MSCC voor Microsoft

Microsoft Configuration Manager (MSCC)

Microsoft Configuration Manager, ook wel MSCC of ConfigMgr genoemd, is een softwareproduct voor systeembeheer dat door Microsoft is ontwikkeld. Configuration Manager is veel veranderd sinds Microsoft het in 1994 oorspronkelijk had uitgebracht als ‘System Management Server’. De laatste versie van MSCC, genaamd versie 2309, is op 31 oktober 2023 uitgekomen. 

Wat is Microsoft Configuration Manager?

Microsoft Configuration manager maakt deel uit van de Microsoft Intune productfamilie en is bedoeld voor het beheer van grote groepen computers. Ook biedt Microsoft Configuration Manager bediening op afstand, patchbeheer, softwaredistributie, implementatie van besturingssystemen en software- en hardware-inventaris. Microsoft Configuration Manager ondersteunt de besturingssystemen Windows Embedded en Microsoft Windows.

Voorheen heeft Microsoft Configuration Manager twee andere merkveranderingen ondergaan. Deze naamveranderingen resulteerden in het verminderen van verwarring met andere initialisme en het opnemen van de software in het Microsoft-systeembeheerportfolio. In 2007 werd SMS (System Management Service) veranderd naar SCCM (System Center Configuration Manager). Dit hielp tegen verwarring met het Short Message Service te voorkomen. Verder werd het product samen met andere systeembeheertools samengevoegd om algeheel onder een uniform System Center-merk te vallen. In 2019 verhuisde Configuration Manager echter naar Microsoft Endpoint Manager-suite. Zo kon deze beter afgestemd worden op Microsoft Intune en andere gerelateerde eindpuntbeheerproducten.

Met MSCC kan de gebruiker geholpen worden met een aantal systeembeheeractiviteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende:

 1. Het verhogen van de IT-productiviteit en -efficiëntie door handmatige taken te verminderen. Zo kan de gebruiker zelf focussen op hoogwaardige projecten.
 2. Het maximaliseren van investeringen in hardware en software.
 3. De algemene productiviteit verhogen van gebruikers door de juiste software op het juiste moment te leveren.

Wat voorziet Microsoft Configuration manager?

Configuration manager helpt effectievere IT-services te leveren door een aantal instellingen in te schakelen:

 1. Een veilige en schaalbare implementatie van software-updates, besturingssystemen en toepassingen.
 2. Het zorgen voor real-time acties op beheerde apparaten.
 3. Het bieden van analyses en beheer in de Cloud voor on-premises en internetapparaten.
 4. Beheersing van nalevingsinstellingen.
 5. Een uitgebreid beheer van servers.

Verder werkt Configuration Manager samen met veel Microsoft-technologieën en -oplossingen. Zo is integratie bijvoorbeeld mogelijk met:

 1. Microsoft Intune: Zo kan een groot aantal aan platformen voor mobiele apparaten samen beheerd worden.
 2. Microsoft Azure: Het is mogelijk om Cloud services te hosten om zo beheerservices uit te breiden.
 3. Windows Server Update Services (WSUS): De mogelijkheid om software-updates te beheren.
 4. Certificate Services
 5. Exchange Server en Exchange Online
 6. Groepsbeleid
 7. DNS
 8. Windows Automated Deployement Kit
 9. Windows Deployment Services
 10. Extern bureaublad en hulp op afstand

Verder maakt Configuration manager ook nog gebruik van andere Microsoft technologieën, zoals:

 1. Actieve Directory Domain Services en Microsoft Entra-id: Dit zorgt voor beveiliging, servicelocatie, configuratie en om zowel de gebruikers als apparaten te detecteren die beheert moeten worden.
 2. Microsoft SQL Server: Kan worden gebruikt voor een gedistribueerde database voor wijzigingsbeheer en ook integreert het met SQL Server Reporting Services om rapporten te produceren. Hierbij worden de rapporten ook bewaakt en worden beheeractiviteiten bijgehouden.
 3. Sitesysteemrollen: Breiden de beheerfunctionaliteit uit en maakt het mogelijk om van de webservices van Internet Information Services gebruik te maken.
 4. Delivery Optimization, Background Intelligent Transfer Service, Windows Low Extra Delay Background Transport en andere peercachetechnologieën. Hiermee kan inhoud op netwerken en tussen apparaten beheerd worden.

