Windows Server 2022 informatie

Windows Server 2022

Windows Server 2022 is ontwikkeld door Microsoft en op 18 augustus 2021 uitgebracht. Het is de 10e Windows Server release en hiermee ook de meest recentste Windows Server. Eerder kwam Windows Server 2019 uit op 2 oktober 2018. Na drie jaar heeft Microsoft met de implementatie van Windows Server 2022 een aantal updates en toevoegingen gedaan.

Wat is een Windows Server?

Windows Server is een Softwarepakket van Microsoft, die het mogelijk maakt om met professionele bedrijfssystemen servers te laten draaien. Servers zijn krachtige machines die ontworpen zijn om continu te blijven draaien en bronnen te bieden voor andere computers. Dit houdt in dat Windows Server eigenlijk alleen in business omgevingen wordt gebruikt. Windows Server is ontworpen voor internet en intranet hosting, databases en geavanceerde messaging. Windows Server werkt goed in combinatie met ASP.NET en dus populair bij ontwikkelaars en hostingproviders. Verder is Windows ook compatibel met database als SQL, PHP Acces en MySQL.

Windows Server 2022: Functies

Windows Server 2022 bevat een aantal nieuwe functies die de beveiliging en de prestatie verbeteren. Door de verbeterde beveiliging in Windows Server 2022 worden gebruikers beter beveiligd tegen potentiële bedreigingen. Met de toevoeging van Secure Core-server in Windows Server 2022, worden systemen beschermt tegen aanvallen en worden kritieke gegevens of informatie veilig gehouden. Deze beveiligde kernservers bestaan uit drie fundamentele pijlers: eenvoudige beveiliging, geavanceerde beveiliging en preventieve verdediging. Een andere toevoeging aan Windows Server 2022 is de toepassing van TLS 1.3 protocol. Dit protocol zorgt voor een goed niveau van codering en beveiligt communicatie. Windows Server 2022 biedt verder ook geneste virtualisatie aan, wat zorgt voor flexibiliteit en efficiëntie wanneer er gewerkt wordt in een gevirtualiseerde omgeving. Een andere toevoeging zijn de Windows Server hybride Azure-mogelijkheden. Hierdoor wordt de uitbreiding van datacenters naar het Azure-cloudplatform vereenvoudigd.

Andere Windows Server 2022 eigenschappen worden hieronder kort benoemd:

Beveiliging

  1. TPM 2.0
  2. UEFI Veilig opstarten
  3. Boot DMA-bescherming
  4. DNS-over-HTTPS
  5. AES-256-codering op SMB

Opslag

  1. Opslagmigratieservice
  2. Server Message Block
  3. Opslag beveiliging en prestaties

Software

  1. Microsoft Edge

Windows Server 2022: Versies

Windows Server 2022 kan in drie verschillende versies worden aangeschaft. Elke versie heeft zijn eigen onderscheidende vermogen, waardoor de gebruiker een keuze kan maken op basis van zijn wensen en behoeftes. De versies bestaan uit:

Windows Server 2022 Essentials

Deze versie is alleen verkrijgbaar via Microsoft OEM-partners en is vooral bedoeld voor kleine bedrijven. Zo ondersteunt deze versie maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten en vereist Windows Server 2022 geen CALs. De server is namelijk beperkt tot 10 cores. Met Windows Server 2022 Essentials is het mogelijk om 2 virtuele machines te draaien, met één Hyper-V host per licentie. Andere functies van Microsoft Windows Server 2022 Essentials zijn informatiebeveiliging, ondersteuning voor hybride cloud en externe toegang. 

Essentials is de goedkoopste beschikbare versie van Windows Server 2022 en biedt beperkte mogelijkheden als het gaat om apparaten en gebruikers. Windows Server Essentials beschikt niet over de functies Storage Replica, Storage Spaces Direct en onbeperkte virtuele machines. Deze functies zijn alleen te verkrijgen bij Windows Server 2022 Datacenter.

