LTSC Long term servicing channel
03/05/2024
5 min
0

LTSC: Alles wat u moet weten

03/05/2024
5 min
0

De Long-Term Servicing Channel producten zijn eeuwigdurende licenties van Microsoft. Deze licenties zijn ontstaan met het doel bedrijven te ondersteunen die op een langere termijn focussen op traditionele levenscyclussen van kwaliteits- en beveiligingsupdates. In dit artikel komt u alles te weten over wat LTSC precies is, welke LTSC producten er zijn, wanneer LTSC goed van pas komt en meer. 

Wat is LTSC?

Long-Term Servicing Channel, afgekort, LTSC is ontworpen voor Windows apparaten. Het is een softwareversiemodel door Microsoft, deze gelden voor Windows Server, Windows Office en Windows 10. LTSC is ontworpen voor een specifiek soort bedrijf. Windows 10 LTSC krijgt bijvoorbeeld, net als andere versies, standaard tien jaar ondersteuning. Het enige verschil dat de LTSC versie met zich meebrengt, is het feit dat er maar één update komt elke drie jaar. LTSC is speciaal ontworpen om geïnstalleerd te worden op machines die voor een langere tijd volledig statistische functies vereisen. Denk bijvoorbeeld aan computers die zijn aangesloten bij werkomgevingen, zoals medische apparaten of machines in de fabriek, deze moeten consistent en betrouwbaar blijven werken.

Het krijgen van updates is normaal goed voor bedrijven, omdat er dan wellicht een nieuwe of betere manier is gekomen om iets te doen. Maar computers die belangrijke taken uitvoeren en waarbij consistentie een grote rol speelt, kunnen deze updates storend worden gezien. Er kan bijvoorbeeld een geheel nieuwe user interface komen of sommige functies kunnen geschrapt worden, waardoor dit problemen kan veroorzaken. LTSC zorgt er daarom voor dat alle updates worden opgehoopt en deze worden vervolgens samengevoegd tot een grote update om de drie jaar. Wanneer deze update klaar staat, kan de business admin zelf bepalen of hij deze update wilt doorvoeren of niet.  Verder komen de LTSC-edities met minder voor geïnstalleerde software, waardoor ze gestroomlijnder zijn voor bepaalde gebruiksscenario’s.

LTSC: Producten

Microsoft biedt LTSC aan voor Windows, Office en Windows Server. Hieronder leest u meer over de LTSC versies voor deze Microsoft producten.

Windows LTSC

Eerder werd Windows LTSC al uitgelegd, dit is overigens ook de meest gebruikte vorm van LTSC. Windows is een groep van verschillende besturingssysteemfamilies die ontwikkeld is door Microsoft en het is inmiddels meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. De LTSC-release, die alleen wordt verleend bij Windows Enterprise, is bedoeld voor specifieke scenario’s waar stabiliteit en consistentie van cruciaal belang zijn. Windows LTSC komt met een paar belangrijke kenmerken:

  1. Langdurige ondersteuning: LTSC-versies ontvangen een uitgebreide ondersteuning voor beveiliging en stabiliteit. LTSC is geschikt voor apparaten en systemen die voor een langere periode een betrouwbare en onveranderlijke omgeving vereisen.
  2. Zelden grote functie-updates: Vergeleken met andere edities van Windows die regelmatig updates ontvangen, hebben LTSC-versies een langere release-cyclus. Ongeveer om de drie jaar krijgen LTSC-versies een update en deze worden gekenmerkt door minder grote functiewijzigingen. Dit draagt bij aan de voorspelbare en consistente omgeving.
  3. Stabiliteit en voorspelbaarheid: Het voornaamste doel van LTSC is om te zorgen voor een stabiele en voorspelbare werkomgeving. Erg belangrijk voor bepaalde sectoren en industrieën, zoals gezondheidszorg, vitale infrastructuur en productie.
  4. Doelgerichte gebruiksgevallen: LTSC wordt vaak gebruikt in gespecialiseerde scenario’s en industrieën. In deze sectoren is het van belang dat er gehandhaafd wordt op en consistente en onveranderlijke systemomgeving. Denk aan industriële machines, ingebedde systemen of point-of-sale-systemen.
  5. Beperkte consumentenfuncties: LTSC-versies missen bepaalde consument gerichte functies. Zo hebben LTSC-versies geen voor geïnstalleerde applicaties, zoals Microsoft Edge, News of de Cortana assistent die momenteel is stopgezet.

Windows 10 banner

Lees meer over Windows 10 Enterprise LTSC 2021.

Office LTSC

Naast Windows LTSC bestaat er ook een LTSC-versie van Microsoft Office. Microsoft Office LTSC is een versie van Office die bedoeld is voor commerciële en overheidsklanten. Het is een eeuwigdurende licentie, waardoor u het product alleen maar eenmalig hoeft aan te schaffen. Office komt echter alleen in twee Office LTSC versies, dit zijn de Office LTSC Professional Plus 2021 en Office LTSC Standaard 2021.

