On-Premise Active Directory vs. Cloud-Based Active Directory
12/28/2023
3 min
0

On-Premise Active Directory vs. Cloud-Based Active Directory

12/28/2023
3 min
0

Bedrijven van alle groottes geven de voorkeur aan Active Directory (AD) als oplossing voor identiteits- en toegangsbeheer. Daarom heeft Microsoft zijn eigen cloud-gebaseerde toegangsbeheer ontwikkeld: Azure Active Directory (Azure AD). In dit artikel leert u meer over de verschillen tussen on-premise Active Directory en de cloud-gebaseerde Azure Active Directory. De vergelijking kan u helpen om de juiste Active Directory te kiezen voor uw organisatie.

Wat is Active Directory?

Active Directory is een centrale directoryservice ontwikkeld door Microsoft om organisaties te helpen identiteiten en toegang tot hun netwerk en bronnen te beheren. Deze technologie is vooral handig voor beheerders omdat ze eenvoudig gebruikersaccounts, computers, groepen en andere bronnen kunnen beheren. Het belangrijkste doel van Active Directory is het autoriseren van de toegang van gebruikers en computers tot het bedrijfsnetwerk.

In het algemeen vergemakkelijkt Active Directory het gebruik van beveiligingsbeleidslijnen die administratieve taken aanzienlijk vereenvoudigen. Daarom kunt u Active Directory ook gebruiken om eenvoudig en veilig toegang te krijgen tot de bronnen van uw organisatie.

Active Directory met Windows Server

On-premise Active Directory wordt meestal direct geïnstalleerd op de netwerkservers van de organisatie. Dit type Active Directory wordt meestal gebruikt wanneer organisaties de volledige controle over hun identiteitsbeheersysteem willen hebben. Het belangrijkste voordeel van uw Active Directory op locatie is dat u volledige controle heeft. De Active Directory verwerkt alle authenticaties en autorisaties, dus als ze alleen binnen het netwerk van uw organisatie worden verwerkt, vermindert u de risico's van onbevoegde toegang aanzienlijk.

Tip: Lokale oplossingen gaan ook gepaard met kostenbesparingen op de lange termijn. Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van Windows Server 2022 eeuwigdurende licenties of het lokaal implementeren van uw Active Directory.

Windows Server 2022 banner

Azure Cloud-Based Active Directory

Zoals hierboven vermeld, is Azure Active Directory Microsofts cloud-gebaseerde tool voor identiteits- en toegangsbeheer. Vanwege de schaalbaarheid en beveiliging is de moderne Azure Active Directory vooral gericht op bedrijven die in de cloud werken. 

Een belangrijk voordeel van cloud-gebaseerde Active Directory is de flexibiliteit en schaalbaarheid. Dit zijn twee zeer belangrijke aspecten van Azure Active Directory die nogmaals laten zien dat het is gemaakt om te voldoen aan de behoeften van organisaties van alle groottes. Als u kiest voor Azure Cloud-Based Active Directory, kunt u het betaalplan afstemmen op uw (bedrijfs)behoeften.

Verschillen tussen on-premise Active Directory and Cloud Based Active Directory

Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen on-premise Active Directory en Cloud-gebaseerde Active Directory:

Aanschaf en implementatie: On-premise Active Directory is een permanente oplossing. Dit is ook de reden waarom u slechts een eenmalige betaling hoeft te doen om het aan te schaffen. Terwijl on-premise Active Directory wordt geïnstalleerd op de eigen netwerkservers van uw organisatie, is Azure Active Directory een cloud-gebaseerde oplossing. Als zodanig moet u het op abonnementsbasis aanschaffen. De hosting wordt dan gedaan door Microsoft.

Beheer: Active Directory on-premise wordt meestal beheerd door de IT-afdeling van de organisatie. De cloud-gebaseerde Azure Active Directory wordt beheerd door Microsoft.

Integratie: On-premise Active Directory integreert goed met andere Microsoft-services, zoals Exchange Server en SharePoint Server. Azure Active Directory daarentegen integreert met andere Microsoft diensten op abonnementsbasis, zoals Office 365 en Dynamics 365.

Schaalbaarheid: Er is een beperking van de servercapaciteit waarop u on-premise Active Directory kunt installeren. Met Azure Active Directory heeft u meer schaalbaarheidsmogelijkheden om aan de behoeften van uw bedrijf te voldoen, ongeacht de grootte. 

Kosten van Active Directory: On-premise Active Directory vereist dat bedrijven hun eigen servers onderhouden. Azure Active Directory is een abonnementsdienst, waarbij de klant betaalt voor het gebruik van Microsoft servers. Dit betekent dat on-site projecten duurder kunnen zijn op de korte termijn en goedkoper op de lange termijn, net zoals cloud projecten minder kunnen kosten in het begin en veel meer in de toekomst als alle maandelijkse betalingen zijn gedaan.  

Conclusie

Active Directory is de voorkeursoplossing voor identiteits- en toegangsbeheer voor bedrijven. Met de opkomst van cloud computing introduceerde Microsoft echter Azure Active Directory als een cloudgebaseerd alternatief. Het kiezen van de juiste oplossing hangt af van de keuze tussen on-premise Active Directory en Azure Active Directory. On-premise Active Directory is geschikt voor bedrijven die een uitgebreide controle over hun identiteitssysteem nodig hebben. Azure Active Directory daarentegen is ideaal voor cloud-georiënteerde bedrijven die op zoek zijn naar schaalbaar en robuust identiteitsbeheer.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Softtrader is gespecialiseerd in tweedehands Microsoft licenties en we leveren Windows Server, SQL en Exchange Server licenties tot 70% goedkoper dan nieuwe licenties. Neem contact met ons op voor een offerte voor uw project en ontdek hoeveel we voor uw bedrijf kunnen besparen.