Windows Server 2025
Op 1 november 2024 is de nieuwste versie van Windows Server uitgebracht. Windows Server 2025 biedt nieuwe functies, geavanceerde beveiliging en veranderingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken van Windows Server 2025 en de nieuwe functies en verbeteringen beschreven.
Wat is Windows Server?
Windows Server is een Serverbesturingsssysteem van Microsoft. Middels dit softwarepakket kunnen servers gedraaid worden. Windows Server is ontworpen voor internet & intranet hosting, geavanceerde messaging en databases. Windows Server is voornamelijk bedoeld voor de IT-infrastructuren van bedrijven. De flexibiliteit en de prestaties van Windows Server helpen bij het beheren van de taken binnen een organisatie. Zo kan het bijvoorbeeld fungeren als mailserver, maar ook de servertaken van de printer efficiënt afhandelen. Ook biedt Windows Server mogelijkheden om verschillende taken te combineren. Zo kunnen gebruikersaccounts, databases en de netwerktoegang tegelijkertijd beheerd worden.
Windows Server 2025: Nieuwe functies
Zoals alle edities van Windows Server, komt Windows Server 2025 ook weer met allerlei nieuwe functies die voor de nieuwste software:
- In-place upgraden: Gebruikers kunnen nu tot 4 versies tegelijkertijd upgraden. Dit betekent dus dat gebruikers met een Windows Server 2012 R2 of recentere versie van Windows Server, direct kunnen upgraden naar Windows Server 2025. Meer informatie over in-place upgrades is te vinden op de Microsoft pagina.
- Dtrace: DTrace is een programma dat het voor gebruikers mogelijk maakt om de prestaties van hun systeem te kunnen controleren en eventuele problemen op te lossen. Zonder de code zelf aan te hoeven passen kunnen zowel de user-space code als de kernel instrumenteren.
- Bluetooth: Gebruikers kunnen hun muis, toetsenbord, headset, audioapparaten en andere hardware verbinden via bluetooth.
- Feedback Hub: Via de Feedback Hub kunnen gebruikers feedback geven over Windows Server 2025 of problemen melden die ondervonden worden bij het gebruik van Windows Server 2025.
- Email and accounts: In Windows Server 2025 kunnen nu meerdere accounttypes toegevoegd worden. Zo kunnen Microsoft-account, Microsoft Entrad ID en werk- en schoolaccounts toegevoegd worden.
- File compression: Met Windows Server 2025 kunnen gebruikers nu eenvoudig ZIP-, 7z- en TAR-compressieformaten met specifieke compressiemethoden voor elk formaat comprimeren.
- Pinned apps: Gebruikers kunnen hun meest gebruikte applicaties nu vastpinnen, zodat deze makkelijker te vinden zijn en zij sneller toegang hebben tot de desbetreffende applicaties.
- Wi-Fi: In Windows Server 2025 is de Wireless LAN Service-functie Standard geïnstalleerd. Dit betekent dat draadloze mogelijkheden inschakelen een stuk eenvoudiger is geworden.
- Windows Terminal: In Windows Server 2025 is deze efficiënte en krachtige multishell-toepassing beschikbaar. Deze kan in de zoekbalk gevonden worden onder ‘Terminal’.
Windows Server 2025: Beveiliging
Windows Server 2025 omvat beveiligingsverbeteringen om de toenemende cyberdreigingen tegen te gaan:
- SMB-beveiliging: Aan Windows Server 2025 is SMB over QUIC toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat gebruikers veilig toegang hebben tot hun online bestanden. Ook biedt het bescherming tegen veelvoorkomende cyber-aanvallen.
- Active Directory (AD): Windows Server 2025 biedt via Active Directory extra beveiligingslagen en verbeterde schaalbaarheid. Zo worden moderne bedreigingen, zoals spoofing en brute-forceaanvallen tegengegaan.
- Delegated Managed Service Accounts (dMSA): dMSA’s zorgen ervoor dat de kwetsbaarheid van handmatig wachtwoordbeheer voor traditionele serviceaccounts opgelost wordt. Het wachtwoordbeheer wordt namelijk geautomatiseerd waardoor de beveiliging versterkt wordt.
Windows Server 2025: AI & Machine Learning
Vanwege de opkomst van Machine Learning en Artificial Intelligence wordt het belang van schaalbare en krachtige servers meer en meer. Windows Server 2025 bevat verbeteringen op het gebied van opslag en virtualisatie om ongeacht de grootte van de workload toch te kunnen opereren. Dit wordt gerealiseerd door de volgende functionaliteiten:
- Opslagprestaties: In Windows Server 2025 is de opslag-IOPS met 60% verbeterd ten opzichte van Windows Server 2022. Daarbij biedt Windows Server 2025 meer flexibiliteit voor organisaties door het ondersteunen van Native ReFS-deduplisatie en compressie.
