Microsoft User CAL vs. Device CAL: wat zijn de verschillen?

Office zakelijk
Gepubliceerd op: 16-04-2020

We krijgen vaak vragen over de verschillen tussen User-CAL's en Device-CAL's, en welke meer geschikt is. Wat betekenen deze termen precies en welk type moet u kopen?


Wat is een CAL? (Licentie voor klanttoegang)
 

Wanneer Microsoft "CAL" zegt, betekent dit niet Californië of calorieën. Ze spreken van een "Client Access License". Wanneer een van hun serverproducten een licentie heeft met het Server + CAL-model, moet u een serverlicentie aanschaffen om de software op de server te installeren en moet u CAL's kopen voor de mensen of machines die toegang hebben tot de server. 

Een User-CAL geeft de persoon een licentie voor toegang tot de server. Ze hebben toegang tot zoveel verschillende eindpunten als ze willen, omdat de CAL is gekoppeld aan de persoon en niet aan het apparaat. 

Aan de andere kant autoriseert een Device-CAL het eindapparaat zodat het apparaat zelf toegang heeft tot de server. Dan heeft iedereen die dit apparaat gebruikt toegang tot de server. Mensen die dit apparaat gebruiken, hebben geen User-CAL nodig. 

   

Wat is geschikt voor mijn bedrijf? 

Het Server + CAL-model is een manier voor Microsoft om de prijs van zijn oplossingen te verhogen. Als u een klein bedrijf bent, betaalt u een relatief lage prijs omdat u slechts een paar CAL's hoeft te kopen. Als u een groot bedrijf bent, betaalt u een veel hogere prijs omdat u meer CAL's moet kopen. 

Dus welk type moet je kopen? Gebruiker of apparaat? Het antwoord hangt ervan af of u meer werknemers of meer apparaten hebt. 

  • Als u minder werknemers hebt dan apparaten, kiest u User-CAL's omdat dit de goedkoopste route is.
  • Kies Device-CAL als u minder apparaten hebt dan gebruikers.

   

 

CAL gebruikersmodel 

Voor de meeste bedrijven is de optie User-CAL de goedkoopste manier, omdat ze meestal werknemers hebben die toegang hebben tot servers via verschillende apparaten. Denk aan een medewerker die gedurende een typische week toegang heeft tot zijn e-mail op zijn bureau, laptop, tablet en smartphone. U moet vier CAL's aanschaffen om deze vier apparaten te dekken, of een CAL voor één gebruiker aanschaffen om die gebruiker te dekken. 

 

Device CAL-model 

De enige keer dat het Device-CAL zinvol is, is wanneer u een groot aantal werknemers hebt dat een beperkt aantal computers gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn een kiosk in het winkelcentrum met parttime medewerkers die de hele week binnenkomen en uitgaan, een onderhoudsteam dat een communitycomputer gebruikt om in en uit te stappen, of een bedrijf dat 24/7 werkt. 7 met een dag en nacht team dezelfde pc. 

Wat als u niet weet welke optie het beste is? U kunt ons altijd om advies vragen. We zullen proberen u zo snel mogelijk van deskundig advies te voorzien. 

 

Combinatie van CAL's

U kunt ook User-CAL's en Device-CAL's in dezelfde omgeving combineren. Het wordt niet aanbevolen omdat het moeilijk is om te weten wie een User-CAL gebruikt en wie een Device-CAL gebruikt, maar het is toegestaan. Dus als u een groep werknemers hebt die elk meerdere apparaten gebruiken en u hebt een andere groep werknemers die een beperkt aantal apparaten delen, kunt u User-CAL's kopen voor sommige van uw werknemers en Device-CAL's voor de anderen. U zult gewoon hard moeten werken om bij te houden hoe deze CAL's worden gedistribueerd, omdat u als bedrijf compliance (voldoende licenties) moet zijn in het geval van een audit. 

Microsoft CAl's kopen of vragen over onze producten? Bel ons op telefoonnummer 024 202 2103, stuur een e-mail naar info@softtrader.nl of gebruik ons online contactformulier. Ook als u vragen heeft over onze tweedehands softwarelicenties voor bedrijven. We horen graag van u.

Deel dit artikel