  1. Office 2021 Standard LTSC: Beschikt over de standaard toepassingen: Word, Excel, OneNote, PowerPoint, Outlook en Publisher.
  2. Office 2021 Professional Plus LTSC: Beschikt ook over deze standaard toepassingen, maar heeft twee extra aanvullende toepassingen: Acces en Teams. Echter zijn deze twee toepassingen alleen beschikbaar voor het besturingssysteem Windows.

Microsoft Office 2021 Banner

Lees meer over Microsoft Office 2021 LTSC.

Lees meer over de verschillen tussen Office 2021 en Office LTSC.

Windows Server LTSC

Sinds het begin van September 2023 heeft Windows Server twee primaire releasekanalen beschikbaar. Deze bestaan uit de Long-term Servicing channel (LTSC) en de Annual Channel. De LTSC biedt een langere termijn optie die zich focust op een traditionele levenscyclus van kwaliteits- en beveiligingsupdates. Annual Channel biedt daarentegen vaker updates aan. De frequentere releases van AC zorgen ervoor dat u sneller profiteert van innovatie met de nadruk op containers en microservices.

Met Windows Server LTSC komen er pas grotere veranderingen na twee of drie jaar. Gebruikers hebben recht op vijf jaar reguliere ondersteuning en vervolgens ook nog op vijf jaar uitgebreide beveiliging ondersteuning. LTSC kan worden geïnstalleerd met Server Core of Server met Desktop Experience installatieopties.

Wanneer LTSC gebruiken?

Microsoft raadt LTSC primair aan voor apparaten of systemen die in het algemeen niet bedoeld zijn voor consumenten. De reguliere Windows 10-edities zijn beter geschikt voor persoonlijke apparaten.

Het is aan te merken dat LTSC mogelijk niet de beste keuze is voor iedereen. Dit komt omdat de nieuwste functies en verbeteringen, die zijn geïntroduceerd in Windows updates, missen. Zoals eerder vermeld is LTSC ontworpen voor bedrijven waar stabiliteit, betrouwbaarheid en langdurige ondersteuning van het grootste belang zijn. Voor de meeste bedrijven is de beste keuze om de nieuwste updates te installeren, want deze updates komen vaak met verbeteringen of nieuwe toevoegingen wat het werken makkelijker kan maken. U wilt als bedrijf zijnde namelijk niet achterlopen op de concurrentie.

LTSC vs Semi-Annual Channel

Het grootste verschil tussen de twee kanalen is het moment wanneer de update plaatsvindt. Zo krijgen bijvoorbeeld Windows 10 apparaten in het Semi-Annual Channel jaarlijks twee functie-updates. De updates voor Semi-Annual Channel vinden plaats in de lente en in de herfst. Deze updates bevatten nieuwe functies, services en andere grote veranderingen. Beveiliging updates en andere kleine veranderingen komen elke maand erna.

Als u snel wilt innoveren dan is de Semi-Annual channel de oplossing. Zoals hierboven vermeld krijgt u twee grote updates in een jaar. Zo maakt u snel gebruik van de nieuwe mogelijkheden en heeft u een goed overzicht.

Heeft u toch een langere cyclus en voorspelbaarheid nodig? Dan schikt LTSC u wellicht beter. U krijgt met LTSC krijgt u elke twee of drie jaar toegang tot de nieuwste versies.

LTSC: End of Life

De verschillende LTSC-producten van Microsoft hebben allemaal een andere end of life. Hieronder vindt u een kort overzicht met de einddatums van elk product.

End of Life Microsoft producten

Release datum

Reguliere ondersteuning

Uitgebreide ondersteuning

Windows 10 LTSC (versie 21H2)

16-11-2021

12-01-2027

13-1-2032

Office 2021 LTSC

16-09-2021

13-10-2026

X

Windows Server 2022 LTSC

18-8-2021

13-10-2026

X

*Windows 10 Enterprise LTSC 2021 (versie 21H2) heeft geen uitgebreide ondersteuning en dus zal de ondersteuning op 12 januari 2017 eindigen. Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (versie 21H2) zal daarentegen wel een uitgebreide ondersteuning krijgen tot 13 januari 2032.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

LTSC Software kopen

LTSC licenties kunnen erg prijzig zijn, dus misschien wilt u wel een tweedehands licentie overwegen. U kunt tot 70% besparen op de prijs van een nieuwe licentie. Softtrader biedt een breed assortiment aan Pre-Owned software, waaronder Windows 10 Enterprise, Windows Server 2022 en Microsoft Office 2021.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste licentie voor u? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.