Windows Server 2022 Standard

De Standard versie is bedoeld voor fysieke of zwakke VCC-omgevingen. Voorbeelden van deze omgevingen zijn bijvoorbeeld middelgrote of grotere bedrijven. De Essentials versie en de Standard versie zijn identiek, alleen de Standard versie staat meer gebruikers toe dan Windows Server 2022 Essentials en het is ook mogelijk om CALs aan te schaffen voor elke gebruiker of apparaat dat toegang wilt hebben tot de server. Vergeleken met Windows Server 2019 heeft Windows Server 2022 een aantal verbeteringen gekregen. Zo zijn er verbeteringen voor beveiliging, opslag, netwerken en Azure-mogelijkheden.

Windows Server 2022 Datacenter

De Datacenter versie is bedoeld voor sterk gevirtualiseerde datacenters en cloud omgevingen. Ook is er een aparte Azure Datacenter optie, die is ontworpen voor het Microsoft Azure-platform. Windows Server 2022 Datacenter is de meest geavanceerde versie en is erg populair bij middelgrote en grote bedrijven. Windows Server Datacenter maakt het mogelijk om oneindig veel virtuele machines op fysieke hosts te plaatsen. Andere functies waarover Datacenter beschikt zijn: 1 Hyper-V host, Storage Spaces Diect, Schielded Virtual Machines, Host Guardian Hyper-V ondersteuning en Software Defined Networking.

Windows Server 2022 licenseren

Om een windows server te kunnen runnen moet de fysieke processor minimaal gelicentieerd zijn met ten minste 8 cores en moet de fysieke server licentie minimaal gelicentieerd zijn voor 16Cores.

De Windows Server 2022 versies zijn bedoeld voor verschillende doeleinden. Zo is Windows Essentials bedoeld voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten. Het licentiemodel is een server licentie en hiervoor is geen CAL vereist. Microsoft adviseert een verkoopprijs van $501 voor de Essentials versie.

 

De standard versie is ideaal voor fysieke of minimaal gevirtualiseerde omgevingen en heeft een licentiemodel op een Core-basis. Voor de Standard versie zijn CALs vereist en Microsoft geeft zelf een advies verkoopprijs van $1069.

 

De Datacenter versie is bedoeld voor hooggevirtualiseerde datacenters en cloudomgevingen. Hier is het licentiemodel ook op Core-basis en zijn CALs ook vereist. Microsoft geeft voor de Datacenter versie een advies verkoopprijs van $6155.

Windows Server 2022: End of Life

Windows Server 2022 is uitgebracht op 18 augustus 2021 en de reguliere ondersteuning eindigt op 13 oktober 2026. Na de reguliere ondersteuning zou Windows Server 2022 worden ondersteund via de uitgebreide ondersteuning. Deze duurt nog 5 jaar nadat de reguliere ondersteuning is beëindigd. De uitgebreide ondersteuning voor Windows Server 2022 eindigt op 14 oktober 2031. 

Het is verder ook goed om te weten dat Hotpatching, wat ondersteunt wordt op Windows Server 2022 Datacenter: Azure edition Core, tot het einde van de basis ondersteuning wordt ondersteund. Tot slot is het vanaf september 2023 mogelijk om Windows Server via twee release kanalen te verkrijgen: LTSC (Long-Term Servicing Channel) en via AC (Annual Channel). LTSC is bedoeld voor de langere termijn en focust zich op stabiliteit, terwijl AC vaker releases aanbiedt. Hierdoor maakt de gebruiker twee keer per jaar gebruik van de nieuwste functies door de updates.

 

Windows Server 2022: Systeemvereisten

Om Windows Server 2022 succesvol te kunnen runnen, zijn er een aantal systeemvereisten waar het apparaat minimaal aan moet voldoen. Deze staan hieronder in een overzichtelijk schema.

Hardware

Vereiste

CPU

1.4 GHz x86-64-processor

RAM

2 GB

Schijf

Minimaal 32 GB vrije ruimte

GDR

Display met 1024 X 768 Pixels

Firmware

UEFI 2.3.1c-gebaseerd systeem en firmware die secure boot ondersteunt.

Security

TPM 2.0