Cloud Exit Strategie
05/17/2024
8 min

Het belang van een Cloud Exit Strategie

05/17/2024
8 min

Cloud computing is tegenwoordig een integraal onderdeel van veel bedrijven geworden. Zo gebruiken de meeste ondernemingen cloudtechnologieën, -tools en -diensten om continu te kunnen blijven innoveren. Innovatie is belangrijk, zodat bedrijven een concurrentievoordeel hebben. Ook biedt het flexibiliteit, kosteneffectiviteit en schaalbaarheid. Echter garandeert dit niet het succes van cloudtransformatie en de effectiviteit van de resultaten. De fout die ondernemingen maken is dan ook dat ze niet beschikken over een duidelijke ‘Cloud Exit Strategie’. De strategie zorgt voor een soepele overgang van de cloudomgeving naar een andere aanbieder of een on-premise infrastructuur. In dit artikel leest u meer over wat een Cloud Exit Strategie is en waarom het belangrijk is. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe een Cloud Exit Strategie kan worden opgesteld. 

Wat is een Cloud Exit Strategie?

Een Cloud Exit Strategie is het proces waarbij een plan wordt ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een onderneming effectief van de ene naar de andere cloudprovider kan overstappen. Dit ook nog zonder verstoringen. Cloud Exit Strategie wordt ook wel een omgekeerde migratie genoemd en het is in principe een noodplan dat ervoor zorgt dat de onderneming soepel en efficiënt kan loskoppelen van een cloud-serviceprovider. Ondernemingen die naar de Cloud willen migreren, moeten daarom aandacht besteden aan een Cloud Exit Strategie.

Waarom is een Cloud Exit Strategie belangrijk?

Er zijn een hoop cloud-serviceproviders diensten die beschikken over een uitstekende uptime en betrouwbaarheid. Toch hebben marktleiders de laatste tijd te maken gehad met een aantal verstoringen. Problemen met de Cloud kunnen schadelijk zijn voor ondernemingen, aangezien dit invloed kan hebben op de bedrijfsprestaties, budget-/kostenbeheersing en het bestuur van een organisatie.

Als dit redelijk frequent gebeurt en de overeengekomen SLA’s (Service Level Agreement) in de weg zit, dan zal een bedrijf moeten kiezen om wellicht over te stappen naar een andere provider of een on-premise omgeving. Denk aan het creëren van een DR (Disaster Recovery) tussen publieke clouds of het gebruik van meerdere heterogene cloud-endpoints om de onderneming naar een hoger niveau te kunnen tillen. Altijd op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden en vooraf plannen maken, is van belang voor een strategische planning. Eventuele overwegingen uit de Cloud Exit Strategie kunnen worden aangestuurd door meerdere innovatiemogelijkheden te openen die het bedrijf kunnen helpen bij het beter aanpassen voor veranderde marktkansen.

Cloud Exit Strategie: Belangrijkste redenen

Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom een onderneming mogelijk een Cloud Exit Strategie nodig heeft.

Kostenbesparing

Het is mogelijk dat uw verkeer elke dag steeds meer toeneemt. Hierdoor stijgt natuurlijk de vraag, maar tegelijkertijd ook de kosten. Het kan zijn dat u uiteindelijk in een situatie terecht komt, waarin de maandelijkse kosten voor de Cloud te hoog worden. Dit kan vervolgens negatieve gevolgen hebben en het kan dus al snel uit de hand lopen. De negatieve gevolgen kunnen zwaarder wegen dan de voordelen van het werken in de Cloud.

Naleving

Door veranderingen in regelgeving of wettelijke vereisten hebben mogelijk wat nodig dat niet verkrijgbaar is bij de huidige cloudprovider. Dit zou een reden kunnen zijn om naar een andere omgeving te migreren. Zo kan zowel compliance als gegevenssoevereiniteit garanderen.

Prestatie

Ondernemingen moeten soms systemen verplaatsen om de prestaties te verbeteren of zelfs problemen met de huidige cloudprovider te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan slechte servicekwaliteit, frequente netwerkproblemen of sloomheid door onvoldoende bronnen of slechte hardware.

Datasoevereiniteit

Ook verandert natuurlijk de regelgeving voor gegevensprivacy en nalevingsvereisten. Ondernemingen moeten ervoor zorgen dat hun gegevens worden opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving. Ondernemingen kunnen met een Cloud Exit Strategie de controle over hun gegevens terugkrijgen. Ook voldoet deze aan de noodzakelijke regelgeving, zoals vereisten voor gegevenslocatie.

DRP- en cloudstoringen

De kans is natuurlijk klein, maar in het geval dat de cloudprovider ten onder gaat, dan moet er rekening worden gehouden met een risico in een DRP (Disaster Recovery Plan). Om dit te voorkomen heeft u een Cloud Exit Strategie nodig om downtime te voorkomen.

