Home / Einde van Microsoft-support voor Windows Server 2016

Home / Einde van Microsoft-support voor Windows Server 2016

Einde van Microsoft-support voor Windows Server 2016

Wanneer eindigt de ondersteuning van Windows Server 2016 ?

De ondersteuning van Windows Server 2016 loopt af op 01/11/2022. Na deze datum zal de server geen updates meer ontvangen. Bovendien zou ook het beveiligingsniveau dalen met het einde van Microsofts ondersteuning. Vanaf 1 november ontvangt de server geen bugfixes meer. Verderop in deze blog lees je wat het einde van de ondersteuning betekent voor particuliere en persoonlijke gebruikers en of het al tijd is om de aanschaf van Windows Server 2019 of Windows Server 2022 te overwegen. 

End of Life (EOL) voor Windows Server 2016? 

Het einde van Microsofts ondersteuning voor Windows Server 2016 wordt ook wel “end of life” voor de licentie genoemd. Deze uitdrukking is misleidend, want de licentie is nog steeds bruikbaar. Wat betekent einde ondersteuning precies? Nou, in de meeste gevallen is wat eindigt de mainstream ondersteuning. Dit gebeurt meestal na 5 jaar sinds de release van de licentie. Nadat de hoofdondersteuning eindigt, kunnen gebruikers nog steeds kiezen voor uitgebreide ondersteuning. Deze ondersteuning biedt beveiligingsupdates en bugfixes. Wie niet-beveiligingsupdates wil ontvangen, kan kiezen voor de betaalde supportovereenkomst. 

Alternatieven voor Windows Server 2016 

 

Het einde van de ondersteuning voor Windows Server 2016 leidt tot een einde voor updates, verbeteringen, bugfixes en stelt enkele beveiligingsproblemen aan de orde. Het einde van de ondersteuning maakt Windows Server 2016 echter niet onbruikbaar. Gebruikers die weigeren over te stappen naar een nieuwere editie kunnen hun 2016-licentie nog steeds gebruiken als ze zich niet storen aan de consequenties van het beëindigen van de Microsoft-support.  

Veel bedrijven maken zich, zoals verwacht, zorgen over de veiligheid van Windows Server 2016. In theorie is de server bruikbaar, maar hij kan onverwachte problemen veroorzaken. Daarom onderzoeken bedrijven alternatieven voor de 2016-editie. Om de meest voordelige beslissing voor uw bedrijf te nemen, vindt u verder in deze blog een vergelijking tussen de twee nieuwere edities – Windows Server 2019 en Windows Server 2022. 

Windows Server 2019 vs. Windows Server 2022 

Welke sever voor u en uw bedrijf de beste keuze zou zijn, is sterk afhankelijk van uw behoeften en cores. Een andere belangrijke factor in de besluitvorming over een upgrade is natuurlijk het einde van de ondersteuning voor de nieuwere versies. Microsoft heeft aangekondigd dat het Windows Server 2016 zal ondersteunen tot 09/01/2024. Voor Windows Server 2022 is het einde van de ondersteuning 13/10/2026. 

In onderstaande tabel vindt u een functionele vergelijking tussen Windows Server 2019 en 2022.  

Windows Server 2022 systeemvereisten

Upgraden naar Windows Server 2019/2022 

Een upgrade van Windows Server 2016 naar Windows Server 2019 of 2022 betekent in wezen dat u een andere licentie verwerft. Misschien overweegt u een pre-owned licentie aan te schaffen. Het kopen van een pre-owned is een gerechtvaardigde keuze, want in wezen is het enige verschil tussen een nieuwe en een pre-owned Windows Server 2019/2022-licentie dat de eerste al is geactiveerd. Met een pre-owned licentie beschikt u over dezelfde functies en ontvangt u nog steeds alle updates tot het einde van de ondersteuning voor de specifieke licentie voor een aanzienlijk lagere prijs. 

Meer over wat tweedehands licenties zijn en of ze legaal zijn, lees je hier op de blog. 

Windows Server 2019/2022 installeren 

Na de aanschaf van uw Windows Server licentie kunt u deze 9 stappen volgen om deze te installeren. 

  1. Maak een keuze over welke licentie je wilt – Windows Server 2019 of Windows Server 2022 
  2. Koop de licentie online; u kunt een kijkje nemen in ons productpalet 
  3. Na ontvangst van de sleutel installeert u de licentie op uw computer en kiest u de taal en tijdzone van uw voorkeur 
  4. Klik op “Nu installeren” en selecteer uw aangekochte versie 
  5. U ziet de licentievoorwaarden, als u hiermee akkoord gaat, ga dan verder. 
  6. Als u de oudere versie al geïnstalleerd hebt, kunt u “Upgrade” selecteren; zo niet, druk dan op de aangepaste knop 
  7. Kies waar u uw server wilt installeren en druk op “Volgende”. 
  8. Nu is de installatie gestart; wacht een paar minuten tot hij klaar is. 
  9. U kunt nu een wachtwoord kiezen en de installatie voltooien door op de knop “Finish” te drukken. 

Wilt u Windows Server kopen? Vraag een offerte aan!

* We leveren alleen aan bedrijven binnen de Europese Unie.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.