SSAS SQL Server analysis informatie

SQL Server Analysis Service (SSAS)

Wat is SQL Server Analysis Service en waarvoor wordt het gebruikt?

SQL Server Analysis (SSAS) is een analytische data-enginetool in Microsoft SQL Server. Deze werd in december 2010 uitgebracht. In de loop der jaren heeft Microsoft meerdere services en nieuwe edities uitgebracht die gerelateerd zijn aan datawarehousing en business intelligence (BI), zoals Analysis Services, Integration Services en Reporting Services. SSAS wordt door organisaties gebruikt om informatie te analyseren die verspreid is over meerdere databases. Het wordt voornamelijk gebruikt door IT-professionals.

SASS: Wat is OLAP/MOLAP?

Inbegrepen in SSAS is een groep OLAP- (online analytische verwerking) en datamining-mogelijkheden. MOLAP, wat staat voor Multidimensional Online Analytical Processing, wordt beschouwd als de traditionele versie van OLAP. In tegenstelling tot een relationele database maakt MOLAP gebruik van een gespecialiseerd opslagsysteem, geoptimaliseerde multidimensionale array-opslag genaamd, om gegevens op te slaan met SSAS. Deze opslagmethode draagt, samen met multidimensionale indexering en caching, bij aan de reputatie van MOLAP op het gebied van snelle queryprestaties binnen SSAS. Bovendien staat MOLAP bekend om zijn compactheid, waardoor het bijzonder geschikt is voor het verwerken van datasets met lage afmetingen.

SQL Server Analysis Service installeren

SQL Server Analysis Service moet worden geïnstalleerd met behulp van de SQL Server-installatiewizard. Wanneer u de SQL Server-installatie via de Installatiewizard doorloopt, vindt de gebruiker aan de linkerkant meerdere tabbladen. Uit deze opties moet “Functieselectie” worden gekozen. Hier is er de optie voor SSAS. Er moet op het vakje vóór Analysis Service worden geklikt. Daarna selecteert de gebruiker “Analysis Service Configuration”, eveneens aan de linkerkant en er zijn enkele opties onder Functieselectie. Vervolgens moet de gebruiker bovenaan op Serverconfiguratie klikken. Vervolgens heeft de gebruiker de mogelijkheid om te kiezen voor de Multidimensionale Modus of de Tabellarische Modus. De tabelmodus is de standaardopslag voor tabellarische modellen en maakt gebruik van de VertiPaq- analyse-engine in het geheugen. De multidimensionale modus gebruikt MOLAP als de standaardopslag voor modellen die zijn geïmplementeerd in Analysis Services.

Hoe u een licentie voor SQL Server Analysis Service kunt verkrijgen

Er zijn twee soorten licenties beschikbaar voor SQL Server: Server + CAL en Licenties per Core. De voorkeursoptie voor kleinere bedrijven is het Server + CAL-model. Voor grote (of binnenkort grote) bedrijven is het Licensing per Core-model de meest kostenefficiënte optie. Daarnaast is de SQL Server Enterprise alleen beschikbaar via Licensing per Core. SQL Server Standard is beschikbaar via beide licentiemodellen.

Het Server + CAL-model houdt in dat de gebruiker de server(s) koopt en ook CAL’s koopt. Hiervoor heeft het bedrijf Device CAL’s nodig (dit geeft toegang tot de server op 1 apparaat) of User CAL’s (dit geeft toegang tot de server voor 1 gebruiker). Welke aangeschaft moet worden, hangt af van het aantal devices en gebruikers dat binnen het bedrijf aanwezig is. Als het bedrijf bijvoorbeeld 50 gebruikers en 75 apparaten heeft, zijn er minder gebruikers-CAL's nodig dan apparaat-CAL's en is dit daarom de meest kostenefficiënte optie. Als het bedrijf 50 apparaten en 75 gebruikers heeft, zijn er minder apparaat-CAL's nodig dan gebruikers-CAL's en is dit daarom de meest kostenefficiënte optie. Om het Licensing per Core-model te gebruiken, moet het totale aantal fysieke cores binnen de server worden geteld en vervolgens het passende aantal core-licenties worden aangeschaft, die in pakketten van twee worden verkocht.

Wat is er nieuw in SSAS 2022?

In vergelijking met SSAS 2019 zijn er enkele verbeteringen en toevoegingen doorgevoerd om de gebruikerservaring te verbeteren. Horizontal Fusion is inbegrepen, dit is een optimalisatie van het query-uitvoeringsplan die gericht is op het verminderen van het aantal gegevensbronquery's dat nodig is om resultaten terug te geven en te genereren. Dankzij parallelle uitvoeringsplannen voor DirectQuery kan de SSAS DAX-query's analyseren op basis van een DirectQuery- gegevensbron en onafhankelijke opslagengine-bewerkingen identificeren. SSAS 2022 ondersteunt ook Power BI-modellen met DirectQuery- verbindingen met gegevens in SSAS 2022. Daarnaast zijn er ook drie stopgezette functies in SSAS 2022: Power Pivot voor SharePoint, 1100- en 1103-compatibiliteit in tabelvorm en datamining in multidimensionaal.