Vaak bieden Cloudproviders ook veel opties voor het implementeren van een DRP. Denk aan hoge beschikbaarheid, redundantie en back-ups. Echter is dit niet genoeg en als u alleen de tools gebruikt van de leverancier dan wordt u te afhankelijk van één leverancier.

Vendor Lock-in

Het gebruik van producten die alleen kunnen worden gebruikt bij een specifieke cloudprovider kan een probleem zijn voor ondernemingen die graag willen veranderen van provider. Het product zal namelijk niet meer kunnen worden gebruikt of zal niet meer bestaan als de provider failliet zou gaan. Gelukkig kan het gebruik van een Cloud Exit Strategie dit verzachten doormiddel van open-sourcetechnologieën en standaardisatie van de cloudomgevingen.

Cloud Exit Strategie: Voordelen van on-premise

Vergeleken met de Cloud is een on-premise server een lokale server. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is het met een lokale server mogelijk om sneller grote bestanden op te roepen en is hier geen goede internetverbinding voor nodig. U bent dus niet afhankelijk van het internet. Wanneer u een trage internetverbinding heeft dan heeft dit geen negatieve invloed op de verbinding met de server. Verder is het met een on-premise server ook makkelijker om te switchen van IT-beheerder, aangezien u zelf toegang heeft tot de server en niet afhankelijk bent van een partner op afstand. Tot slot is de lijn naar de server ook korter, aangezien uw werkplek ook lokaal is. Hierdoor kunt u sneller werken, dit is vooral te merken als u werkt met grote grafische bestanden.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Lees meer over de voor- en nadelen van on-premise licenties.

Cloud Exit Strategie opstellen

Het opstellen of plannen van een Cloud Exit Strategie kan worden gedaan in vijf verschillende stappen. Het plan van een Cloud Exit strategie is echter afhankelijk van bepaalde bedrijfsvereisten en verschillen dus voor elk bedrijf. Maar deze stappen volgen de basis:

Analyseer de huidige omgeving

Het is raadzaam om eerst te kijken waarover u beschikt. Hierdoor kunt u makkelijker concluderen wat u kunt verbeteren of wat u nog nodig heeft. Om dit goed in beeld te krijgen, moet er eerst informatie worden verschaft en de huidige omgeving moet gedocumenteerd worden. De bestaande infrastructuur moet de services en afhankelijkheden begrijpen en hierbij kritische informatie documenteren, zoals datalocatie, afhankelijkheden, configuraties en contractuele verplichtingen.

Identificeer alternatieve oplossingen

Nadat u weet wat uw huidige situatie is en wat u nodig heeft, kunt u nu onderzoek gaan doen. Kijk hier wat handig is en evalueer mogelijke alternatieven, zoals het verhuizen naar een andere cloudprovider of teruggaan naar een on-premise omgeving. Het is goed om rekening te houden met factoren als kosten, schaalbaarheid, beveiliging, prestaties en compatibiliteit met bestaande systemen.

Denk aan contractuele en juridische overwegingen

Kijk goed naar bestaande contracten en overeenkomsten met de huidige cloudprovider. Hier staan niet alleen de voorwaarden met betrekking tot beëindiging in, maar ook zaken als eigendom van gegevens en het ophalen van gegevens. Kijk verder ook naar de maandelijkse kosten, boetes of beperkingen die gepaard gaan met het beëindigen van de relatie.  

Planning van data- en applicatiemigratie

Bepaal een migratiestrategie en roadmap. Hierbij is het goed om de vraag te stellen: Wat wil ik bereiken? Beoordeel daarom verschillende methodes voor gegevensoverdracht, mogelijke downtime of serviceonderbrekingen en compatibiliteit tussen de bestaande en doelomgevingen. Houd hierbij noodzakelijke datatransformatie, herstructurering of nieuwe formattering in het achterhoofd.

Migratieplan Testen

De laatste stap is het emuleren van het migratieproces in een testomgeving. Zorg hierbij dat de juiste test-, validatie- en verificatieprocedures aanwezig zijn om zo veel mogelijk risico’s te beperken en de uitvaltijd tot een minimum te beperken.

Door een duidelijke gedefinieerde Cloud Exit strategie te hebben, kunnen organisaties verstoringen minimaliseren. Ook kan data-integriteit worden behouden en kan er, indien nodig, effectief worden overgestapt van de ene naar de andere cloudprovider of naar een on-premise-omgeving. Dit is echter geen makkelijke taak, maar systemen met ClusterControl zouden hier een bijdrage kunnen leveren.

Cloud Exit Strategie: ClusterControl

ClusterControl is een beheer- en monitoringsysteem. Het helpt bij het implementeren, beheren, monitoren en schalen van verschillende databases met een gebruiksvriendelijke interface. Met ClusterControl kunnen veel databasetaken worden geautomatiseerd. Denk aan het toevoegen van nieuwe knooppunten of het uitvoeren van back-ups en herstelbewerkingen. ClusterControl ondersteunt verschillende databasetechnologieën in verschillende omgevingen, waardoor het niet nodig is om alles databaseknoppen op dezelfde plaats te laten draaien, ongeacht waar u het gebruikt. Zoals eerder kan ClusterControl helpen bij de Cloud Exit Strategie. Zo biedt ClusterControl een aantal functies aan om u daarbij te helpen.

