Windows 11 EoL
01/05/2024
3 min
0

Einde levensduur van Windows 11 (EoL)

01/05/2024
3 min
0

Alle Microsoft-licenties hebben een einddatum. Dit betekent dat wanneer deze datum verstrijkt, Microsoft deze specifieke licentie niet meer zal voorzien van ondersteuning en updates. Gebruikers kunnen de licentie echter nog steeds gebruiken, ze ontvangen alleen niet de updates en ondersteuning die de nieuwe en/of bijgewerkte versies wel krijgen. In dit artikel leest u meer over de End of Life-datum van Windows 11 en al zijn verschillende edities.

Windows 11: versies en hun einddatums

Windows 11 bestaat uit meerdere edities. Deze edities hebben niet allemaal dezelfde End of Life-datum. Eén editie heeft de End of Life-datum al overschreden. Als gebruikers hun Windows 11 Home of Pro 21H2 niet hebben bijgewerkt naar de 22H2-versie, is de End of Life-datum op 10 oktober 2023 overschreden. De bijgewerkte 22H2-versie wordt nog steeds ondersteund tot 8 oktober 2024. Om nog steeds updates en ondersteuning te ontvangen, hebben gebruikers van Windows 11 Home en Pro-versie een update naar 22H2 nodig. Bovendien biedt deze update verschillende functies die niet beschikbaar zijn voor 21H2-gebruikers. De nieuwste updates omvatten beschermende functies zoals verbeterde phishing-bescherming, beveiliging en bescherming tegen bedreigingen, Microsoft Pluton, Smart App Control en persoonlijke gegevensversleuteling.

Windows 11 Enterprise & Education en Windows 11 IoT Enterprise worden langer ondersteund. Als gebruikers een van deze licenties als 21H2-versie bezitten, zal de ondersteuning duren tot 8 oktober 2024. Als ze echter zijn bijgewerkt naar de 22H2-versie, zal de datum voor het einde van de levensduur 14 oktober zijn. 2025. Eigenaars van deze licenties ontvangen nog steeds maandelijkse updates.

blogtabel vensters 11 einde levensduurdata

Lees meer over de verschillen tussen Windows 11 Pro Retail vs Volume.

Wat te doen als het levenseinde voorbij is?

Wanneer een End of Life-datum afloopt, is er geen ondersteuning of updates meer van Microsoft. Maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat uw licentie nutteloos is. Sterker nog, u kunt uw licentie nog steeds eenvoudig gebruiken. Alle functies die zijn opgenomen in de laatste update van uw licentie blijven van toepassing. Er komen gewoon geen nieuwe. Dus voor gebruikers die de nieuwe updates die Microsoft biedt niet nodig hebben en de licentie die ze gebruiken prima vinden, is het niet nodig om nog een bijgewerkte versie aan te schaffen. Wel is het relevant om te weten dat doordat er geen nieuwe features bijkomen, je toestel ook minder goed beschermd is en de kans op hacks en/of malware groter is. Voor organisaties die mede afhankelijk zijn van, en dus ook moeten beschikken over, alle nieuwe functionaliteiten is het zinvol om altijd de laatste versie aan te schaffen om de licentie in de meest optimale vorm te kunnen gebruiken. Een niet-ondersteunde licentie zou in dit geval geen optie zijn.

Uitgebreide beveiligingsupdates (ESU's)

Op 5 december 2023 werd een aankondiging gedaan door Jason Leznek , de belangrijkste productmanager van Microsoft voor Windows-onderhoud en -levering. Hij kondigde aan dat Microsoft, net als bij Windows 7, Extended Security Updates aanbiedt voor organisaties. Achteraf werd bevestigd dat deze beveiligingsupdates ook voor particulieren beschikbaar zullen zijn. Deze ESU's zijn op abonnementsbasis, wat betekent dat gebruikers een jaarlijks bedrag moeten betalen om de maandelijkse updates te ontvangen. Na het eerste jaar kun je je abonnement met nog eens twee jaar verlengen. Met andere woorden: gebruikers kunnen via deze ESU's gedurende 3 jaar na de End of Life-datum updates ontvangen.

Waarom upgraden naar Windows 11?

De eerste en meest voor de hand liggende reden is het feit dat er geen nieuwe functies zijn voor Windows 10-gebruikers. Om deze functies te kunnen gebruiken, moet je Windows 11 aanschaffen. Windows 10 ontvangt alleen beveiligingspatches tot de End of Life-datum in oktober 2025. Verschillende functies met betrekking tot samenwerking zijn een goede reden om te upgraden naar Windows 11. Het bevat verbeteringen zoals oogcontactaanpassing , automatische kadrering en achtergrondonscherpte die niet zijn opgenomen in Windows 10. Bovendien is een upgrade naar Windows 11 gratis. Gebruikers die al een Windows 10-licentie hebben, hebben dus geen extra kosten.

Windows 11 banner

Lees meer over waarom je moet upgraden naar Windows 11.

Een relevant ding om toe te voegen is het feit dat gebruikers de mogelijkheid hebben om binnen de eerste tien dagen terug te downgraden naar Windows 10. Een upgrade naar Windows 11 kan dus worden gezien als een proefperiode van 10 dagen. Als u dus niet het gevoel heeft dat Windows 11 geschikt is voor u en/of uw bedrijf, kunt u gewoon weer teruggaan naar Windows 10. Dit neemt dus het risico weg van het updaten naar Windows 11 en er achteraf spijt van te krijgen.

Windows 11 licenties kopen

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een van de eerder genoemde Windows 11 licenties, Softtrader biedt pre-owned licenties tegen 70% goedkoper. Kijk gerust op onze website of vraag hier uw offerte aan!

Vragen over licenties van Softtrader banner

Voor meer informatie over welke Microsoft software en licenties het beste bij u passen, kunt u contact met ons opnemen. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.