Windows 11 Home vs Windows 11 Pro
04/12/2024
4 min
0

Windows 11 Home vs Pro

04/12/2024
4 min
0

Windows 11 is de nieuwste versie van Microsoft Windows en komt met verschillende edities. Elke editie bedoeld voor andere doeleinden. Zo is de Home-editie eigenlijk bedoeld voor consumentengebruikers, terwijl de Pro-editie vooral te vinden is op zakelijke laptops of computers. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee edities? In dit artikel leest u hier meer over.

Windows 11 Home

Windows 11 Home is de basis editie van Windows 11 en is ontworpen voor informele gebruikers die voornamelijk thuis gebruik maken van Windows. Denk hierbij aan persoonlijke taken, zoals het internetten, het aanmaken van documenten of entertainment.  Het is de meest gebruikte editie en het bevat alle Windows-functies die u herkent en waar u van houdt. Enkele voorbeelden zijn: Het volledig aanpasbare systeem, Windows Hello-ondersteuning, Secure Boot, Windows Defender, Windows Firewall en Ouderlijk toezicht.

Vergeleken met zijn voorganger Windows 10, heeft Windows 11 een aantal nieuwe verbeteringen gekregen op het gebied van functies, ontwerp en prestaties. Hieronder staan een aantal belangrijke punten die verbetert zijn in Windows 11.

  1. Een nieuwe gebruikersinterface: Windows 11 heeft een nieuwere en modernere uiterlijk gekregen. Zo heeft Windows 11 een gecentreerd Start-menu gekregen met afgeronde hoeken, nieuwe pictogrammen en een donkere modus. De vernieuwde grafische gebruiksomgeving van Windows 11 maakt ook meer gebruik van doorzichtige elementen, schaduwen en een geheel nieuw kleurenpallet.
  2. Nieuwe productiviteitstools: In Windows 11 zijn er nieuwe manieren bedacht om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Dit maakt het mogelijk om meer georganiseerd aan de slag te gaan. Met de functies Snap Layouts, Snap-groepen, Desktops en Widgets profiteert u van een geheel nieuwe ervaring. Door deze functies kunnen er vier applicaties tegelijkertijd op één scherm getoond worden. Bovendien kunnen er meerdere virtuele bureaubladen worden gecreëerd, waardoor u eenvoudig kunt schakelen tussen bureaubladen. Zo heeft u altijd de juiste apps gereed staan voor elke gelegenheid.
  3. Nieuwe beveiligings- en toegankelijkheidsfuncties: Windows 11 heeft ook verbeterde beveiligings- en toegankelijkheidsfuncties geïmplementeerd. Denk aan Windows Hello, spraaktoegang, achtergrondvervaging en oogcontact. Windows 10 had al een aantal van deze functies, maar in Windows 11 zijn ze geavanceerder en betrouwbaarder geworden.

Lees meer over alles wat u moet weten over Windows 11.

Windows 11 Pro

Windows 11 Pro is ontworpen voor bedrijven en komt met dezelfde functionaliteiten als de Home-editie. Echter komt Windows 11 Pro met extra beveiligings- en beheerservices, wat de hogere aanschafprijs verklaart. De professionele editie van Windows 11 is vooral gericht op bedrijven en andere organisaties die meer te verliezen hebben bij inbraak op beveiliging dan alleen persoonlijke gegevens. De editie komt met twee extra functionaliteiten, genaamd Bitlocker-apparaatversleuteling en Windows Information Protection. Doormiddel van de Bitlocker-apparaatversleuteling functie kunnen beheerders bijvoorbeeld een laptop met gevoelige gegevens vergrendelen op afstand. De Windows Information Protection tool kan gebruikt worden om te voorkomen dat gevoelige gegevens of data uw bedrijf of organisatie verlaat. Er kan namelijk ingesteld worden welke soorten gegevens wel of niet intern en extern kunnen worden gedeeld. Ook wordt er gescand op e-mails en andere systemen voor het delen van bestanden op basis van gegevens. Zo wordt er voorkomen dat er geen gevoelige data uw netwerk verlaat.

Een ander gebied waar Windows 11 Pro zich in onderscheid is virtualisatie. Windows 11 Pro komt met een aantal ingebouwde tools, waarmee het mogelijk is om uw computer zich voor te laten doen als een ander soort computer. De twee ingebouwde tools heten Windows Sandbox en Hyper-V. Windows Sandbox is volledig geïsoleerd en staat los van de Windows 11 Pro versie die op uw PC draait. De tool simuleert Windows binnen uw Windows 11 systeem. Hiermee kunt u nieuwe software installeren om te kijken hoe het bevalt, zonder dat u deze daadwerkelijk op uw pc introduceert.  Hyper-V daarentegen is een robuustere versie van deze tool, waarmee meerdere virtuele machines op uw Windows-pc kunnen worden ingesteld of beheert. Het verschilt van Windows Sandbox aangezien u deze virtuele machines kunt gebruiken om grote verscheidenheid aan besturingssystemen uit te voeren. Denk aan andere besturingssystemen, zoals macOS, ChromeOS of Linux.

Lees meer informatie over Windows 11 Pro.

Softtrader Banner Windows 10 & Windows 11

Welke Windows 11 editie moet ik kiezen?

Welke Windows 11 editie u koopt hangt af aan uw wensen of behoeften. Windows 11 Pro is specifiek ontworpen om extra functies te voorzien voor bedrijven of organisaties tegen een meerprijs. Als u een thuisgebruiker of een kleine bedrijfseigenaar bent, dan zal Windows 11 Home voldoende moeten zijn. Instellingen in personalisatie en beveiligingselementen zijn immers beschikbaar.

Als u een groter bedrijf of professional bent, dan is Windows 11 Pro wellicht een geschiktere keuze. Hiermee kunt u gebruik maken van de functies: Bit Locker, Remote Desktop, Hyper-V en Windows Sandbox. De Windows 11 Pro editie bevat geavanceerde beveiligingsfuncties en maakt beheer op afstand en virtualisatie mogelijk. Verder is het ook mogelijk om lid te worden van een domein, wat handig is voor bedrijven en organisaties die meerdere Pc’s in een netwerk moeten beheren.

Als er gekeken wordt naar de eerste installatie, dan heeft Windows 11 Home een internetverbinding en een Microsoft-account nodig. Windows 11 Pro heeft deze beperkingen niet en dat kan voor sommige gebruikers de voorkeur hebben.

Windows 11 Pro aanschaffen

De prijs van Windows 11 Pro kan verschillen, afhankelijk van waar u het koopt. In het algemeen kost een nieuwe Windows 11 Pro licentie ongeveer 259 euro, maar u kunt ook kiezen om een Pre-Owned licentie te kopen. Een Pre-Owned licentie blijft in tegenstelling tot fysieke producten in dezelfde staat. Als u kiest voor een Pre-Owned licentie dan kunt u tot wel 70% besparen op de aanschaf van Windows 11 Pro.

Het kan zijn dat Windows 11 Pro daarom niet voldoet aan al  uw eisen. Hiervoor bestaat er ook een Windows 11 editie voor grootschalige bedrijven, genaamd Windows 11 Enterprise.

Windows 11 banner

Lees meer over de verschillen tussen Windows 11 Enterprise vs Pro.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

  1. +31 24 202 21 03
  2. info@softtrader.nl
  3. www.softtrader.nl