02/22/2022
3 min
0

Windows 10 vs. Windows 11

02/22/2022
3 min
0

Microsoft Windows is een opererend systeem die de basisfuncties van een computer ondersteunt. De nieuwste versie hiervan is Windows 11. Soms kan het lastig zijn om te bepalen welke versie het beste geschikt is. Is de nieuwste versie altijd de beste keuze? In deze blog worden de nieuwste versie van Windows (Windows 11) en zijn voorganger (Windows 10) met elkaar vergeleken. 

Windows 10 vs. Windows 11: Systeemvereisten

Windows 10 werkt op TPM 1.2 of daarboven. Oudere versies zijn er niet compatibel mee. Windows 11 werkt daarentegen op TPM 2.0. Alle oudere versies zijn daar verder niet meer compatibel mee. Windows 10 werkt op Intel Core i Series 4e generatie processors of hoger. Oudere versies zijn er niet compatibel mee. Windows 11 werkt op Intel Core i Series 8e generatie, AMD Zen+ series processors of hoger. Oudere versies zijn daar verder niet meer compatibel mee.

Windows 10 vs. Windows 11: Prestaties

Windows 11 heeft als standaard een stuk minder applicaties draaiende achter de schermen dan Windows 10. Windows 11 heeft een nieuw algoritme qua het toewijzen van middelen, hierdoor kan het systeem beter applicaties op de voorgrond prioriteren. Door deze verbeteringen kan Windows 11 gemakkelijk een hogere fps en een lager batterijverbruik bieden.
Windows 11 maakt daarnaast gebruik van DirectStorage. Dit zorgt ervoor dat data direct gedecomprimeerd wordt in de GPU. Dit resulteert in lagere laadtijden, hogere framesnelheden en een lager batterijverbruik. Windows 10 heeft geen DirectStorage.

Softtrader Banner Windows 10 & Windows 11

Windows 10 vs. Windows 11: Opslagruimte en RAM verbruik

Windows 10 werkt alleen op apparaten met minimaal 2 GB RAM en 32 GB aan opslagruimte. Alle apparaten die minder dan dat leveren zullen niet genoeg zijn voor Windows 10. Windows 11 is natuurlijk nieuwer en dus geschikt voor nieuwere apparatuur. Windows 11 werkt op apparaten met minimaal 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte.

Windows 10 vs. Windows 11: Kosten

Klik hieronder om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Windows 10 vs. Windows 11: Nieuwe functies en veranderingen

Beide versies bevatten multitasking functies zoals in de Android Operating System en op aanraking gebaseerde functionaliteiten. Windows 11 heeft daarbij een nieuwe snap lay-outs functie, hiermee kunt u meerdere applicaties in verschillende formaten op het scherm weer laten geven.
Windows 11 is meer gericht op Mac OS en Linux Desktop functionaliteiten waarin Windows 10 op Android functionaliteiten is gericht. Bij Windows 11 is de esthetiek van de desktop en de interface hierop aangepast. Hierbij zijn er ook functionaliteiten toegevoegd, zoals een interactieve UI.
De taskbar is ook anders in Windows 11, dit maakt het gemakkelijker voor het gebruik van op aanraking gebaseerde apparaten. Ook zijn er widgets toegevoegd, Deze helpen bij het naar uw behoeven te maken van de desktop.
Bij Windows 11 is Microsoft Teams automatisch geïnstalleerd. Microsoft teams is enorm makkelijk te gebruiken. In de taskbar is er de mogelijkheid om berichten, geluid- of video-opnames snel naar vrienden en contacten te sturen.

Windows 10 vs. Windows 11: Belangrijkste verschillen

Ontwerp

Windows 11 heeft dus op verschillende gebieden het design veranderd, bijvoorbeeld bij de taskbar en de desktop. Windows 10 is meer gericht op Android functionaliteiten waarin Windows 11 meer gericht is op Mac OS en Linux Desktop functionaliteiten.

Functies en applicaties

Bij Windows 11 zijn nieuwe functies en applicaties toegevoegd, ook zijn er sommige verwijderd. Microsoft Teams is standaard geïnstalleerd bij Windows 11, bij Windows 10 niet. Bij Windows 11 zitten er dan ook extra functies bij die hierop aansluiten. Microsoft Teams is de vervanger van Skype, dat zit niet standaard in Windows 11. Het kan wel apart geïnstalleerd worden.
Wat ook niet meer in Windows 11 zit, is Timeline. Timeline zorgt ervoor dat applicaties en documenten op chronologische worden gezet. Dit werd echter weinig gebruikt en is er dus uitgehaald. Ook Cortana zit er niet meer in als standaard.

Apparaat vereisten

Windows 11 werkt alleen met TPM 2.0 en Windows 10 vanaf TMP 1.2 en erboven. Windows 11 werkt alleen op apparaten met Intel Core i Series 8e generatie, AMD Zen+ series processors of hoger. Windows 10 werkt op apparaten met Intel Core i Series 4e generatie processors of hoger.

Ondersteuning

Windows 10 wordt ondersteund tot 2025, Windows 11 wordt langer ondersteund. De datum tot wanneer Windows 11 ondersteund wordt, wordt bekend zodra een nieuwe versie van Windows wordt uitgebracht.

Meer informatie nodig over Windows 11 Pro? Lees hier dan meer!

Windows 10 vs. Windows 11: Welke is beter?

Welke versie het meest geschikt is verschilt per situatie. Als u het nieuwste van het nieuwste wilt en de kans op problemen zo klein mogelijk wilt houden, dan is de nieuwste versie natuurlijk aan te raden. Als u de software op een specifiek soort computer wilt hebben, dan hangt het bijvoorbeeld ook af van de vereiste processor. Beide versies werken uitstekend, maar over het algemeen zal Windows 11 net wat beter presteren en makkelijker te gebruiken zijn dan Windows 10.

Vraag een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.