Microsoft Tenant

Microsoft Tenant

Het is tegenwoordig van belang voor bedrijven dat ze gebruik maken van de nieuwste technologie om efficiënter ten werk te gaan. Bij het gebruik van de clouddiensten van Microsoft krijgt de gebruiker te maken met ‘tenant’. 

Wat is een Tenant?

Een Microsoft Tenant is een online dienst van Microsoft en kan gezien worden als een container waarin alle online services van Microsoft zijn opgeslagen. Hiermee krijgen bedrijven en organisaties toegang tot verschillende Cloud gebaseerde services. Wanneer een bedrijf of organisatie gebruik maakt van een Cloud service, bijvoorbeeld Office 365, dan wordt er in Windows Azure Datacenter een ruimte gereserveerd. Deze ruimte wordt ook wel de ’tenant’ genoemd en hierbij worden online diensten beschikbaar gemaakt. Het is een omgeving die bedoeld is om het beheer van gebruikers, apparaten en services te versimpelen. Het beheer kan gedaan worden doormiddel van Windows Azure Active Directory (WAAD). Het koppelen met een eigen Active Directory (eigen locatie) is ook mogelijk via Active Directory Federation Services (ADFS).

Microsoft Tenant maakt het mogelijk om de IT-infrastructuur van bedrijven of organisaties te beheren en te beveiligen vanuit een centrale locatie. De tenant is beschikbaar voor zowel kleine als grote ondernemingen. Dit zorgt voor een aantal voordelen, zoals meer controle, efficiëntie en veiligheid. Hiermee kunnen bedrijven de productiviteit verhogen en de kosten verlagen.

Hoe ziet een Tenant eruit?

Een tenant bestaat uit een aantal belangrijke componenten, waaronder:

  1. Applicaties en diensten
  2. Gebruikersaccounts en wachtwoorden
  3. Beheertools en -mogelijkheden
  4. Een eigen domeinnaam

Deze componenten vormen samen een krachtig platform waarmee bedrijven veilig en effectief aan de slag kunnen gaan in de Cloud. Bedrijven kunnen gebruikersaccounts aanmaken voor alle medewerkers die actief zijn binnen het bedrijf en deze accounts kunnen beheerd worden vanuit een centrale locatie. Microsoft Tenant biedt verder toegang tot verschillende soorten Cloud gebaseerde applicaties en diensten. Enkele voorbeelden zijn: Office 365, SharePoint en Microsoft Teams. Deze applicaties kunnen gebruikt worden om binnen het bedrijf samen te werken, te communiceren of om informatie te delen. Door de krachtige beheertools en -mogelijkheden die Microsoft Tenant aanbiedt, kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur beheren en beveiligen doormiddel van de tools: identiteits- en toegangsbeheer, beveiligingsbeheer en compliance beheer.

De tenant zelf bestaat uit een zelfgekozen domeinnaam. Deze wordt vervolgens gevolgd door ‘onmicrosoft.com’ in de adresbalk. De tenant kan er als volgt uit zien:

‘bedrijfsnaam.onmicrosoft.com’

Er kan pas een domeinennaam worden gekoppeld worden aan een tenant, wanneer de tenant succesvol is geactiveerd.  Als dit het geval is dan zou het hierboven voorbeeld (bedrijfsnaam.onmicrosoft.com) veranderd kunnen worden naar iets anders, zoals bedrijfsnaam.nl. Wanneer gebruikers worden toegevoegd aan de online service, dan krijgen ze een soortgelijke e-mailadres. Deze zal bijvoorbeeld in plaats van gebruikersnaam@bedrijfsnaam.onmicrosoft.com veranderen naar gebruikersnaam@bedrijfsnaam.com. Verder is het ook mogelijk om meerdere domeinen aan een tenant te koppelen. Bedrijven of organisaties moeten bij het opstellen van een domeinnaam wel rekening houden met of de gewenste domeinnaam beschikbaar is. Zodra de gewenste domeinnaam al wordt gebruikt, dan moet het bedrijf of de organisatie een andere naam bedenken.

