Wat zijn CALs en heb ik deze nodig voor Windows Server?

Microsoft licentie voor meerdere gebruikers: de mogelijkheden
Gepubliceerd op: 20-02-2020

Wat is een "CAL-licentie?" CAL staat voor Client Access License. De client (de bedrijfseigenaar) krijgt hiermee toegang tot de Windows 2019 Server met zijn gebruikers of apparaten. Het bedrijf moet uitzoeken welke licentie ze willen: de User-CAL of de Device-CAL licentie.

 

Wat zijn Users en Devices?

  • Users (uw werknemers)
  • Devices (bijvoorbeeld: desktop, tablet, telefoon)

 

Wat is een User CAL licentie?

De CAL User-licentie betekent dat u betaalt voor elke gebruiker die toegang heeft tot services via de server. Als u bijvoorbeeld een GEBRUIKER hebt die via zijn laptop, iPad, smartphone of pc toegang tot de server heeft, heeft deze GEBRUIKER een licentie nodig. Je koopt dat apart. Deze licentie wordt aangeprezen als goed als je "bedrijven hebt met werknemers die roaming-toegang tot het bedrijfsnetwerk nodig hebben."

 

 

Wat is een Device CAL licentie?

De CAL Device-licentie betekent dat u betaalt voor elk apparaat dat toegang heeft tot services via de server. Dit is voordelig als u de licentie slechts op één apparaat wilt gebruiken. Met meerdere apparaten per gebruiker is de User CAL goedkoper. Als u bijvoorbeeld werknemers in ploegendienst hebt die af en toe toegang hebben tot computers. De gedachte is waarom betalen voor een "gebruikerslicentie" voor elke werknemer, gewoon betalen voor de apparaten die toegang hebben tot de server. Dit betekent dat u precies moet bijhouden welke computers (of andere apparaten zoals een iPad of smartphone) toegang hebben tot het netwerk, maar dit kan het bedrijf of de organisatie op de lange termijn redden. Dit is iets dat elk bedrijf zelf moet evalueren - welke CAL-licentie het beste is.

Let op: CAL-licenties worden NIET geleverd met de licenties van de Windows Server 2012, 2016 of 2019 en moeten apart worden aangeschaft! 

 

 

Wat zijn RDS-CAL's (Remote Desktop Services)?

Het derde type CAL-licentie is de "RDS" (externe bureaubladservices - "externe server CAL").

Deze licenties zijn in principe bedoeld voor beheerders of werknemers die op afstand toegang tot de servers moeten hebben. Bijvoorbeeld werknemer die op kantoor werken maar ook thuis (remote) willen werken.

 

Microsoft CAl's kopen of vragen over onze producten? Bel ons op telefoonnummer 024 202 2103, stuur een e-mail naar info@softtrader.nl of gebruik ons online contactformulier. Ook als u vragen heeft over onze tweedehands softwarelicenties voor bedrijven. We horen graag van u.

 

Deel dit artikel