Windows Server 2019
Windows Server 2019 is op 13 november 2019 uitgekomen en is de twaalfde versie van Windows Server. Verder is Windows Server 2019 ook de tweede versie van Windows Server dat gebaseerd is op het Windows 10-platform. Deze versie van Windows Server heeft een aantal verbeteringen en nieuwe functies gekregen vergeleken met zijn voorganger Windows Server 2016. Op 18 augustus 2021 is Windows Server 2019 opgevolgd door Windows Server 2022.
Wat is Windows Server?
Windows Server, voorheen Windows NT Server, is een groep serverbesturingssystemen die sinds 1993 door Microsoft is ontwikkeld. Windows NT 3.1 NT Advanced Server is het eerste besturingssysteem dat is uitgebracht voor dit platform. In 2003 heeft Microsoft met de implementering van Windows Server 2003 besloten om nieuwe versies onder de naam Windows Server uit te brengen. De meest recentste release van Windows Server is Windows Server 2022, uitgekomen op 18 augustus 2021.
Windows Server is een softwarepakket en wordt geïnstalleerd op intensief gebruikte servers die de steunpillaar zijn voor de meeste IT-bedrijven, services of applicaties. De server verzorgt de administratieve groep gerelateerde activiteiten op netwerken. Zo organiseert, bewaart, verzendt en ontvangt de server bestanden van apparaten die op de netwerken zijn aangesloten. Windows Server wordt eigenlijk alleen in business omgevingen gebruikt en is ontworpen voor internet en intranet hosting, databases en geavanceerde messaging. Verder wordt Windows Server goed ondersteund door Microsoft waardoor er regelmatig updates en Service Packs beschikbaar worden gesteld. De softwarepakket is populair bij ontwikkelaars en hostingproviders aangezien het goed werkt in combinatie met ASP.NET. Ook is het compatibel met SQL, PHP Acces, MySQL en kunnen de servers zichzelf updaten zonder haperingen.
In 2017 kondigde Microsoft aan dat Windows Server zich in twee verschillende kanalen zou opsplitsen: Long-Term Servicing Channel (LTSC) en Semi-Annual Channel (SAC). Windows Server aanschaffen via het LTSC kanaal biedt een lange termijn optie die zich focust op een traditionele levenscyclus van kwaliteits- en beveiligingsupdates. Er zullen alleen grote veranderingen komen na twee of drie jaar en kan worden geïnstalleerd met Server Core of Server met Desktop Experience installatie-opties. SAC daarentegen biedt vaker updates aan waardoor gebruikers sneller profiteren van innovatie. Hierbij ligt de nadruk op containers en microservices.
Windows Server 2019: Functies
Windows Server 2019 is gebouwd op basis van zijn voorganger Windows Server 2016. Microsoft heeft bij Windows Server 2019 wel een aantal verbeteringen gedaan en wat functies toegevoegd. Hieronder staan de belangrijkste functies in Windows Server 2019.
Hybrid Cloud en Azure
Een IT-landschap is niet zonder virtualisatie en hybride Cloud voor te stellen. Microsoft heeft daarom de verbinding tussen zijn Azure-Cloudplatform en het Windows Server-besturingssysteem. Azure Network Adapter maakt ook verbinding met het Cloud computing-platform van de lokale server. Windows Server 2019 bevat verder ook over een betere ondersteuning voor Azure Backup, File Sync, Disaster recovery en alle andere Azure-services.
Ondersteuning Linux
Het onderscheidende vermogen van Windows Server 2019 is dat het nu mogelijk is om gemengde OS-omgevingen te draaien. De integratie met Linux is eenvoudiger gemaakt, waardoor het uitvoeren van Ubantu, Red Hat Enterprise Linux en SUSE Linux Enterprise Server wordt ondersteund binnen afgeschermde virtuele machines. Bovendien kunnen de Linux-distributies worden gedownload via de Microsoft Store.
Beveiliging
Windows Server 2019 heeft ook nieuwe beveiligingsmaatregelen gekregen. Deze versie beschikt over een nieuwe set host-inbraakpreventiemogelijkheden, ook wel bekend als Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP). Hierdoor worden servers beschermt tegen malware en worden processen gestopt die mogelijk gevaarlijk zijn. Ook omvat het aanvalsdetectie en zero-day exploits. Verder is er ook een andere beveiligingsfunctie in Windows Server 2019. De HGS (Host Guardian Service) offline-modus voor afgeschermde VM’s zorgt ervoor dat de gebruiker virtuele machines in kan schakelen, zelfs als de HGS niet bereikbaar is.
Opslag
Windows Server 2019 brengt ook wijzigingen in de opslagruimte. Zo is er een nieuwe functie genaamd Storage Migration Service geïntroduceerd. Het is hiermee mogelijk om servers te migreren naar een nieuwere versie van Windows Server. Ook zorgt het voor een eenvoudigere migratie naar de Cloud. Verder is Storage Space direct ook verbeterd, waardoor gebruikers meer stabiliteit en hogere snelheden van servers kunnen verwachten.