Om in een productieomgeving effectief aan de slag te gaan met Configuration Manager, is het van belang dat beheerfuncties grondig gepland en getest worden. Configuration Manager is een krachtig beheertoepassing, wat invloed kan hebben op elke computer binnenin de organisatie. Wanneer Configuration Manager geïmplementeerd wordt dan kan Configuration Manager de administratieve overhead en de totale eigendomskosten verminderen. Dit gaat echter ook gepaard met een zorgvuldige planning en de overweging van de bedrijf vereisten.

Uit welke componenten bestaat Microsoft Configuration manager?

De Microsoft Intune productfamilie is een geïntegreerde oplossing voor het beheer rondom alle apparaten. Microsoft heeft Intune en MSCC samengebracht zonder een complexe migratie. Hierbij heeft Microsoft er ook voor gezorgd dat er vereenvoudigde licenties beschikbaar zijn. Het merk Microsoft Intune bestaat uit de volgende Microsoft-beheeroplossingen:

 1. Configuration Manager
 2. Intune
 3. Eindpuntanalyse
 4. AutoPilot

MSCC bestaat zelf ook uit een aantal componenten. Hieronder staan de functies waar de gebruiker gebruik van kan maken met MSCC.

 1. Beleidsinfrastructuur
 2. Servicevensterbeheerder
 3. Staatssysteem
 4. Center Configuration Manager-planner (CCM-planner)
 5. Center Configuration Manager Configuratie-item Software Developers Kit (CCM CI SDK)
 6. Gewenste configuratiebeheeragent (DCM-agent)
 7. Gewenste configuratiemanagementrapportage (DCM-rapportage)
 8. MTC
 9. CI-agent
 10. CI-winkel
 11. CI-downloader
 12. CI-taakbeheer
 13. CI-staatwinkel
 14. Inhoud infrastructuur
 15. software distributie
 16. Rapportage
 17. Software updates
 18. Implementatie van besturingssysteem

Microsoft Configuration Manager: Software Center

Als de gebruiker de Configuration Manager-client op een Windows-apparaat installeert dan wordt de toepassing Software Center ook tegelijkertijd geïnstalleerd. Gebruikers kunnen deze toepassing gebruiken om software aan te vragen om te installeren. Software Center maakt het mogelijk om bepaalde acties uit te voeren. Denk hierbij aan het volgende:

 1. Bladeren tussen toepassingen, software-updates en nieuwe versies van het besturingssysteem of om te installeren.
 2. De geschiedenis van de softwareaanvragen te weergeven.
 3. De apparaat compatibiliteit weergeven volgens het beleid van de desbetreffende organisatie.

Verder is het ook mogelijk om aangepaste tabbladen te weergeven in de Software Center. Zo kunnen aanvullende zakelijke vereisten worden voldaan.

Microsoft Configuration Manager: Vervolg stappen

Wanneer Configuration Manager is geïnstalleerd dan zal de Configuration Manager-console beschikbaar zijn. Hiermee is het mogelijk om sites en clients te configureren. Ook is het mogelijk om beheertaken uit te voeren of te bewaken. De console is het belangrijkste beheerpunt, aangezien de console ook meerdere sites kan beheren. De Configuration Manager-console kan worden geïnstalleerd op extra computers. Zo wordt toegang beperkt en kunnen gebruikers met beheerdersrechten beperkt worden in de console.

De configuration Manager-console wordt altijd op elke siteserver geïnstalleerd. De makkelijkste methode om de console op een Windows-computer te openen, is door naar het startmenu te gaan. Hier kan Configuration Manager Console worden ingetypt. Vervolgens zullen er een aantal zoekresultaten tevoorschijn komen, zoals de groep Microsoft Endpoint Manager. Hierin staat de Configuration Manager Console. Om aan de slag te gaan met de console moet de console eerst verbinding maken met de centrale beheersiteserver of met de primaire siteservers. De Configuration Manager-console kan niet verbonden worden met een secundaire site. Tijdens de installatie is er een FQDN (Fully Qualified Domain Name) opgegeven van de siteserver waarmee de console verbinding maakt.

Wanneer de gebruiker liever verbinding wil maken met een andere siteserver dan kunnen de onderstaande stappen gevolg worden:

 1. Klik op de pijl boven aan het lint en kies Verbinding maken met een nieuwe site.
 2. Typ vervolgens de FQDN van de siteserver. Als er eerder verbinding is gemaakt met de siteserver, dan kan de server geselecteerd worden in de vervolgkeuzelijst.
 3. Klik op Verbinding maken.

Het is van belang dat de gebruiker, voordat Configuration Manager wordt geïnstalleerd, vertrouwd is geraakt met de basisconcepten en -termen. Deze basisconcepten en -termen kunnen op de Microsoft-website worden geraadpleegd.