11/18/2020
4 min
0

Microsoft Access 2019 vs. 2016: wat zijn de verschillen?

11/18/2020
4 min
0

Microsoft Access is een van de programma’s die bij de Office licenties behoort. Dit programma is echter ook als stand-alone versie te koop. In deze blog komt u te weten wat Access is, bij welke Office-pakketten het programma zit, waarom het belangrijk is voor uw onderneming en wat de features zijn van Acces 2019 en 2016.

Wat is Microsoft Access?

Microsoft Access is een applicatie voor het creëren, beheren en formatteren van gegevens. De essentiële tools van Access zijn onder meer schermen voor gegevensinvoer, het uitvoeren van query's, het produceren van rapporten en andere bewerkingen. De programmeertaal van Access is ook van vitaal belang omdat gebruikers hiermee de standaardfunctionaliteit van de applicatie kunnen uitbreiden. Microsoft distribueert de applicatie als onderdeel van een Microsoft Office-licentie. Echter is het programma ook apart beschikbaar.

In welke Office licenties komt Acces voor?

Wanneer u besluit om een Office licentie aan te schaffen voor uw onderneming en u wilt daar graag Access bij hebben, is hieronder te zien dat Access alleen in Office Professional en Professional Plus voorkomt. Dit zijn de twee meest complete Office-pakketten die aangeboden worden. Als u meer wilt weten over deze pakketten lees dan onze blog over de zakelijke Office licenties.

microsoft office 2019 pakket verschillen

Waarom is access handig voor uw onderneming?

Met Microsoft Access kunt u andere Microsoft-programma's gebruiken, zoals Excel, Outlook, PowerPoint en SQL Server waardoor gemakkelijk gegevens worden geïmporteerd en geëxporteerd naar de Microsoft Access-database. U kunt ook tabellen, query's, formulieren en rapporten binnen het programma maken. U kunt gegevens wijzigen en het programma instrueren om de laatst bijgewerkte gegevens te gebruiken, die beschikbaar komt voor alle medewerkers. Met Microsoft Access is het mogelijk dat het door meerdere medewerkers wordt gebruikt en het is voor die gebruikers toegankelijk vanuit meerdere bronnen, zoals desktops en internet.

Microsoft Access zorgt voor eenvoudige gegevensopslag, gebruik en toegang. Omdat het in combinatie met andere programma's werkt, helpt het u en uw werknemers minder tijd te besteden aan gegevensinvoer en te concentreren op wat uw bedrijf uniek maakt en op die manier groeit op de markt.

Softtrader Banner Microsoft Acces 2019 & 2021

Belangrijkste features Acces 2016

1. Tell Me-functie

Gebruikers kunnen nu eenvoudig formulieren, query's, rapporten en tabellen maken met behulp van de Tell Me-functie die is ingebouwd in de zoekbalk van het programma. Aangezien Tell Me de moderne vervanging is van de oude paperclip-assistent "Clippy", kunt u gemakkelijk de hulp krijgen die u nodig hebt door op het vraagteken te klikken of erop te tikken en uw zoekopdracht in het zoekvak in de rechterbovenhoek van de toepassing te typen.

2. Gemoderniseerde sjablonen in Access 2016

Access 2016 heeft de beschikbare sjablonen gemoderniseerd en vereenvoudigd. Dit betekent dat het nu gemakkelijker is om databases te maken en ze om te zetten in professionele aangepaste applicaties zonder dat u kennis van computerprogrammering nodig heeft. U kunt gemakkelijk naar de sjablonenpagina gaan en de juiste sjabloon kiezen waarmee u wilt werken vanaf het startscherm.

3. Thema's

Als u niet tevreden bent met de kleur van het lint aan de bovenkant van de Access-toepassing, kunt u ervoor kiezen om deze wit te maken en zelfs grafische achtergronden in te stellen, net als bij de 2013-release. U kunt klikken of tikken op Bestand → Opties → Algemeen en de stijl kiezen die bij u past.

4. Gegevens exporteren uit Access 2016

U kunt nu zonder moeite al uw gekoppelde gegevens exporteren naar Microsoft Excel 2016. Deze functie is vooral handig als u een grote hoeveelheid gekoppelde gegevens uit verschillende bronnen heeft. Excel maakt een lijst met de datakoppelingen en sorteert deze voor u op type, zodat grote databases een stuk eenvoudiger te beheren zijn. Om toegang te krijgen tot de exportfunctie, klikt u op het tabblad Externe gegevens en klikt u vervolgens op de knop Linked Table Manager. Er verschijnt een pop-upvenster, selecteer alle toepasselijke links en klik vervolgens op de knop Exporteren naar Excel aan de rechterkant.

Belangrijkste features Acces 2019

1. Moderne grafieken in Access 2019

De grootste nieuwe feature is de introductie van Modern Charts. Iedereen die eerdere versies heeft gebruikt, weet dat de ingebouwde grafieken er ouderwets uitzagen. Het zag er niet professioneel uit. De nieuwe grafieken lijken meer op die in recente versies van Excel.
De reeks grafieken omvat kolom (geclusterd, gestapeld en 100% gestapeld), lijn (lijn, gestapelde lijn, 100% gestapelde lijn), staaf (geclusterde staaf, gestapelde staaf en 100% gestapelde staaf), taart en combo.
Het opmaken van grafieken gebeurt met behulp van Access-eigenschappenbladen en het redelijk intuïtieve deelvenster Grafiekinstellingen, dus het is een beetje anders dan bijvoorbeeld het opmaken van grafieken in Excel. De mogelijkheid om de grafiekkleuren of -thema's te wijzigen, varieert, afhankelijk van de grafiek.

2. Ondersteuning voor grote getallen

Microsoft een nieuw gegevenstype geïntroduceerd in Access 2019, genaamd ‘Large Number’. Dit gegevenstype ondersteunt nu cijfers van -2 ^ 63 tot + 2 ^ 63. Om in beeld te brengen hoe groot 2 ^ 63 is, dat zijn: 9.223.372.036.854.775.807 cijfers.
Wanneer u dit gegevenstype installeert moet u wel voorzichtig zijn, aangezien dit betekent dat de database niet langer compatibel is met eerdere versies van Access en niet omkeerbaar is.
Als u dit gegevenstype ‘Large Number’ hebt, kunt u een koppeling maken met of importeren vanuit SQL Server-databases die het gegevenstype BIGINT gebruiken.

3. Nieuwe sneltoets voor het bewerken van een invoerlijst

Als u in eerdere versies van Access een invoerlijst had waar u de lijst direct kunt bewerken, stond er een klein pictogram onder aan de lijst waarop u kon klikken om te bewerken. Nieuw voor Access 2019 is dat u kunt gewoon op CTRL + E drukken wanneer u in het vak op het formulier bent en het dialoogvenster ‘lijstitems bewerken’ verschijnt.

Goedkope Microsoft Access licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Microsoft Access licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Benieuwd naar de prijs van een Access licentie? Vraag nu een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.