Implementatie en beheer

Met behulp van de implementatie functie van ClusterControl, kunt u uw databasecluster maken. Hiervoor selecteert u simpelweg de optie ‘implementeren’ en vervolgens volgt u de instructies die tevoorschijn komen. Hier vindt u ook al uw databaseclusters op hetzelfde platform, ongeacht waar deze is ingezet of welke technologie. Ondersteunde databaseleveranciers zijn: Percona, MariaDB, PostgreSQl en meer. Met bestaande clusters kunt u met slechts een paar klikken dingen klonen en bij een andere provider uitvoeren.

Verder is het ook mogelijk om nieuwe knooppunten bij een andere provider toe te voegen en deze te promoten, nadat alles aanwezig is om de downtime te minimaliseren.

Wanneer een cluster actief is, moet u ‘Bestaande server/database importeren’ selecteren als u de serverinstanties al in de provider of op locatie heeft gemaakt. Als u wilt dat ClusterControl de instances in een cloudprovider voor u aanmaakt, dan kunt u de ClusterControl-functie ‘Deploy in the Cloud’ gebruiken. De functie maakt gebruik van AWS-, Google Cloud-, of Azure-integratie om de Vitrual Machines in de Cloud te creëren. Hiervoor hoeft u geen toegang te krijgen tot de beheerconsole van de cloudprovider.

Vendor lock-in

ClusterControl maakt gebruik van een open source-technologie. Om deze reden hoeft u zich geen zorgen te maken over leveranciersafhankelijkheid. Alles dat wordt uitgevoerd/geïmplementeerd met ClusterControl, zoals back-ups of load balancers, is een open source software. Het is te installeren waar u maar wilt en u hoeft geen specifieke cloudprovider of -omgeving te gebruiken.

Beveiliging

Wanneer de ClusterControl de toegang tot uw databaseknooppunten niet eerder kan configureren, dan gebruikt het SSH-verbindingen met SSH-sleutels om de databaseclusters veilig te beheren. Dit houdt in dat verbindingen en verkeer tussen ClusterControl en de verschillende providers in verschillende omgevingen veilig zullen zijn.

Het kan verder ook databasegebruikers beheren, zodat u de toegang tot uw cluster vanuit bepaalde bronnen kunt beperken. Ook is er de mogelijkheid om aangepaste sjablonen te maken voor het implementeren van uw databases. Zo bent u niet afhankelijk van de providerconfiguraties. Er zijn ook audit- en coderingsfuncties beschikbaar voor een aantal databasetechnologieën. Deze kunnen worden ingeschakeld en worden gebruikt vanaf hetzelfde platform.

Toezicht houden

Verder kunnen servers in real-time worden gemonitord met gedefinieerde dashboards. Gebruikers kunnen hierdoor de meest voorkomende statistieken analyseren. Zo kunnen de beschikbare grafieken in het cluster worden aangepast. Ook kan agent gebaseerde monitoring worden ingeschakeld om gedetailleerde dashboards te genereren. Tot slot is het ook mogelijk om waarschuwingen te maken die u informeren over gebeurtenissen in uw cluster. Er is ook een optie om deze te integreren met verschillende services zoals PagerDuty of Slack.

Hoge beschikbaarheid en schaalbaarheid

Als u ervoor heeft gekozen om ClusterControl uw cluster te laten beheren, dan kunt u eenvoudig nieuwe databaseknooppunten en load balancers toevoegen of failover-taken laten uitvoeren.

Automatisch herstel

Auto-recovery is een van de belangrijkste kenmerken van ClusterControl. Wanneer er een storing is dan kunt u doormiddel van deze functie de cluster automatisch herstellen. Het laat u weten wanneer dit het geval is, door meldingen te verzenden en alarmen weer te geven.

Back-ups

Aangezien ClusterControl beschikt over veel geavanceerde functies voor back-upbeheer, worden er op verschillende manieren back-ups gemaakt. Het is hierbij mogelijk om de back-ups ook te comprimeren, coderen en te verifiëren. Verder zorgt de automatische back-upverificatietool ervoor dat uw back-ups goed te gebruiken zijn, zodat problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

S9S-tools

De S9S-Tool is een opdrachtregelprogramma voor interactie, controle en beheer van databaseclusters. Dit wordt gedaan met behulp van het ClusterControl Database Platform. De communicatie tussen de client en ClusterControl is gecodeerd en beveiligd via TLS. S9S-Tool vereenvoudigd clusterautomatisering, aangezien het eenvoudig is om het te integreren met bestaande tools voor implementatieautomatisering. Denk aan Ansible, Puppet, Chef of Salt.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via de onderstaande kanalen van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.