Nieuwe Windows 11 update
05/24/2024
5 min
0

Windows 11: Komende 2024 update

05/24/2024
5 min
0

Windows 11 is een tijd geleden uitgekomen op 5 oktober 2021. Sindsdien heeft Windows 11 al veel nieuwe updates gekregen. Microsoft is momenteel bezig met het finaliseren van de volgende grote update van Windows 11, deze staat ook wel bekend als ‘’versie 24H2’’. In tegenstelling tot de vorige versie 23H2, is de nieuwe update naar verwachting een veel grotere OS-update. Deze zal gebaseerd zijn op prestatie- en beveiligingsverbeteringen. Ook brengt het een aantal nieuwe functies of quality-of-life updates. 

Windows 11 update: Release

De nieuwe versie 24H2 zal zich volgens verwachting sterk richten op AI-ervaringen van de volgende generatie. Dit is namelijk iets dat Microsoft het afgelopen jaar ook heeft geraadpleegd. In ieder geval is er nog geen vaste releasedatum, maar wordt er gespeculeerd dat de update in het najaar zal uitrollen. Aangezien versie 24H2 gebaseerd is op een nieuwe versie van het Windows-platform, zijn er meerdere ontwikkelingsmijlpalen. Denk bijvoorbeeld aan de algemene beschikbaarheid van de update van versie 24H2. Volgens bronnen verwacht Microsoft om de update in de zomer af te kunnen ronden, wat betekent dat de update ergens in september verwacht kan worden.

Een nieuwe release van het Windows-platform betekent waarschijnlijk dat de update wordt geïnstalleerd doormiddel van de ‘’OS swap’’-methode. Dit is een OS-wisselupdate die wordt toegepast door het volledige besturingssysteem te vervangen met de nieuwere versie. Dit was niet het geval met versie 23H2, deze werd namelijk toegepast door de bestaande besturingssysteeminstallatie te onderhouden. Maar dit is alleen mogelijk als de platformrelease tussen de verschillende versies niet verandert.

Nieuwe Windows 11 functies

Microsoft heeft een paar functies en aanpassingen toegevoegd om de gebruiker een zo goed mogelijke Windows-ervaring te bieden.

Snelle instellingen

Microsoft brengt enkele aanpassingen aan in het paneel Snelle instellingen die zich bevindt op de Windows-taakbalk. In de nieuwe update is de interface voor Snelle instellingen gepagineerd. Dit houdt in dat u door de instellingen kunt bladeren die op de pc beschikbaar zijn. Voorheen moest de gebruiker handmatig een selectie kiezen en plaatsen. Verder zou het paneel ook performance verbeteringen hebben gekregen. Het openen zal sneller moeten gaan.

Verkenner

Microsoft brengt met versie 24H2 een paar wijziging aan in de File Explorer-app. Het is in deze update mogelijk om naast ZIP-bestanden ook 7zip- en TAR gecomprimeerde archiefbestanden te maken. Ook zijn de prestaties verbeterd bij het openen van grote ZIP-bestanden. Bovendien ondersteunen PNG-bestanden het bekijken en bewerken van metagegevens. Gebruikers kunnen een sterbeoordeling instellen in het eigenschappendialoogvenster, een PNG-bestandsbeschrijving bewerken en trefwoorden toevoegen.

Telefoonkoppeling

Microsoft werkt aan verschillende verbeteringen om de telefoonkoppelingsmogelijkheden te bevorderen tussen Windows- en Android-apparaten. Zo is er een nieuwe app die het mogelijk maak om mobiele apparaten te beheren. Hiermee kunt u buiten de Phone Link-app uw pc koppelen voor basisfunctionaliteiten zoals fotomeldingen en de mogelijkheid om uw telefoon te gebruiken als webcam.

Stemhelderheid

In de nieuwe update introduceert Microsoft Voice Clarity. Dit is een door AI aangedreven microfoonverbeteringsfunctie die achtergrondgeluiden verwijdert tijdens een gesprek of opname. Deze functie was voorheen al te zien op Surface-pc’s  met NPU-hardware, maar binnenkort dus ook op de ondersteunde Windows 11-pc’s zonder een speciale NPU-chip.

Energiebesparing

Microsoft is bezig met het herwerken van de manier waarop de batterijbesparing en energieopties werken. In de nieuwe update komt er een ‘Energy Saver’ -modus. Deze modus zal het energieverbruik van uw pc door systeemprestaties verminderen. Ook zou het de levensduur van de batterij op laptops moeten verlengen en het stroompercentage verminderen.

Sudo

Versie 24H2 introduceert ook ondersteuning voor Sudo (superuserdo). Dit is een opdrachtregel die eerder al gebruikt werd op het besturingssysteem Linux.  Met Sudo voor Windows kunnen gebruikers verhoogde processen uitvoeren. Standaard is Sudo voor Windows om veiligheidsredenen uitgeschakeld, maar gebruikers kunnen er zelf voor kiezen om deze in te schakelen via de instellingen app.

