Windows 10 Professional vs. Windows 10 Enterprise LTSC
10/18/2023
4 min
0

Upgraden naar Windows 11 (of niet)?

10/18/2023
4 min
0

Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft en is daarom voorzien van diverse nieuwe en exclusieve features. Windows 11 is heel eenvoudig te downloaden en u kunt ook gratis upgraden als u momenteel Windows 10 gebruikt. Hoewel de upgrade gratis is, is deze mogelijk niet voor elke gebruiker nodig. In dit artikel vind u redenen om te upgraden naar Windows 11 en argumenten tegen de onmiddellijke upgrade.

Why upgrade to Windows 11?

Nieuwe functies

Een van de nieuwe features in Windows 11 is Focus Sessions. Met deze toevoeging kunt u gefocuste werktijd beheren om uw efficiëntie te verbeteren. U kunt gefocuste sessies inplannen, deze sessies zorgen voor minder afleiding. Vanwege het belang van Microsoft Teams zijn Teams Chats toegevoegd aan de Windows-taakbalk. Zo kunnen gebruikers altijd eenvoudig verbinding maken met andere mensen, ongeacht hun besturingssysteem (Android, iOS of Windows). Wanneer uw gesprekspartner bijvoorbeeld de Microsoft Teams-app niet gebruikt, maakt Teams Chats de tweerichtingscommunicatie via sms mogelijk.

Windows 11 wordt ook geleverd met verbeterde beveiligingstools Windows Security en Microsoft Defender. Deze functies omvatten een beveiligingsalarm dat voorkomt dat hackers en malware toegang krijgen tot uw gegevens. Bovendien beschermt Windows 11 uw apparaat tegen ongeoorloofde toegang door identiteitsvalidatie te vereisen wanneer iemand toegang tot uw systeem vraagt. Een verder beschermingsniveau zorgt ervoor dat uw apparaat alleen geldige software gebruikt. Als uw apparaat wordt aangevallen door een virus of malware, zullen Windows Security en Microsoft Defender, ingeschakeld door de bijgewerkte CPU's, de impact ervan verminderen. Alle nieuwe beveiligingsfuncties van Windows 11 hebben geleid tot een totale malwarereductie van 60%.

Een andere toevoeging aan Windows 11 is de verhoogde ondersteuning voor Amazon Store die geleidelijk Google Play als app store vervangt. Gebruikers die upgraden naar Windows 11 kunnen nu Android-apps kopen en uitvoeren op hun pc.

Windows 11 banner

Lees over alles wat u moet weten over Windows 11.

Verbeterde algehele prestaties

De updates van Windows 11 zullen zo’n 40% kleiner zijn dan nu. Omdat de updates op de achtergrond plaatsvinden, kunt u tijdens de updates blijven werken. 

Moeiteloos en gratis upgraden van Windows 10

Upgraden van Windows 10 naar Windows 11 is gratis en eenvoudig, zolang uw apparaat aan de minimale systeemvereisten voldoet. Een van de belangrijkste vereisten is dat uw Windows 10 een OEM- of Retail licensie moet hebben en geen volumelicentie. Een OEM-licentie is een afkorting voor Original Equipment Manufacturer-licentie en is meestal vooraf geïnstalleerd op uw hardware. De meeste eindgebruikers en kleinere bedrijven zijn de hoofdgebruikers van deze licentie en zij kunnen gratis upgraden naar Windows 11. Tot nu toe is de upgrade gratis en heeft Microsoft geen einddatum gepubliceerd. Hoewel het bedrijf zich het recht voorbehoudt om de upgrades op elk moment in te trekken. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om vanuit Windows 7 en Windows 8 te upgraden naar Windows 11.

