02/17/2021
2 min
0

Windows 10 vs. Windows 8

02/17/2021
2 min
0

Windows 7 heeft inmiddels al ruim een jaar het einde van zijn levensduur bereikt. Hierdoor zijn veel mensen overgestapt naar Windows 8 of 10 of gaan veel mensen deze stap nog maken. In deze blog vertellen we meer over de verschillen tussen Windows 8 en Windows 10.

Windows 10 vs. Windows 8: interface

Windows 10 doet het qua interface een stuk beter dan Windows 8, het startscherm is namelijk terug. Het startscherm is nu namelijk een combinatie van het startmenu van Windows 7 en het startscherm van Windows 8. Het startmenu is weer terug te vinden in de linkeronderhoek met een lijst met meest gebruikte programma’s. Verder is er een lijst te zien van alle geïnstalleerde applicaties en daarnaast zijn de ‘tegels’ die we kennen uit Windows 8 ook van de partij.

Een andere nieuwe toevoeging is de Cortana zoekbalk in de taakbalk. Hiermee is het mogelijk om gesproken of getypte zoekopdrachten in te voeren om bestanden op uw computer te vinden.

Files Explorer is ook vernieuwd. Hierin is het nu mogelijk om de meest geopende mappen en recent geopende mappen bovenaan te tonen waardoor je snel verder kunt.

De laatste interface vernieuwing is het openen van meerdere verschillende (virtuele) desktops. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u niet te veel schermen open wil hebben staan.

Windows 10 banner

Windows 10 vs. Windows 8: stabiliteit

Windows 8 was vanaf het begin af aan erg stabiel en gaf weinig fouten. Windows 10 daarentegen brengt regelmatig updates uit waar fouten in zitten. Deze fouten worden er vaak snel uitgehaald en het systeem is over het algemeen stabieler. Hierdoor is er wat ons betreft echter geen reden om te downgraden naar Windows 8. In Windows 10 is het ook niet mogelijk om updates over te slaan, dit brengt op de lange termijn wel verbeteringen met zich mee.

Windows 10 vs. Windows 8: beveiliging

Windows 8 was de eerste versie die geleverd werd met ingebouwde antivirusbescherming. Hierdoor werden schadelijke soorten malware geëlimineerd. Secure Boot is in Windows 10 nog verder uitgewerkt, dit zorgt voor nog meer veiligheid.

In Windows 10 is het mogelijk om door middel van gezichts- en irisherkenning in je systeem te komen. Dit zorgt ervoor dat je geen wachtwoord nodig hebt die je mogelijk kunt vergeten. Echter is hiervoor gespecialiseerde hardware nodig waarover maar weinig mensen beschikken.

Windows 10 vs. Windows 8: mobiliteit

Op het gebied van mobiliteit is Windows 10 een stuk beter dan Windows 8. Dit komt onder andere door Continuum. Hiermee kan je op een ander toestel werken, bijvoorbeeld op je telefoon. Sluit een scherm, muis en toetsenbord aan en je kan aan het werk. Apps worden hiermee op volledig scherm uitgevoerd en je taakbalk en bureaublad verdwijnen.

Ook wordt in Windows 10 de batterijbesparingsmodus geïntroduceerd. Deze functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer je batterij onder de 20% zakt en zorgt ervoor dat onnodige meldingen worden verminderd zodat je batterij langer meegaat.

Conclusie

Waar Windows 8 al een vrij compleet besturingssysteem was, doet Windows 10 er nog een schepje bovenop. In Windows 8 werd er veel geëxperimenteerd met functionaliteiten die niet altijd een succes bleken, dit is in Windows 10 sterk verbeterd. De verbeteringen zorgen ervoor dat het besturingssysteem nu ook beter werkt op apparaten zoals tablets. Er zullen mensen zijn die Windows 8 fijner vinden maar wij raden aan om te kiezen voor Windows 10, mede ook omdat de ondersteuning voor Windows 8 in 2023 gaat vervallen.

lees hier over Windows 10 vs. Windows 11

Goedkope Windows 10 licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows 10 licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows 10 Enterprise en Professional, Windows 8.1 Professional en Windows 7 Enterprise en Professional aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.