10/19/2020
3 min
0

Tweedehands software: waar op letten bij aanschaf?

10/19/2020
3 min
0

Wilt u tweedehands software kopen en voorkomen dat u daar problemen mee krijgt? Steeds meer (MKB) bedrijven ontdekken deze mogelijkheid. En besparen met hun tweedehands software licentie meer dan 50% op de inkoopkosten.

Een gebruikte software licentie is dus een stuk goedkoper, en uitstekend geschikt om zakelijk gebruik van te maken. We helpen u graag een goede keuze te maken, bijvoorbeeld met een aantal handige punten om op te letten bij aanschaf. We zetten er een paar voor u op een rij.

De juiste tweedehands software licenties

Er zijn verschillende tweedehands software licenties op de markt. Een groot deel daarvan heeft betrekking tot Microsoft licenties. Gebruik maken van een volume-licentie voor het MKB? De OLP-licenties zijn dan waarschijnlijk het best geschikt. U kiest daarmee voor het Open License Program waarmee je de licenties eeuwigdurend mag gebruiken. Het grote voordeel daarvan is de schaalbaarheid. Je kunt gebruik maken van Open License wanneer je bij de eerste bestelling tenminste 5 licenties voor willekeurige Microsoft-producten afneemt. Het aantal benodigde licenties hangt af van het aantal medewerkers dat daarmee aan de slag gaat.

Let goed op de eigenschappen van de software. Een SNGL-licentie staat bijvoorbeeld voor Single Language en geeft aan dat u de software in één taal mag installeren. De scope van tweedehands software is exact hetzelfde als bij nieuwe software. Met andere woorden: De omvang van de Softwarelicentie is beperkt tot licentievoorwaarden van de rechthebbende op de software. Het enige nadeel van gebruikte Microsoft software is dat deze niet opgenomen kan worden in het VLSC (Volume Licensing Center Service Center) van Microsoft, dit kan handig zijn in het kader van inzicht in de gebruikte licenties binnen de organisatie aangezien het VLSC een soort van beheerportal is. Echter is registratie van de licentie in het VLSC niet nodig dan wel verplicht.

Geschikt bij audits en onderzoeken

Software is geen fysiek product dat wordt verkocht zoals auto’s of computers. Software is intellectueel eigendom en beschermd door het auteursrecht. De rechthebbende op een stuk software verleent anderen toestemming deze te gebruiken: de licentie. De inhoud en scope van een licentie is ter vrije keuze, maar in de praktijk wordt vaak gewerkt met een paar standaardvormen. Een bekend voorbeeld is de EULA of End User License Agreement: een licentie die gebruik voor interne doeleinden toestaat, maar geen wederverkoop. Een ander voorbeeld is de OEM licentie, onder welke men software bij een computer mag bundelen en gezamenlijk verkopen.

Veel licenties voor standaardsoftware bepalen dat men na betaling van een eenmalig bedrag de software in principe eeuwigdurend mag gebruiken. In haar arrest C-128/11 bepaalde de hoogste Europese rechter, het Europese Hof van Justitie, dat dergelijke licenties een ‘verkoop’ van de software opleveren. Dit houdt in dat men deze licenties mag doorverkopen aan derden: tweedehands licenties zijn legaal.

Eisen aan tweedehands software licenties

Om voor verkoop in aanmerking te komen, moet een tweedehands software licentie wel aan een aantal eisen voldoen:

  • de Softwarelicentie met toestemming van de rechthebbende op de software, in het handelsverkeer van een van de landen van de Europese Unie is gebracht;
  • de Softwarelicentie is verkregen voor onbepaalde duur;
  • er geen verdere vergoedingen verschuldigd zijn voor het gebruik van de Softwarelicentie;
  • de Softwarelicentie op het moment van levering niet in gebruik is;
  • de Softwarelicentie niet gesplitst of anderszins onvolledig is.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Contractuele bepalingen bij de aanschaf van een tweedehands software licentie

Een auteursrechthebbende kan natuurlijk in zijn licentiecontracten opnemen dat doorverkoop niet geldig is. Ongeacht formulering is dit niet bindend als aan de hierboven genoemde eisen is voldaan, aldus het Hof. Het is niet de bedoeling dat het wettelijk recht van uitputting wordt geblokkeerd door creatieve contractuele bepalingen.

Wij hebben veel ervaring met andere klanten die een gebruikte Microsoft licentie aanschafte. En die daarna audits hebben gehad, waarbij inderdaad bleek dat de software zonder problemen gebruikt kon worden. We kunnen u daar daardoor goed adviseren, om u daar na de aankoop van tweedehands software geen zorgen over te hoeven maken.

Rechtsgeldige tweedehands software kopen

Software tweedehands kopen? Het is van belang om 100% rechtsgeldige tweedehands software te kopen. Voor een tweedehands Microsoft licentie waar u gebruik van kunt maken, zoals u dat ook zou doen met nieuwe software. Wij zorgen ervoor dat u die mogelijkheid heeft. Met een beetje advies van onze kant of door zelf een keuze te maken uit de licenties die u kunt kopen. Gewoon online, zoals u andersom ook de mogelijkheid heeft om licenties te verkopen of om reseller te worden. Op die manier zijn we graag de online marktplaats voor gebruikte software, die u kunt gebruiken om eenvoudig op de kosten te besparen.

Goede tweedehands software van bijvoorbeeld Microsoft is zakelijk een stuk goedkoper dan de aanschaf van nieuwe licenties. Dat betekent dat u eenvoudig op de kosten kunt besparen, mits u goed weet waarop te letten. Op die manier zorgen we voor een gebruikte Microsoft licentie, waarmee u netjes voldoet aan alle richtlijnen en voorwaarden.

Aansprakelijkheid
Alhoewel Softtrader alles in het werk stelt om de juiste richtlijnen te volgen bieden we onze klanten ook een schadeloosstelling aan in het geval van enige nalatigheid door Softtrader. Al uw aankopen zijn bij Softtrader verzekerd tegen eventuele schadeclaims van de rechthebbende.

Koop tweedehands software licenties

Omdat Volume licenties overdraagbaar zijn tussen bedrijven of pc’s is het mogelijk om deze software tweedehands (Pre-Owned) aan te schaffen. Softtrader biedt deze Pre-Owned licenties aan voor een lage prijs waardoor u tot wel 70% kunt besparen op de aanschaf van software licenties.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.