebruikers kunnen niet zomaar upgraden/downgraden tussen deze twee licenties. Om te kunnen wisselen tussen deze twee licenties moet een compleet nieuwe licentie worden aangeschaft. 

 Windows 11 Pro

Windows 11 Pro omvat alles wat ook bij Windows 11 Home inbegrepen is, maar omvat extra functionaliteiten en is daarom ook duurder dan Windows 11 Home. Zo zitten er extra veiligheidstoepassingen bij, sterke en aanpasbare encryptie en virtualisatiesosftware. De extra netwerk toepassingen maken remote werk mogelijk en met de extra veiligheidstoepassingen is de data nog beter beschermd. De Windows Pro editie is ontworpen voor hybride werk. Dit kan de gebruiker helpen om te werken vanaf elke locatie. De gebruiker krijgt bij Windows 11 Pro een krachtige UX die de productiviteit en focus verbeterd.

 Windows 11 Enterprise

Windows 11 Enterprise is bedoeld voor grote organisaties. Alle functies waarover Windows 11 Pro beschikt  zijn ook te vinden in Windows 11 Enterprise. Echter levert Windows 11 Pro een meer intuïtieve gebruikservaring, is het besturingssysteem uitgerust met een nieuw startmenu, een snapfunctie die het voor gebruikers makkelijker maakt om vensters te kunnen rangschikken en een verbeterde taalbalk. Ook biedt Windows 11 Enterprise de ‘Remote Desktop’ functie die het mogelijk maakt voor gebruikers om bestanden, toepassingen en mappen te openen vanaf elk apparaat overal ter wereld waar een internetverbinding is. Verder zorgt Microsoft Teams ervoor dat communicatie en samenwerken met collega’s op afstand makkelijker maakt. Tot slot zorgt Windows 11 Enterprise voor een soepele IT-administratie en een verbeterde productiviteit doormiddel van de Windows Autopilot en de integratie van Azure Active Directory.

 Windows 11 Education

Windows 11 Education is bedoeld voor studenten, leraren en instituten en het heeft dezelfde functies als de Windows 11 Enterprise editie, maar wordt speciaal voor deze doelgroep tegen een lagere prijs verkocht. Zo kunnen leerlingen zich optimaal ontwikkelen door te werken met efficiënte hulpmiddelen. Functionaliteiten als Microsoft Teams, Learning Tools en AI app maken deze licentie ideaal voor studenten. Daarbuiten omvat Windows 11 Education ook een aantal veiligheidsfuncties zoals Windows Hello en Windows Defender om respectievelijk veilig aan te kunnen melden middels gezichtsherkenning of vingerafdruk en bescherming te bieden tegen beveiligingsrisico’s en malware. 

 Windows 11 Enterprise LTSC

Windows 11 Enterprise LTSC (Long-Term Servicing Channel) is een versie van Windows 11 voor de lange termijn. In het bijzonder apparaten met spciale doeleinden die een lange ondersteuningscyclus van 10 jaar nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn apparaten die gebruikt worden in banken, gezondheidszorg, productie van detailhandel en horeca sectoren. Windows 11 Enterprise LTSC is gebaseerd op dezelfde basis als Windows 11 Pro en Windows 11 Enterprise en biedt dus dezelfde beveiliging- en beheermogelijkheden en compatibiliteit. 

 Windows 11 Pro for Workstations

Windows 11 Workstations is bedoeld voor zware taken. Wanneer iemand veel werkt met een grafische software dan is Windows 11 Pro Workstations een goede optie. Deze editie beschikt over een betere hardware support en bevordert de prestaties waardoor videobewerking of het renderen van bijvoorbeeld 3D objecten gemakkelijker verloopt. Ook door de ingebouwde beveiliging blijven de bestanden van de gebruiker veilig en gaat het verzenden of het delen van bestanden sneller.

 Windows 10 naar Windows 11 upgrade 

Windows 11 sluit goed aan op zijn voorganger Windows 10 waardoor Windows 11 gezien kan worden als een grote feature-update van Windows 10. Door de verbeterde visualisatie in Windows 11 geeft Microsoft de gebruiker op een overzichtelijke manier toegang tot alle knoppen en functies. Zo hoeft de gebruiker niet meer naar het configuratiescherm te gaan om iets aan te passen. Verder is het, zoals eerder vermeld, mogelijk om met meerdere schermen te werken en is de upgrade van Windows 10 naar Windows 11 geheel gratis voor de Retail en OEM versies. Microsoft blijft Windows 10 wel ondersteunen tot 2025 en dus blijft Microsoft updates uitbrengen voor het besturingssysteem. Deze updates bestaan uit zowel beveiliging updates als functionele updates. 

Windows 11 Installeren

Als er toch wordt gekozen om de overstap te maken, dan kan dat via de Windows Update instellingen. Voor de overstap moet het apparaat wel voldoen aan de volgende systeemvereisten:

Systeemvereisten voor Windows 11

 

Processor

1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-Bits processor of systeem op een chip (SoC).

RAM

4 gigabyte (GB).

Opslag

64 GB of een groter opslagapparaat.

Systeemfirmware


 Geschikt voor UEFI Secure Boot. 

TPM


 
Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0.

 

Grafische kaart

Compatibel met DirectX 12 of nieuwer met WDDM 2.0-stuurprogramma.

Beeldscherm

High-definition (720p) beeldscherm dat groter is dan 9” diagonaal, 8 bits per kleurkanaal.

Internetverbinding en Microsoft-account

Windows 11 Pro voor persoonlijk gebruik en Windows 11 Home vereisen een internetverbinding en een Microsoft-account tijdens de eerste installatie van het apparaat. Om een apparaat in de S-modus van Windows 11 Home uit te schakelen, is ook een internetverbinding vereist. Voor alle Windows 11-edities is internettoegang vereist om updates uit te voeren en bepaalde functies te downloaden en te gebruiken. Voor een aantal functies is een Microsoft-account vereist.

 Indien de vereiste hardware van toepassing is en de Windows 10 licentie OEM of Retail is, kan de upgrade zonder problemen worden voltooid. Windows Update geeft een melding wanneer de update klaarligt voor het apparaat. Het is ook mogelijk om zelf handmatig de update te starten. In het instellingen menu van Windows Update kan er gecontroleerd worden op updates. Als de update mogelijk is begint de download na direct na goedkeuring.