Windows 11 krijgt de langste en beste ondersteuning

Omdat Windows 11 het meest recente besturingssysteem is, krijgt het ook de beste en langste ondersteuning. Bovendien zullen er nieuwe en exclusieve functies beschikbaar zijn met Windows 11, zoals nieuwe beveiligingstools en Teams Chats. Omdat Windows 11 wordt geleverd met verbeterde Smart App Control- en Defender SmartScreen- functies, hoeft u zich geen zorgen te maken over kwaadaardige apps en phishing-websites .

Waarom is een upgrade naar Windows 11 misschien niet nodig ?

Upgrade alleen naar Windows 11 met Windows 10 OEM of Retail

Om te upgraden naar Windows 11 hebben gebruikers een Windows 10 OEM- of Retail-licentie nodig. Als uw apparaat bijvoorbeeld is uitgerust met een Windows 10 Volumelicentie, kunt u de upgrade niet uitvoeren. In dergelijke gevallen is de enige manier om te upgraden het aanschaffen van een afzonderlijke Windows 11-licentie. De meeste bedrijven maken tegenwoordig gebruik van volumelicenties, omdat één activeringssleutel meerdere activeringen van de licentie mogelijk maakt. Dit betekent dat een upgrade naar Windows 11 hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk is voor grotere bedrijven.

Verbeterde Intel Core-interactie met het besturingssysteem

Gebruikers met Intel Core CPU kunnen nu profiteren van verbeterde kernprestaties en efficiëntie. Dit wordt verzekerd door de samenwerking tussen Microsoft en Intel, die resulteerde in Thread Director . Deze software-API fungeert als een brug tussen uw besturingssysteem en de functionaliteiten van de cores.

Windows 10 wordt nog enige tijd ondersteund

De einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 is 14 oktober 2025Dit betekent, als u de extra functies niet nodig heeft,  dat u niet met spoed hoeft te upgraden naar Windows 11. Windows 10 blijft maandelijkse beveiligingsupdates ontvangen, daarom hoeven gebruikers die prioriteit geven aan beveiliging niet noodzakelijkerwijs Windows 11 te kopen.

Lees meer over de verschillen tussen Windows 10 en Windows 11.

Wanneer moet ik upgraden naar Windows 11?

Windows 10 wordt ondersteund tot 14 oktober 2025 , daarom hoeft u zich niet te haasten en te upgraden naar Windows 11. Volgens GlobalStats gebruikt 68,75% van alle Windows-gebruikers nog steeds Windows 10 en alleen 18,13% gebruikt Windows 11. Ondanks dat Microsoft zich voornamelijk op Windows 11 richt, geven statistieken aan dat gebruikers nog steeds de voorkeur geven aan Windows 10 als hun belangrijkste besturingssysteem. Dit kan te wijten zijn aan bekendheid, voorkeuren van het bedrijf of programmavereisten. Aan de andere kant bevat Windows 11 nieuwe en exclusieve functies die voor sommige gebruikers nuttig of zelfs noodzakelijk kunnen zijn. Daarom hangt de beslissing of u wilt upgraden naar Windows 11 of Windows 10 wilt blijven gebruiken, volledig af van uw vereisten en bedoelingen voor het besturingssysteem.

Vereisten om te upgraden naar Windows 11

Een upgrade van Windows 10  naar Windows 11  brengt verschillende vereisten met zich mee:

  • Besturingssysteem: Windows 10 (OEM- of retaillicentie)
  • CPU's: Een processorfrequentie van 1GHz of sneller (u heeftook twee of meer cores nodig en uw CPU moet goedgekeurd zijn door Microsoft).
  • RAM: minimaal 4 GB
  • Opslag: minimaal 64 GB (als u specifieke functies en updates wilt, heeft u mogelijk extra opslagruimte nodig om deze te kunnen downloaden).
  • Grafische kaart: moet compatibel zijn met DirectX 12 of hoger met een WDDM 2.0-stuurprogramma
  • Scherm: high-definition (720p) scherm met een diagonaal van minimaal 9 inch of groter, met 8 bits per kleurkanaal
  • Internet: internetverbinding en een Microsoft-account

 Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

 

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.