Windows Server 2016

Windows Server 2016

Wat is een Windows Server?

Windows Server is een softwarepakket dat is gemaakt door Microsoft. Hiermee kunnen gebruikers servers draaien op professionele bedrijfssystemen. Windows Server wordt voornamelijk gebruikt in zakelijke omgevingen en is daarom niet gemaakt voor persoonlijk gebruik. Windows Server is gemaakt voor intranet- en internethosting, geavanceerde messaging en databases. 

Windows Server 2016: Versies

Windows Server 2016 is verkrijgbaar in twee versies, Standard en Datacenter. 

Windows Server 2016 Standard is de eenvoudigere en goedkopere optie en is voornamelijk gemaakt voor kleinere bedrijven. Windows Server 2016 Standard bevat een Network Controller, Hyper-V (VM), Applications server, Device Health Attestation en een Nano Server. 

Windows Server 2016 Datacenter is de meer geavanceerde optie en is voornamelijk gemaakt voor grote bedrijven. Windows Server 2016 Datacenter bevat dezelfde functies als Windows Server 2016 Standard plus een aantal extra functies. Het bevat ook Software Defined Network, Direct Storage en Host Guardian Hyper-V ondersteuning. 

Virtuele Machines 

Afgezien van enkele functies zijn er meer verschillen tussen de twee versies. Wat betreft het aantal Virtual Machines (VM's), is de limiet voor Windows Server 2016 Standard 2 per 16 Cores. Voor Windows Server 2016 Datacenter is er geen limiet op het aantal VM's. 

Opslagreplica's

Storage Replicas biedt haar gebruikers de mogelijkheid om gegevens te kopiëren tussen servers en clusters. Deze functie wordt gebruikt om gegevensverlies te voorkomen en is alleen beschikbaar voor Windows Server 2016 Datacenter-eigenaars. 

Netwerkcontroller

Om de configuratie, het beheer en de monitoring van zowel de virtuele als de fysieke netwerkinfrastructuur te vereenvoudigen, bevat Windows Server 2016 Datacenter Network Controller. Door Network Controller te gebruiken, kunnen gebruikers hun handmatige inspanningen verminderen en netwerkconfiguratie automatiseren. 

Afgeschermde virtuele machines

Afgeschermde virtuele machines worden alleen ondersteund voor Windows Server 2016 Datacenter. Het biedt extra bescherming en encryptie voor zijn gebruikers. Enkele van deze beveiligingsfuncties zijn TPM's, beveiligd opstarten, schijfversleuteling en verbeterde bescherming tegen bedreigingen van binnenuit en malware. Eigenaars van Windows Server 2016 Standard hebben deze functie niet. 

tabel-windows-server-2016-standard-vs-datacenter

Windows Server 2016: Licenties

Windows Server 2016 Standard en Windows Server 2016 Datacenter zijn beide Core-gebaseerde licenties. Alle fysieke cores op de server hebben een licentie nodig. Elke fysieke processor vereist minimaal 8 core licenties en elke server minimaal 16 core licenties. Naast deze licenties hebben alle gebruikers of apparaten die toegang willen hebben tot de server een CAL nodig. 

Er zijn Device CAL's en User CAL's. Om te beslissen welke van de CAL's moet worden aangeschaft, moeten organisaties kijken naar het aantal mensen dat voor hen werkt en het aantal apparaten dat wordt gebruikt. Als er bijvoorbeeld meerdere parttimers zijn die hetzelfde apparaat op verschillende momenten gebruiken, zou het (financieel) logischer zijn om device CAL's aan te schaffen, zodat het apparaat gelicenseerd is en de organisatie geen CAL's voor alle werknemers hoeft aan te schaffen. Als werknemers daarentegen op meerdere apparaten werken, is het (financieel) zinvoller om User CAL's aan te schaffen, zodat werknemers hun eigen licentie hebben die ze kunnen toepassen op alle apparaten die ze gebruiken. Dit betekent dat organisaties geen CAL's hoeven te kopen voor alle apparaten die worden gebruikt om de kosten zo laag mogelijk te houden. 

Windows Server 2016: Einde levensduur

Voor de meeste Microsoft licenties duurt de mainstream support 5 jaar en daarna duurt de extended support nog 5 jaar. Hetzelfde geldt voor Windows Server 2016. Aangezien Windows Server 2016 werd uitgebracht op 12 oktober 2016, loopt de hoofdondersteuning voor Windows Server 2016 af op 11 januari 2022. Met andere woorden, Windows Server 2016-eigenaars ontvangen geen functie-updates meer. De uitgebreide ondersteuning duurt echter tot 11 januari 2027. Uitgebreide ondersteuning betekent dat er geen feature-updates meer zijn, maar alleen beveiligingsupdates.

Windows Server 2016: Vereisten

CPU

Minimaal 1,4 GHz 64-bits processor compatibel met x64-instructieset.

RAM

Minimaal 512 MB voor Server Core.

Opslag

32 GB

Netwerk

Ethernetadapter met minimaal 1 gigabit doorvoer per seconde.

Apparaat

Minimaal 1024 x 768

Naast deze vereisten zijn een Trusted Platform Module (TPM), internettoegang, een toetsenbord en een muis van Microsoft (of andere compatibele apparaten) vereist.