Microsoft Visio Pro vs. Standard: wat is het verschil?
13 december 2022 

Microsoft Visio Pro vs. Standard: wat is het verschil?

Visio is een vrij onbekende softwaretoepassing van Microsoft. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de mogelijkheden van Visio. Lees hier meer over de mogelijkheden van Microsoft Visio.

Microsoft Visio

Als u een exemplaar van MS Office hebt, is er een kans dat u deze software al op uw computer hebt geïnstalleerd. De naam waarmee u waarschijnlijk niet erg vertrouwd bent, is Visio, waardoor u misschien niet de drang voelde om de voordelen ervan nader te onderzoeken. Wat u misschien verbaast is dat Microsoft Visio al een tijdje bestaat, met de laatste versie gemaakt in 2021. In de eerste plaats worden er diagrammen of afbeeldingen mee gemaakt.

In deze blog vindt u een uitgebreid overzicht van Visio.

Softtrader Banner Microsoft Visio 2016, 2019 & 2021

Waar gebruik je Microsoft Visio voor?

Het zou moeilijk zijn de mogelijkheden van Microsoft Visio te beperken. Het idee dat algemeen wordt aangenomen dat het wordt gebruikt om elementaire organisatie- en stroomschema's te maken, is een misvatting. In feite is het veel flexibeler dan dat en kan het worden gebruikt door een groot aantal verschillende mensen binnen uw bedrijf of organisatie. Hier zijn enkele manieren waarop u Microsoft Visio kunt gaan gebruiken:

Kaarten 
In de moderne tijd is gezondheid en veiligheid een groot probleem. OK, niet alle landen schijnen er zo door geobsedeerd te zijn als Nederland, maar er zijn toch veel wetten op het gebied van gezondheid en veiligheid. En een belangrijke is dat kantoorgebouwen doorgaans wettelijk verplicht zijn afbeeldingen met vluchtwegen op de muur te hebben. Ze bestaan uit eenvoudige kaarten en tonen u de te volgen route 

Organisatiediagrammen
Misschien wel het grootste gebruik van Visio, en het is gemakkelijk te zien waarom. Visio maakt het gemakkelijk om organigrammen te maken, en omdat het deel uitmaakt van het MS Office-pakket en ontworpen is om compatibel te zijn met andere toepassingen, is het gemakkelijk om informatie vanuit pakketten zoals Excel in Visio te tekenen. Dus stel je voor dat je alle namen en titels etc. in de Excel org tabel hebt staan. Geweldig, dan kun je ze in Visio slepen en op de juiste manier plaatsen. Vervolgens kunt u uw nieuw gemaakte organigram in een Word-document of PowerPoint-presentatie plaatsen. Fantastisch, het is ook gemakkelijk om informatie te exporteren naar deze MS Office toepassingen! 

In deze blog leest u hoe u Visio op uw Mac kunt gebruiken.

Een proceskaart maken
Heeft uw bedrijf een klantenservice? Zo ja, dan heeft u waarschijnlijk een aantal procesmodellen die u moet volgen. Momenteel worden deze gegevens waarschijnlijk opgenomen in een niet-gespecialiseerd programma zoals Word of Excel, waardoor de gegevens moeilijk te interpreteren zijn. Met Microsoft Visio kunt u deze procedures overzichtelijk maken, zodat u de door uw team vastgestelde procedures gemakkelijker kunt volgen. Andere voordelen: Deze functionaliteit is van toepassing op alle andere afdelingen in uw organisatie - bijvoorbeeld: programmering of financiën - die baat kunnen hebben bij een vorm van visuele planningshulp om belangrijke processen te definiëren. 

Een tijdlijn bepalen
Niet iedereen begrijpt projectmanagement. De complexiteit van dit specialisme proberen uit te leggen kan moeilijk zijn zonder de juiste visuele ondersteuning - die Visio gelukkig kan bieden in de vorm van een duidelijk gedefinieerde tijdlijn. Niet-experts kunnen belangrijke gebeurtenissen en data in één oogopslag zien, verdeeld over één balk. Andere voordelen: Een bijkomend voordeel van de tijdlijnfunctie is dat ze gebruiksklaar is, ongeacht uw niveau van ervaring met het programma. Wanneer u zich aanmeldt bij Visio, ziet u de optie "Aan de slag", waarmee u vooraf geladen sjablonen krijgt die u onmiddellijk kunt gebruiken. 

Technische applicatie/specialist
Hoewel Visio generiek kan worden gebruikt ter ondersteuning van verschillende afdelingen, zijn de toepassingen ook geschikt voor gespecialiseerde teams. Ingenieurs die een mechanisch onderdeel moeten ontwerpen, vinden in Visio een goede ondersteuning van hun behoeften - net als architecten die zeer gedetailleerde plannen moeten opstellen. Andere voordelen: Zoals gezegd is Visio gemakkelijk te gebruiken, ongeacht uw ervaringsniveau. Dit betekent dat een beginner deze functies kan gebruiken om een plattegrond of een brandpad te maken. 

Volledige flexibiliteit
Zoals u gemerkt zult hebben, is Visio een zeer aanpasbaar programma dat door vrijwel iedereen in uw bedrijf of organisatie kan worden gebruikt. De geavanceerde functies zijn ook beschikbaar voor degenen met meer gespecialiseerde eisen. Op dit moment bent u zich nog niet bewust van de mogelijkheden, maar dat komt door uw onbekendheid met Visio en de voordelen ervan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.