Windows Server 2019: Edities
Windows Server 2019 heeft drie edities: Essentials, Standard en Datacenter. De edities zijn ontworpen voor organisaties van verschillende groottes en met verschillende virtualisatie- en datacentervereisten. Hieronder staan de drie edities toegelicht.
Windows Server 2019 Essentials
Windows Server Essentials is bedoeld voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten. Het biedt de mogelijkheid om alle traditionele applicaties en andere functies binnen de gebruikersinterface uit te voeren. De Essentials editie heeft een lagere prijs dan de standard versie. Dit komt doordat het niet mogelijk is om met Windows Server Essentials uit te breiden voorbij de ingebouwde 25 gebruikers. De gebruiker hoeft daarom ook geen Client Acces Licenties te kopen net als bij Standard en Datacenter. Het is verder ook goed om te weten dat Essentials ook komt met een aantal nadelen:
- Essentials werkt alleen met de Retail licenties van Office.
- Het is niet mogelijk om remote werken.
- Essentials kan niet werken met SQL Server, Exchange Server en Sharepoint Server.
Windows Server 2019 Standard
Deze editie is ontworpen voor kleine of middelgrote bedrijven die meer dan 25 gebruikers nodig hebben. De Standard editie is ook de oplossing voor bedrijven die meer dan één server nodig hebben om verschillende serverrollen te scheiden. Flexible Server Master Operations-functies (FSMO) kan in deze editie ook gescheden worden van meer dan één server en kan hierdoor een hogere beveiliging bereiken. Tot slot is het ook mogelijk om CALs aan te schaffen voor elke gebruiker of apparaat die toegang wilt tot de server.
Windows Server 2019 Datacenter
Windows Server Datacenter wordt meestal gebruikt voor virtualisatie. Met deze editie kunnen veel virtuele machines op één fysieke host geplaatst worden. Datacenter heeft net als de Standard editie CAL’s nodig om toegang te krijgen tot de server, maar hierbij kan Datacenter wel een onbeperkt aantal aan virtuele machines uitvoeren. Verder biedt Windows Server 2019 Datacenter software gedefinieerde netwerkmogelijkheden. Alleen Datacenter vervult de rol als network controller.
Er zijn nog een aantal andere verschillen tussen Windows Server 2019 standard en Windows Server 2019 Datacenter. Deze zullen hieronder kort worden benoemd.
- De standard editie kan net als Datacenter een onbeperkt aantal aan Windows containers uitvoeren. Maar vergeleken met Datacenter kan de Standard editie slechts twee Hyper-V-containers uitvoeren.
- Met Datacenter kunnen virtuele Hyper-V-machines worden gecodeerd met behulp van de Host Guardian-service.
- De standard versie van Windows Server 2019 kan net als Datacenter opslagreplica’s bieden. Het verschil zit hem in het aantal. Zo is Standard alleen maar beperkt aan 1 partner en 1 resourcegroep en de Volume is 2 TB. Datacenter kan deelnemen aan onbeperkte opslagreplica’s.
- Windows Server 2019 Datacenter beschikt over een onbeperkt aantal VM’s waar dit er maar twee zijn per 16 cores bij Windows Server 2019 Standard.
- Voor zowel Windows Server 2019 Standard als Datacenter geldt een minimaal aantal gelicentieerde cores van 16.
Windows Server 2019: End of Life
Windows Server 2019 bestaat uit twee soorten ondersteuningen, namelijk de reguliere- en de uitgebreide ondersteuning. In totaal zal de ondersteuning circa 10 jaar lang duren. Hiervan is er 5 jaar lang reguliere ondersteuning en deze zal daarna omschakelen naar de uitgebreide ondersteuning. Nu de reguliere ondersteuning is geëindigd op 9 januari 2024, beschikt Windows Server 2019 alleen nog over de uitgebreide ondersteuning. Dit houdt in dat Windows Server 2019 allen nog maar bestaat uit beveiliging updates en de beveiliging zelf. Er zullen geen nieuwe functies of verbeteringen meer komen. Een software-product bereikt zijn End of Life wanneer er geen enkele vorm van ondersteuning wordt aangeboden. Voor Windows Server 2019 geldt dit tot 9 januari 2029. Na deze datum zal Microsoft geen enkele vorm van ondersteuning meer aanbieden en dit zou wat risico’s met zich mee kunnen brengen. Zo kan serverpatching problematisch worden, is er een verhoogd risico op Cyberaanvallen en krijgen gebruikers geen technische ondersteuning meer.
Windows Server 2019: Systeemvereisten
Om Windows Server stabiel te kunnen runnen, zijn er een paar minimum systeemvereisten. Zo weet de gebruiker zeker dat er gebruik kan worden gemaakt van de server zonder enige problemen. De systeemvereisten zijn hieronder te vinden.
Hardware | Vereiste |
CPU |
|
RAM |
|
Opslag |
|
Netwerk |
|
Andere vereisten |
|