06/21/2022
1 min
0

RSAT (Remote Server Administration Tools) installeren

06/21/2022
1 min
0

Wat is RSAT?

RSAT staat voor Remote Server Administration Tools. Het is een hulpprogramma van Windows Server en werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows Server 2008 R2. Het wordt gebruikt om computers waarop hetzelfde besturingssysteem staat, extern te kunnen beheren. Beheerders kunnen met RSAT modules en tools op externe computers beheren. Zo kunnen functierollen en rolservices binnen de server gemakkelijk georganiseerd worden.

Windows 11 banner

RSAT voor Windows

RSAT is beschikbaar op verschillende versies van Windows. Hieronder wordt per versie beschreven of RSAT te gebruiken is op desbetreffende versie.

RSAT voor Windows 7

RSAT was beschikbaar voor Windows 7. Microsoft biedt helaas geen ondersteuning meer aan Windows 7, hierdoor biedt Microsoft de RSAT-installatie niet meer aan voor deze versie. Het is mogelijk om via andere online kanalen de RSAT voor Windows 7 te installeren.

RSAT voor Windows 8 en 8.1

Microsoft biedt RSAT voor Windows 8 standard en Windows 8 Pro aan. Het is beschikbaar in zowel de 64-bit als de 32-bit versie. Het kan niet geïnstalleerd worden op computers met een ARM (Advanced RISC Machine) architectuur.
Microsoft biedt RSAT ook voor Windows 8.1 aan. De download van deze versie is alleen toepasbaar op Windows 8.1. Het kan worden gebruikt met zowel de x86 als de x64-versie van Windows 8.1.

RSAT voor Windows 10

Microsoft biedt RSAT aan voor Windows 10, alleen niet voor alle versies. RSAT is beschikbaar voor de volgende versies:

RSAT kan niet geïnstalleerd worden op Windows RT, computers met een ARM architectuur of andere system-on-chip apparaten.

RSAT voor Windows 11

Microsoft biedt RSAT aan voor Windows 11. RSAT kan ook hierbij niet geïnstalleerd worden op Windows RT, computers met een ARM architectuur of andere system-on-chip apparaten. Het installeren van RSAT op Windows 11 is makkelijker dan eerst, er hoeft geen alleenstaande versie gedownload te worden.

Verschillende versies van Windows Server met RSAT

RSAT draait op Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 en Windows Server 2019. De systeemvereisten zijn hetzelfde bij Windows Server als bij Windows OS.

RSAT tools

RSAT bevat de volgende tools-set:

  • Serverbeheer
  • Consoles
  • Microsoft Management Console (MMC)-modules
  • Windows PowerShell-cmdlets en providers
  • Opdrachtregelprogramma’s om functies op Windows Server uit te voeren.
  • Hulpprogramma’s voor IP-adresbeheer (IPAM)
  • DHCP-hulpmiddelen
  • Hulpprogramma’s voor routering en toegang op afstand.
  • Hulpprogramma’s voor netwerkbeleidsservers.

Wilt u Windows Server kopen? Vraag een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.