Wat is Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server is een relationeel databasebeheersysteem. Als een van de drie toonaangevende databasetechnologieën ondersteunt Microsoft SQL Server een grote verscheidenheid aan transactieverwerking, analytische toepassingen en business intelligence. Microsoft SQL Server is opgebouwd rond SQL. SQL is een gestandaardiseerde programmeertaal die door databasebeheerders en andere IT-professionals wordt gebruikt om bepaalde gegevens op te vragen en databases te beheren. Microsoft SQL Server is voornamelijk gemaakt om bepaalde tabellen te verbinden met correlerende gegevens om te voorkomen dat deze gegevens op meerdere locaties in databases worden opgeslagen. 

Microsoft SQL Server: Ondersteunde versies

Op dit moment (februari 2024) worden er nog steeds veel verschillende versies ondersteund door Microsoft als Mainstream support of Extended support:

 

  1. Microsoft SQL Server 2014. De nieuwe release bevatte onder andere de In Memory OLTP Engine, SQL Server Data Files in Windows Azure en host SQL Server Databases in een Windows Azure Virtual Machine.
  2. SQL Server 2016. Deze versie bevat verbeterde prestaties, schaalbaarheid en hoge beschikbaarheid van OLTP, Mobile Business Intelligence, verbeterde gegevensbeveiliging (Always Encrypted) en geavanceerde analyses (R-services). SQL Server 2016 is de eerste versie van Microsoft SQL Server die compatibel is met Linux. 
  3. SQL Server 2017. SQL Server 2017 wordt geleverd met automatische databasetuning, een uitgebreidere ondersteuning voor Graph-databasetechnologie en ondersteuning voor Machine Learning (python).
  4. SQL Server 2019. Nieuwe functies voor SQL Server 2019 zijn big data-clusters, verbeterde beveiliging en UTF-8-ondersteuning. 
  5. SQL Server 2022. Enkele nieuwe functies zijn Azure Synapse Link, Parameter Sensitive Plan Optimization (PSPO), Koppeling met Azure SQL managed instances en meerdere beveiligingsverbeteringen zoals Microsoft Defender, Ledger en Azure Active Directory Authentication.

Voor SQL Server 2014, SQL Server 2016 en SQL Server 2017 is de Mainstream Support al afgelopen, maar ze hebben nog steeds Extended Support. SQL Server 2019 en SQL Server 2022 zijn de enige twee versies die nog steeds Mainstream Support hebben. Het einde van de Mainstream Support voor deze twee versies is respectievelijk 7 januari 2025 en 11 januari 2028. 

 

Microsoft SQL Server: geschiedenis

Voordat SQL Server 2014 werd uitgebracht, waren er veel verschillende versies. Al deze versies hadden hun eigen functies. Al deze versies en hun nieuwe functies worden hieronder uitgelegd. 

De eerste versie van Microsoft SQL Server is SQL Server 1.0 en werd uitgebracht in 1989. Het werd uitgebracht voor het besturingssysteem OS/2 en was op dat moment een basis relationeel databasebeheersysteem dat werd gebruikt om databases te beheren en te maken. 

3 jaar later, in 1992, bracht Microsoft SQL Server 4.2 uit. Dit was de eerste versie van Microsoft SQL Server die speciaal was gemaakt voor Microsoft Windows, aangezien de vorige versie was gemaakt voor OS/2. SQL Server 4.2 bevatte ondersteuning voor triggers, procedures en views als nieuwe functies. Daarnaast kwam het met verbeterde ondersteuning voor Windows-gebruikers. 

De nieuwe versie die in 1995 werd uitgebracht, heette SQL Server 6.0. Deze versie kwam met grote upgrades zoals verbeterde prestaties en schaalbaarheid. Bovendien worden gedistribueerde query's en transacties voortaan ondersteund. 

In 1998 kwam Microsoft SQL Server 7.0 uit. Enkele van de nieuwe functies zijn Online Analytical Processing (OLAP), datatransformatiediensten en ondersteuning voor Extensive Markup Language.

In 2000 werd Microsoft SQL Server 2000 uitgebracht met een aantal grote updates. Back-upcompressie, datamining en databasereplicatie werden uitgebracht en het Windows Server-besturingssysteem werd voor het eerst ondersteund door Microsoft SQL Server. 

Microsoft SQL Server 2005 was de volgende versie en werd uitgebracht in 2005. Deze versie bevatte Common Language Runtime (CLR), databasesnapshots en XML-datatypes.

De volgende versie kwam uit in 2008 en heette SQL Server 2008. Enkele van de nieuwe functies van SQL Server 2008 waren External Key Management, Transparent Data Encryption, Data compression en Data Auditing. 

De laatste versie van SQL Server die niet meer wordt ondersteund door Microsoft is SQL Server 2012. Enkele grote updates zijn de introductie van Business Intelligence Semantic Model (BISM), een verbeterde versie van Windows Server Core en Data Quality Services. 

 

Microsoft SQL Server Standard 

Microsoft SQL Server Standard is een Microsoft SQL Server-editie die bedoeld is voor kleine bedrijven en/of afdelingen binnen een bedrijf. SQL Server Standard omvat basisgegevensbeheer en business intelligence. Bovendien worden cloud-gebaseerde en on-premises ontwikkeltools ondersteund waarmee gebruikers een efficiënte database kunnen beheren zonder dat er veel IT-resources nodig zijn. Aangezien Microsoft SQL Server Standard minder functies biedt dan Microsoft SQL Server Enterprise, zijn de kosten ook lager.  

 

Microsoft SQL Server Enterprise

De duurdere en uitgebreidere editie is Microsoft SQL Server Enterprise. Deze editie is meestal bedoeld voor grotere bedrijven. De reden voor de hogere prijs is een snelle, krachtige beschikbaarheid van datacenters, end-to-end bedrijfsanalyses en onbeperkte virtualisatie. Daarnaast bevat het geavanceerde beveiligingsfuncties zoals transparante gegevensversleuteling, dynamische gegevensafscherming en altijd versleuteld. Microsoft SQL Server Enterprise biedt ook veel opties met betrekking tot de schaalbaarheid, omdat krachtige computeromgevingen en grootschalige databases worden ondersteund.

 

Microsoft SQL Server: CAL

Er zijn twee opties voor CAL's voor Microsoft SQL Server. Deze opties zijn User CALs en Device CALs. Deze twee opties worden hieronder uitgelegd.

 

Microsoft SQL Server User CALs

Het aanschaffen van User CAL's betekent dat een organisatie betaalt voor elke werknemer die toegang heeft tot de server. Dit betekent dat één werknemer die 3 verschillende apparaten gebruikt voor zijn of haar werk, toegang heeft tot de server via al deze apparaten dankzij de User CAL. Dit betekent dat het zinvol zou zijn voor een organisatie met meerdere werknemers die meerdere apparaten gebruiken om User CAL's aan te schaffen, zodat ze geen licentie hoeven te kopen voor elk apparaat dat door de werknemers wordt gebruikt. 


Microsoft SQL Server Device CALs

Aan de andere kant kunnen Microsoft SQL Server CAL's worden aangeschaft voor licenties op de apparaten die binnen een organisatie worden gebruikt. Stel dat 4 verschillende werknemers op hetzelfde apparaat werken, maar op verschillende momenten. In dit geval heeft het geen zin om voor elke individuele gebruiker een licentie aan te schaffen, omdat ze allemaal op hetzelfde apparaat werken. Door een Device CAL aan te schaffen voor dit apparaat, kunnen alle individuen het apparaat op verschillende momenten gebruiken, wat financieel voordelig zou zijn voor een organisatie.