Wat is Microsoft Remote Desktop Services (RDS)?

Tweedehands softwarelicenties: eenvoudig besparen
Gepubliceerd op: 22-06-2020

Remote Desktop Services (RDS) is een algemene term voor Microsoft Windows Server-functies waarmee gebruikers op afstand toegang hebben tot grafische desktops en Windows-applicaties.

 

Onderdelen van Remote Desktop Services 

IT kan Remote Desktop Services implementeren met behulp van meerdere exemplaren van Windows Server die verschillende rollen vervullen. 

De primaire rol van de werklast, het hosten van desktops en Windows-applicaties, is de Remote Desktop Session Host (RDSH). RDSH bevat sessiegebaseerde deelmogelijkheden waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot desktops en applicaties op een enkele instantie van Windows Server. 

Remote Desktop Services-infrastructuurrollen die in Windows Server zijn geïmplementeerd, zijn Remote Desktop Connection Broker, RD Gateway, RD License en RD Web Access. Microsoft biedt Remote Desktop-clients voor Microsoft Windows, Apple macOS, Apple iOS, Google Android en HTML5-compatibele browsers. 

  

Evolutie van Remote Desktop Services 

Producten van concurrenten zoals Citrix Virtual Apps en VMware Horizon Apps gebruiken de RDSH-serverrol. Andere producten kunnen hun eigen makelaars, weergaveprotocollen, klanten en beheerinfrastructuur aanbieden. Remote Desktop Services ondersteunt gevirtualiseerde grafische verwerkingseenheden (GPU's) om intensieve grafische toepassingen mogelijk te maken. IT kan Remote Desktop Services on-premise installeren, in openbare clouds boven infrastructuur as a service (IaaS) of in hybride implementaties. 

  

  

Moderne externe kantoorinfrastructuur 

In 2017 kondigde Microsoft een overzicht aan van nieuwe Azure-gebaseerde infrastructuuropties voor Remote Desktop Services onder Modern Remote Desktop Infrastructure (RDmi). Het bedrijf biedt infrastructuurrollen voor RD Connection Broker, RD Web en RD Gateway als Azure Web App-services in plaats van individuele servers. RDmi gebruikt Microsoft Azure Active Directory voor authenticatie en workloads - zoals RDSH-servers - moeten in Azure worden uitgevoerd. RDmi is een eenvoudigere manier om RDS-implementaties met meerdere tenants te activeren. 

Microsoft kondigde vervolgens in 2018 aan dat het RDmi zou gebruiken voor een nieuw cloudgebaseerd desktop- en applicatie-aanbod genaamd Windows Virtual Desktop (WVD). Het WVD-controleplan is gratis voor Microsoft 365 E3-, E5- en F1-klanten, evenals voor Windows E3- en E5-klanten. Klanten betalen voor Azure-hosting voor workloads, inclusief RDSH-servers, Windows 10-gebaseerde Virtual Office Infrastructure (VDI) -kantoren of een nieuwe optie op basis van een multi-user versie van Windows 10. 

  

Remote Desktop Services op Windows Server 2019 

Remote Desktop Services zijn beschikbaar in Windows Server 2019, maar sommige functies zijn beperkt. Windows Server Desktop Experience en RDS bevatten geen nieuwere functies zoals Microsoft Cortana, de Microsoft Store en de Xbox-app en -services.  

 

Vragen over Windows Server licenties? Wij helpen graag! 

Vragen over Windows Server en welke licentie bij u past? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van Maandag tot en met Vrijdag tussen 09:00 en 17:00. 

Deel dit artikel