Verzameling van artikelen over Microsoft Exchange Server.

Wat is Exchange Server?

Exchange-server is een platform dat door Microsoft is gemaakt voor e-mailen, contact houden met agenda's, samenwerken en plannen. Exchange Server staat bekend om zijn HA-functies (High Availability). Deze functies zorgen voor een continue service in het geval van mogelijke uitvalscenario's.

Gebruikers kunnen Exchange Server Standard aanschaffen voor kleine bedrijven of Exchange Server Enterprise voor grotere bedrijven. Meer informatie over de twee wordt later in het artikel gegeven. 

 

Exchange Server: versies

Er zijn veel versies van Exchange Server geweest sinds de eerste versie uitkwam in 1996. De, op dit moment, niet-ondersteunde versies in chronologische volgorde zijn:

 1. Microsoft Exchange Server 4.0
 2. Microsoft Exchange Server 5.0
 3. Microsoft Exchange Server 5.5
 4. Microsoft Exchange Server 2000
 5. Microsoft Exchange Server 2003
 6. Microsoft Exchange Server 2007
 7. Microsoft Exchange Server 2010
 8. Microsoft Exchange Server 2013

 

Naast deze niet-ondersteunde versies zijn er ook 2 ondersteunde versies. Dit zijn Microsoft Exchange Server 2016 en Microsoft Exchange Server 2019. 

 

Microsoft Exchange Server 2016

Exchange Server 2016 werd uitgebracht op 1 oktober 2015. Aangezien de meeste Exchange Server-versies ongeveer 5 jaar worden ondersteund, eindigde de reguliere ondersteuning voor Exchange Server 2016 op 13 oktober 2020. De uitgebreide ondersteuning stopt echter op 14 oktober 2025. Dit betekent dat Exchange Server 2016 alleen nog bugfixes, betrouwbaarheids- en beveiligingsupdates ontvangt.

 

Microsoft Exchange Server 2019

Exchange Server 2016 werd uitgebracht op 22 oktober 2018. De mainstream einddatum van de ondersteuning is, net als bij de vorige versie, al overschreden. Op 9 januari 2024 werd de Mainstream support vervangen voor de extended support die nog loopt tot 14 oktober 2025. Voor Exchange Server 2019 gelden dezelfde regels met betrekking tot de ondersteuning. Bezitters van de licentie ontvangen alleen betrouwbaarheids- en beveiligingsupdates en bugfixes.

 

Microsoft Exchange Server 2025 

Exchange Server 2025 bestaat op dit moment nog niet maar is de nieuwste versie van Exchange Server die in de tweede helft van 2025 zal worden uitgebracht. Exchange Server 2025 zal alleen als abonnement worden uitgebracht. Deze abonnementen zullen voldoen aan Microsoft's Modern Lifecycle Policy wat betekent dat Microsoft verplicht is om zijn gebruikers 30 dagen van tevoren te informeren als ze actie moeten ondernemen om te voorkomen dat de kwaliteit van hun product achteruit gaat. Daarnaast moet Microsoft zijn gebruikers 12 maanden van tevoren laten weten wanneer er plannen zijn om de ondersteuning te beëindigen. 

 

Exchange server: edities

Exchange Server Standard

Exchange Server Standard is de meest eenvoudige Exchange Server-editie. Deze editie bevat maximaal 5 gekoppelde databases per server en een beperkte databasegrootte van 1024 GB. Gemonteerde databases zijn databases die in gebruik zijn. Voor kleine bedrijven is het verstandiger om Exchange Server Standard aan te schaffen om de kosten zo laag mogelijk te houden. 

 

Exchange server Enterprise

Exchange Server Enterprise is de uitgebreidere Exchange Server-editie. Het wordt geleverd met een maximum van 100 gekoppelde databases per server en een beperkte databasegrootte van 16Tb. De aanschaf van Exchange Server Enterprise is zinvoller voor grotere organisaties aangezien het aantal gekoppelde databases en de limiet van de database aanzienlijk hoger zijn en daarmee ook de kosten. 

 

Exchange Server: systeemvereisten

Aangezien er nog maar 2 ondersteunde versies zijn, worden de vereisten voor Exchange Server 2016 en Exchange Server 2019 hieronder weergegeven. 

Exchange Server 2016

 1. Minimaal besturingssysteem: Windows Server 2012 R2.
 2. Minimaal 2 CPU's met elk 2 cores.
 3. Minimaal geheugen van 8 GB. 
 4. Minimaal Windows 2008 Active Directory Forest Functioneel niveau’

 

Exchange Server 2019

 1. Minimaal besturingssysteem: Windows Server 2019.
 2. Domeincontrollers in een Active Directory moeten minimaal Windows Server 2012 R2 draaien.
 3. Hosting Server moet een 64-bits processor hebben.
 4. Hostingserver moet tussen 128 GB en 256 RAM hebben.
 5. Het functieniveau van het AD forest moet minimaal Windows Server 2012 R2 zijn. 
 6. NTFS (New Technology File System) moet aanwezig zijn. 

 

Hoe werkt het licenseren van Exchange Server?

Eerder in dit artikel werd vermeld dat gebruikers Microsoft Exchange Standard of Microsoft Exchange Enterprise kunnen aanschaffen. Bovendien kunnen CAL functies worden aangeschaft. Als gebruikers de Standard CAL functies willen inschakelen, is een licentie met de Standard CAL een vereiste. Als gebruikers Enterprise CAL-functies willen inschakelen, is een licentie voor de Standard CAL en de Enterprise CAL een vereiste. 

Voor CAL licenties zijn er twee opties: User CALs en Device CALs. Afhankelijk van welke van deze twee het minst vertegenwoordigd is binnen een organisatie, kan het management beslissen welke van deze twee verschillende licenties aan te schaffen. Als een organisatie meer gebruikers dan apparaten heeft. Financieel gezien zou het zinvoller zijn om Device CAL's aan te schaffen omdat het aanschaffen van een licentie voor elke werknemer geen zin heeft omdat er niet genoeg apparaten zijn voor het aantal gebruikers. Dus, als alle apparaten gelicentieerd zijn, kunnen verschillende werknemers deze apparaten op verschillende tijden gebruiken. 

Als een organisatie daarentegen meer apparaten dan gebruikers heeft, zou het zinvoller zijn om User CAL's aan te schaffen zodat alle gebruikers hun eigen licentie hebben die ze kunnen gebruiken op alle verschillende apparaten die ze gebruiken in plaats van een licentie te moeten kopen voor al deze apparaten, wat veel meer kosten met zich mee zou brengen.