08/24/2021
2 min
0

Windows 10 Home vs Pro

08/24/2021
2 min
0

Er bestaan verschillende versies van Windows 10, namelijk Home, Pro & Enterprise. Home is bedoeld voor particulieren, terwijl Pro & Enterprise voor zakelijke gebruikers bedoeld zijn. 

Windows 10 Home

Windows 10 Home is de standaardversie van Windows 10, het basispakket dat is ontworpen voor de algemene gebruiker die voornamelijk thuis gebruik maakt van Windows. Deze versie bevat alle functies die gericht zijn op de brede consumentenmarkt, zoals de Cortana-spraakassistent, Outlook, Microsoft Edge en OneNote. Een Windows 10 Home licentie is nog steeds compatibel met het Windows-Insider programma, maar beperkt wel de beveiligings- en groepsbeheerservice die beschikbaar zijn voor andere versies. Home bevat alle functies die waarschijnlijk belangrijk zijn voor de algemene gebruiker. Je beschikt over onder andere ondersteuning voor spraakopdrachten, penschetsen, aanraakschermen, Windows Hello-aanmelding.

De applicatie bevat ook integrale apparaatcodering die standaard is ingeschakeld, maar verwar dat niet met de veel krachtigere BitLocker-coderingsservice zoals in Windows 10 Pro. Hoewel Windows 10 Home meestal niet wordt geleverd met de volledige Office-suite (Word, Excel, PowerPoint, enz.), bevat het een gratis proefperiode van 30 dagen voor de Microsoft 365 abonnementsservice. Je krijgt ook toegang tot Microsoft OneDrive-cloudopslag, met automatische installatie via je Microsoft-account. De gratis versie biedt 5 GB. Voor gamers worden onder andere de Xbox app, gamestreaming en Xbox controllerondersteuning ondersteund met Windows 10 Home.

Over het algemeen heeft deze versie weinig professionele functies, maar bevat het wel het beheer van mobiele apparaten. Dit kan handig zijn voor individuen of gezinnen die apps en beveiligingsinstellingen voor verbonden telefoons willen beheren.

Windows 10 banner

Windows 10 Pro

De professionele versie van Windows 10 bevat veel extra functionaliteiten die zijn ontwerpen voor bedrijven. Het heeft vrijwel alles wat een Windows 10 Home licentie ook heeft, plus extra beveiligings- en beheerservices. Er is bijvoorbeeld de krachtige en configureerbare BitLocker-codering en Windows Information Protection, die helpt bij geavanceerde toegangscontrole. Ook bevat het meer aanpasbare pakketten voor onderwijs- en zakelijke doeleinden. Je krijgt zelfs toegang tot handige functies zoals Windows Sandbox, waarmee je niet vertrouwde apps in een virtuele omgeving kunt uitvoeren. Windows 10 Pro biedt toegang tot zakelijke versies van Microsoft-services, waaronder Windows Store for Business, Windows update for Business, Enterprise mode browseropties en meer.

Windows 10 Pro bevat extra functies om inhoud in bulk te kopen en te uploaden. Opties voor virtualisatie zijn onder meer Remote Desktop compatibiliteit, Client Hyper-V, Shared PC-configuratie, Azure Active Directory en meer. De extra functies zijn vooral waardevol voor IT-beheerders.

Windows 11 voordelen uitgelegd

Microsoft heeft Windows 11 uitgebracht en is deze langzaam aan het uitrollen. Meer weten over de nieuwste versie van Windows en hoe u deze op uw computers krijgt? Lees hier alles over de Windows 11 voordelen!

lees hier over lees hier over Windows 10 vs. Windows 11

Windows 10 Home vs Pro: overzicht

windows 10 home vs pro

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.