Voordelen van een Tenant gebruiken

Een standaard Microsoft-account is bedoeld voor individuele gebruikers en hiermee krijgt de gebruiker toegang tot persoonlijke diensten, zoals Outlook en OneDrive. Een Microsoft Tenant biedt daarentegen toegang tot geavanceerde clouddiensten voor bedrijven en organisaties. Bedrijven maken namelijk gebruik van SharePoint en Microsoft Teams. Verder biedt tenant zoals eerder vermeld bedrijven en organisaties meer controle en beveiliging dan een standaard Microsoft-account. Bedrijven kunnen hierdoor een eigen beveiligingsbeleid instellen en afdwingen. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen cyberaanvallen en andere beveiligingsrisico’s.

Microsoft Tenant is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven en organisaties die verandering willen maken in hun IT-infrastructuur door het te moderniseren en veiliger te maken. Hieronder staan de voordelen van Microsoft Tenant op een rij:

  1. Gecentraliseerd beheer van gebruikers en apparaten

Het gebruik van een Microsoft Tenant laat beheerders alle gebruikers en apparaten beheren via een gecentraliseerd paneel, wat zorgt voor overzicht. Het platform biedt verder ook de mogelijkheid om de gebruikers en apparaten te groeperen op basis van een bepaalde criteria. Denk bijvoorbeeld aan afdeling, functie of locatie. Dit vereenvoudigt het proces om specifieke beleidsregels en beveiligingsmaatregelen toe te passen op verschillende groepen gebruikers of apparaten.

  1. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Microsoft Tenant brengt veel schaalbaarheid en flexibiliteit, doordat het platform is ontworpen om te groeien en zich aan te passen op de veranderende behoeftes van een bedrijf. Zo worden de kosten bij het toevoegen van gebruikers automatisch aangepast, waardoor bedrijven alleen betalen voor wat ze nodig hebben. Ook biedt Microsoft Tenant de mogelijkheid om nieuwe applicaties en diensten toe te voegen aan het platform. Bedrijven kunnen hun IT-infrastructuur uitbreiden zonder extra hardware of software aan te hoeven schaffen.

  1. Verbeterde beveiliging en naleving

Zoals eerder vermeld brengt Microsoft Tenant ook veel geavanceerde beveiligings- en nalevingsfuncties met zich mee. Voorbeelden van deze functies zijn: multifactor-authenticatie, geavanceerde beveiligingscontroles en gegevensversleuteling. Dit is erg belangrijk, aangezien cybercriminaliteit steeds geavanceerder wordt. Door het gebruik van Microsoft Tenant weten bedrijven zeker dat hun gegevens veilig zijn en voldoen ze aan de geldende wet- en regelgeving.

 

Microsoft Tenant opzetten en gebruiken

Om gebruik te maken van een Microsoft Tenant is een Microsoft 365-abonnement vereist. Microsoft biedt verschillende abonnementen aan afhankelijk van de behoefte van de gebruiker. Zodra er een keuze is gemaakt voor een abonnement kan het opzetten van een Microsoft Tenant beginnen.

Tenant instellen en personaliseren

Na het aanschaffen van een abonnement, kan een Microsoft Tenant opgezet worden. Het opzetten van een Microsoft Tenant is erg eenvoudig en kan geheel gepersonaliseerd worden. De algehele look en feel kaan aangepast worden op basis van de huisstijl van het bedrijf. Zo kan er een logo worden toegevoegd aan de Tenant, zodat deze direct herkenbaar is voor de medewerkers. Daarnaast kunnen kleuren van de omgeving worden aangepast en kunnen specifieke instellingen geconfigureerd worden die passen bij de behoeftes van het bedrijf of de organisatie.

Gebruikers en licenties toevoegen

Bij het opzetten van een Microsoft Tenant kunnen ook nieuwe gebruikers toegevoegd worden en de juiste licenties worden toegewezen. Dit zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de juiste diensten. Beheerders kunnen bijvoorbeeld bepalen welke gebruikers toegang hebben tot SharePoint en welke gebruikers alleen toegang hebben tot bepaalde functies, zoals e-mail of de agenda-functionaliteit. Daarnaast kan er ook bepaald worden welke licenties er nodig zijn om specifieke functies te implementeren binnen het bedrijf of organisatie. Het toevoegen van gebruikers of het toewijzen van licenties kan eenvoudig gedaan worden via het Microsoft 365-beheercentrum.