Windows Server desktop experience wat is het

Windows Server Desktop Experience

Wat is Windows Server Desktop Experience?

Windows Server Desktop Experience is een add-on voor Windows Server waarmee beheerders een volledige bureaubladervaring op hun servermachines kunnen installeren. Het bevat functies zoals een bureaubladomgeving, taakbalk, menu Start en ondersteuning voor desktoptoepassingen. Hierdoor kunnen gebruikers communiceren met de server zoals ze zouden doen met een traditioneel Windows client-besturingssysteem, waardoor het eenvoudiger te beheren is.

Hoe installeer ik Windows Server Desktop Experience?

Optie 1. Desktop Experience inschakelen na Windows Server 2016

Tijdens de installatiewizard wordt de gebruiker gevraagd welke versie van het Windows Server-besturingssysteem hij wil installeren. In deze wizard kunnen beheerders de gewenste versie aanklikken die wordt gevolgd door de volgende tekst: "(Desktop Experience)". Selecteer deze versie en klik op 'Volgende' en volg de instructies in de installatiewizard.

De optie om over te schakelen van Windows Server Core naar Windows Server Desktop Experience is verwijderd in Windows Server 2016 en dus niet meer beschikbaar. Daarom is het nu onmogelijk om te schakelen tussen Desktop Experience en Core.

Optie 2. Desktop Experience inschakelen vóór Windows Server 2016

Standaard was de GUI ingeschakeld bij het installeren van Windows Server-versies van voor 2016. Het was mogelijk om de GUI uit te schakelen of helemaal niet te installeren. Na de installatie was het mogelijk om Desktop Experience in te schakelen via rolbewerking of een PowerShell-opdrachtregel. Het is het vermelden waard dat sommige versies van Windows Server het inschakelen van GUI niet 'Desktop Experience' noemen, maar gewoon 'Windows Server met GUI' of 'Volledige installatie'.

 

Welke versies van Windows Server ondersteunen Windows Server Desktop Experience?

De volgende versies van Windows Server ondersteunen Desktop Experience:

  1. Windows Server 2019 Essentials
  2. Windows Server 2019 Standard
  3. Windows Server 2019 Datacenter
  4. Windows Server 2022 Essentials
  5. Windows Server 2022 Standard
  6. Windows Server 2022 Datacenter

Oudere edities van Windows Server kunnen ook een GUI geïntegreerd hebben, maar dit wordt geen Desktop Experience genoemd.

 

Zijn er nog andere opties dan Windows Server Desktop Experience?

Bij het kiezen van een versie om te installeren zijn er meerdere opties, sommige gevolgd door 'Desktop Experience' en sommige vermelden alleen de naam van de versie die je probeert te installeren. Bij de optie zonder 'Desktop Experience' kiest, wordt de 'Core'-versie geïnstalleerd. Deze versie is opdrachtregel gestuurd (PowerShell) en heeft geen grafische gebruikersinterface (GUI). Deze versie heeft minder opslagruimte nodig en heeft een kleiner aanvalsoppervlak.


Tabel die aangeeft welke versies van Windows Server over Deskto experience en Core beschikken