Windows 11 banner

Windows 11: Copilot update

De nieuwe Windows 11 versie 24H2 release onderscheid zich van andere releases, doordat dit de eerste versie van Windows is die wordt geleverd met nieuwe functies die exclusief bedoeld zijn voor pc’s die beschikken over een speciale NPU. Deze PC’s worden ook wel Copilot+ pc’s genoemd. De nieuwe AI-functies zijn alleen beschikbaar op deze nieuwe pc’s, waarvan de eerste op 18 juni worden verzonden.

Recall

Recall is een nieuwe app die het mogelijk maakt om momentopnames te maken. De app draait op de achtergrond en maakt dus opnames van alles wat u doet en ziet. Hierdoor kunt u zoeken naar alles wat u ooit op uw pc hebt gedaan. De app heeft een tijdlijninterface, waarmee de gebruiker terug kan scrollen door alle snapshots die gedurende een bepaalde periode zijn gemaakt. In principe ziet de app alles wat er op het scherm te zien is, inclusief apps, zinnen, documenten, video’s, foto’s en meer.

Met Recall kunnen gebruikers zoeken naar alles wat er is gedaan of gezien. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld typen ‘zoek de foto van een koffiebeker die Alex naar mij heeft gestuurd via Whatsapp.’ AI kan vervolgens het exacte moment weergeven van wanneer de afbeelding is gedeeld. Volgens Microsoft is deze functie volledig op privacy gericht. Alle gegevens die de app creëert, worden door de NPU  op het apparaat afgehandeld. Dit betekent dat de gegevens nooit naar de Cloud gestuurd zullen worden en dus ook niet verwerkt. Microsoft beweert dat de gegevens de computer nooit zullen verlaten. Gebruikers kunnen Recall natuurlijk ook uitschakelen, indien ze hier geen gebruik van willen maken.

Windows Studio-effecten

Microsoft werkt eraan om de Windows Studio Effects geavanceerder te maken. Zo zijn ze bezig met kunstmatige verlichting en artistieke filters die in elke app op uw webcamvideofeed kunnen worden toegepast. De nieuwe kunstmatige verlichting kan u helpen bij het verbeteren van de videokwaliteit in een slechte verlichte omgeving.

Live ondertiteling

Live Captions is een nieuwe toegankelijkheidsfunctie die AI gebruikt om meer dan 40 verschillende talen uit live of vooraf opgenomen audio en video in real-time te vertalen. Microsoft heeft de functie naar het allerhoogste niveau van het Windows 11 Control Center gebracht. Dit maakt het nog makkelijker om de functie in en uit te schakelen wanneer dit nodig is.

Cocreator

Door Cocreator kunnen gebruikers afbeeldingen en tekst genereren op basis van de aanwijzingen die gegeven worden. In Paint kan dit bijvoorbeeld helpen om uw schets tot leven te brengen. Als de gebruiker namelijk een basisoverzicht tekent dan kan Cocreator helpen met het visualiseren.

Andere updates

Er zijn met Copilot een aantal kleine aanpassingen in de interface. De Copilot-knop wordt verplaatst naar de uiterste rechterhoek van de taakbalk. Dit zou het toegankelijker moeten maken voor gebruikers. Ook heeft Copilot een aantal nieuwe animaties gekregen. De gebruiker weet dan dat Copilot klaar staat om te helpen. Verder kan Copilot worden losgekoppeld en worden verplaatst in een eigen app-venster en begrijpt Copilot nieuwe commando’s.

Windows 11: Andere veranderingen

Naast al deze nieuwe functies of verbeteringen zijn er ook een paar quality-of-life changes. Zo is er een nieuwe offline installatie-interface, wat zorgt voor een modernere uitstraling. Verder verwijdert Microsoft een aantal ingebouwde Windows-apps van de OS-image. De apps Cortana, Mail, Agenda, Maps, People en Movies & TV zullen standard niet geïnstalleerd zijn.

Microsoft heeft verder ook een kleine Wi-Fi pictogramanimatie toegevoegd wanneer de gebruiker verbinding maakt met een Wi-Fi netwerk. Door op het pictogram te klikken met de rechtermuisknop, opent er een snelkoppeling naar ‘’Netwerkproblemen diagnosticeren’’ weergegeven. Gebruikers kunnen hiermee meteen verbindingsproblemen oplossen.

Er is ook een nieuwe ‘’Windows protected print modus’’, hiermee kan met behulp van de moderne Windows-printstack uitsluitend worden afgedrukt. Dit werkt echter alleen met Mopria-gecertificeerde printers. Deze printers zijn onafhankelijk van software-installatieprogramma’s van derde partijen.

Tot slot beschikt versie 24H2 over USB80Gbps-snelheden. Het is een belangrijke versie-update van de USB64-standaard en deze zal standaard te vinden zijn op nieuwe hardware die dit jaar wordt gelanceerd. Deze release biedt ook RUST-ondersteuning aan voor de Windows Kernel.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via de onderstaande kanalen van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.