- Hyper-V-prestaties en schaalbaarheid: Het maximale geheugen per virtuele machine is verhoogd tot 240 TB en daarmee is de ondersteuning voor het aantal virtuele processors ook significant gestegen naar 2048.
- GPU-ondersteuning en AI-workloads: de ingebouwde GPU-partities en geavanceerde AI-mogelijkheden bieden een sterke omgeving voor zowel AI-toepassingen als traditionele toepassingen.
Windows Server 2025 Standard vs. Datacenter
Windows Server 2025 kan als 2 verschillende edities aangeschaft worden; Windows Server 2025 Standard & Windows Server 2025 Datacenter. De verschillende versies zullen hier vergeleken worden:
- Beide edities hebben een maximale RAM van 4 PB voor hosts die paginering op niveau 5 ondersteunen en 256 TB voor hosts die paginering op niveau 4 ondersteunen.
- Beide edities kunnen gebruikt worden als virtualisatie-gast. Echter kan dat met maximaal 2 virtuele machines voor Windows Server 2025 Standard en met een onbepaald aantal virtuele machines voor Windows Server 2025 Datacenter.
- Windows Server 2025 Standard heeft maximaal 2 Virtual OSE / Hyper-V geïsoleerde containers terwijl dit bij Windows Server 2025 Datacenter onbeperkt is.
- Beide licenties hebben onbeperkte Windows-containers. Echter heeft Windows Server 2025 Standard maximaal 2 Hyper-V-containers terwijl dat bij Windows Server 2025 Datacenter ook onbeperkt is.
- Qua opslagreplica is voor Windows Server 2025 Standard 1 partnerschap en 1 resourcegroep met 1 volume van 2 TB beschikbaar terwijl deze bij Windows Server 2025 Datacenter wederom onbeperkt is.
- Voor beide licenties zijn ook CALs nodig. Deze zullen later in het artikel beschreven worden.
Ook biedt Microsoft een pay-as-you-go abonnement optie. Dit is een alternatief op de eeuwigdurende licenties waarbij gebruikers alleen betalen voor de hoeveelheid die gebruikt is. Dit is mogelijk via Azure Arc en wordt daarom ook gefactureerd via een Azure abonnement.
Windows Server 2025: CALs
Zoals eerder vermeld is, hebben gebruikers ook CALs nodig om Windows Server 2025 te kunnen gebruiken. Er zijn twee soorten CALs; User CALs en Device CALs.
User CALs bieden 1 gebruiker toegang tot de relevante server. Deze gebruiker kan deze vervolgens wel gebruiken op een ongelimiteerd aantal apparaten. De User-CAL optie is de meest logische optie voor bedrijven die veel medewerkers in dienst hebben die veel remote werken. Op deze manier is het namelijk niet nodig om voor 1 medewerker die verschillende apparaten wil gebruiken, ook verschillende licenties aan te schaffen, wat het een stuk goedkoper maakt.
Device CALs bieden een ongelimiteerd aantal gebruikers toegang tot 1 apparaat. Dit is voor bedrijven de meest logische optie als er veel parttime medewerkers zijn die op verschillende momenten op dezelfde apparaten werken. Zo hoeft niet elke gebruiker een eigen licentie te hebben, maar kunnen meerdere gebruikers met 1 licentie op hetzelfde apparaat te werk gaan, wat het goedkoper maakt.
Windows Server 2025: Systeemvereisten
Om Windows Server 2025 te kunnen gebruiken, zijn dit de minimale systeemvereisten:
CPU | 1.4 GHz 64-bit processor |
RAM | Minimaal 512 MB voor Server Core, 2 GB om de Server met Desktop Experience uit te voeren |
Disk Space | Minimaal 32 GB |
Display | 1024 x 768 pixels resolutie |
Netwerk | PCI Express-gecertificeerde Ethernet-adapter met minimaal 1 Gbps doorvoer |
Beveiliging | Trusted Platform Module 2.0 |
Windows Server 2025: End of Life
Microsoft biedt voor de meeste licenties support voor ongeveer 5 jaar en zo ook voor Windows Server 2025. De support duurt voor Windows Server 2025 tot 9 oktober 2029. Hierna loopt de ondersteuning voor de beveiliging nog wel 5 jaar door tot 10 oktober 2034.