Wat is Windows Server?

Het server besturingssysteem van Microsoft is Windows Server. Het is een reeks besturingssystemen gemaakt door Microsoft. De eerste versie van Windows Server werd uitgebracht in april 2003. Met Windows Server kunnen gebruikers documenten opslaan, ordenen, ontvangen en verzenden van en naar apparaten die op een netwerk zijn aangesloten. Windows Server wordt voornamelijk gebruikt voor bedrijven, maar kan ook voor persoonlijk gebruik worden aangeschaft. Wat de naam en het uiterlijk betreft, is Windows Server vergelijkbaar met de dagelijks gebruikte versie. Elke Windows Server-versie correleert met een Windows-versie en ze delen ook dezelfde codebase. Windows Server 2019 correleert bijvoorbeeld met Windows 10.

Er zijn 3 soorten Windows Server:

 1. Windows Server Datacenter : de nadruk ligt vooral op sterk gevirtualiseerde data- of cloudcentra. Er is geen limiet aan het aantal virtuele machines dat kan worden gebruikt.
 2. Windows Server Essentials : bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten.
 3. Windows Server Standard: ideaal voor niet-gevirtualiseerde of licht gevirtualiseerde omgevingen en beperkt tot het gebruik van 2 virtuele machines.

Windows Server: functies

 1. DHCP: DHCP staat voor Dynamic Host Configuration Protocol en biedt de server de mogelijkheid om automatisch IP-adressen toe te wijzen aan alle computers, printers en andere apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.
 2. Bestand en opslag: archiverings- en opslagfuncties zorgen voor een duidelijke manier om gegevens te beheren. Windows Server bevat bestands- en opslagfuncties, zodat organisaties hun gegevens op een goed beveiligde, beveiligde locatie kunnen beheren en beveiligen. Daarnaast kan het management zijn medewerkers toegang verlenen, maar ook mensen uitsluiten van toegang tot bepaalde gegevens.
 3. Active Directory: deze gebruikersbeheerservice biedt de mogelijkheid om de server in staat te stellen de controle over een bepaald domein over te nemen. Op deze manier wordt de gebruikersauthenticatie afgehandeld door de server in plaats van dat elke gebruiker zijn of haar eigen login afzonderlijk beheert.
 4. Afdrukken: door Windows Server aan te schaffen kunnen organisaties eenvoudig al hun printers aan dezelfde server koppelen. Zonder deze server zouden organisaties elke printer afzonderlijk moeten configureren. Op deze manier is het eenvoudig om alle printsystemen aan elkaar te koppelen, zodat het opzetten van een nieuw werkstation niet zo tijdrovend is.

Windows Server: versies

Er zijn meerdere versies van Windows Server geweest. De eerste werd uitgebracht in 2000 en stelde gebruikers in staat gegevens te coderen, toegang te krijgen tot bestanden en privénetwerken te configureren. Daarna zijn er meerdere nieuwe versies uitgebracht:

 1. Windows Server 2003
 2. Windows Server 2008
 3. Windows Server 2008 R2
 4. Windows Server 2012
 5. Windows Server 2012 R2
 6. Windows Server 2016
 7. Windows Server 2019
 8. Windows Server 2022

De volgende versie van Windows Server is Windows Server 2025. Hoewel de naam 2025 vermeldt, is de releasedatum nog onbekend. De focus voor Windows Server 2025 zal liggen op het introduceren van innovatieve functies en het verbeteren van de prestaties en beveiliging.

Windows Server: voordelen

Een van de meest relevante voordelen van Windows Server is de meerlaagse beveiliging . Met beveiligingsfuncties zoals een firewall en een krachtige Windows Defender-antivirus biedt het bescherming tegen cyberaanvallen en andere kwaadaardige activiteiten. Bovendien bevat het geautomatiseerde patching, zodat de beveiliging te allen tijde wordt bijgewerkt. Een tweede voordeel is dat u er niet veel onderhoud aan heeft. Deze functie vertaalt zich in meer tijd voor andere opdrachten in plaats van het oplossen van serverproblemen. Een ander voordeel zijn de beveiligingsupdates . Deze worden te allen tijde up-to-date gehouden en bieden daarmee de best mogelijke beveiliging voor organisaties. Een vierde voordeel is de toegangscontrole van Windows Server . Hiermee kunnen gebruikers op eenvoudige wijze toegang verlenen of weigeren aan hun medewerkers. Beheerders kunnen bepaalde gebruikersrechten toekennen aan de betreffende personen, zodat zij over de juiste gegevens en/of informatie beschikken.