Windows 10 Pro VS Enterprise - Welke heeft u nodig?

Microsoft licentie voor meerdere gebruikers: de mogelijkheden
Gepubliceerd op: 16-04-2020

Microsoft biedt twee bedrijfsgerichte platforms op basis van Windows 10 OS - Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise. Als u van plan bent om uw bedrijf over te schakelen naar Windows 10, moet u rekening houden met veel dingen voordat u de definitieve beslissing neemt. Lees verder om erachter te komen hoe Windows 10 Pro en Enterprise op een aantal van de belangrijkste gebieden met elkaar vergelijken.


Windows 10 Pro
 

Zoals de naam al zegt, is  Windows 10 Pro de standaardoptie van Microsoft voor professioneel gebruik. Het is vooral gericht op kleine en middelgrote bedrijven die op zoek zijn naar een goede allround oplossing en een solide besturingssysteem. Windows 10 Pro biedt vele geavanceerde functies en functionaliteiten die niet beschikbaar zijn in Home- en andere edities die zijn gericht op casual gebruikers. 

Windows 10 Pro  scoort hoog in het beveiligingsgedeelte en biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de vorige generaties Windows-besturingssystemen. Het is gemakkelijk te updaten en te onderhouden en is in dit opzicht bijna identiek aan de Enterprise-variant. Het ontbreekt echter aan enkele mobiliteitsopties in het beheersgedeelte. 

 

 

Windows 10 Enterprise 

Enterprise is het beste Windows-platform van Microsoft dat is ontworpen voor zakelijk gebruik. Het is voornamelijk gericht op middelgrote en grote bedrijven en is alleen beschikbaar via het volumelicentieplan. Hoewel visueel bijna niet te onderscheiden van de Pro-versie, heeft Enterprise veel troeven in petto, vooral op het gebied van beveiliging en beheer. 

Windows 10 Enterprise  scoort uitzonderlijk hoog in alle belangrijke categorieën, waarbij het beveiligingsgedeelte het sterkste pakket is. Het overtreft ook de Pro-editie in de sectie Management. 

 

 

Veiligheid 

Wat beveiliging betreft, presteert  Windows 10 Pro ruimschoots beter dan een eerder bedrijfsgericht Windows-platform. Het wordt geleverd met op virtualisatie gebaseerde beveiliging (VBS) die delen van het besturingssysteem kan isoleren en kan voorkomen dat het wordt beschadigd en gewijzigd door malware en virussen. De Bitlocker is er nog steeds, waardoor versleuteling van harde schijven en verwijderbare opslagplaatsen mogelijk is. Hello for Business (gebruikt om biometrische gegevens te lezen) is ook te zien op het Pro-platform. 

Windows 10 Enterprise bevat alle bovengenoemde functies, evenals enkele extra functies. De bonusfuncties omvatten Windows Defender Credential Guard, Windows Defender Advanced Threat Protection en Windows Defender Application Control. De ATP is alleen beschikbaar met de E5-versie van het Enterprise-systeem en maakt gebruik van machine learning, analyses en eindpuntgedragssensoren om de aanvallerprocedures, technieken en hulpmiddelen te identificeren. 

   

 

Upgrades, migraties en uitvoering 

Op dit gebied beschikt  Windows 10 Pro  over geavanceerde Microsoft Deployment Kit (MDT) en Assessment and Deployment Kit (ADK), die naadloze migratie, updates en implementatie mogelijk maken. Ze kunnen op twee manieren worden gebruikt - ze kunnen referentie-afbeeldingen maken en werken als een volledig implementatieplatform (via server en domeincontroller). 

Windows 10 Enterprise  verschilt niet veel van de Pro-versie in deze categorie en biedt vrijwel hetzelfde ervaringsniveau. Dit is waarschijnlijk het enige segment van de vergelijking tussen Windows 10 Pro en Enterprise waarbij de twee platforms met elkaar verbonden zijn. 

 

 

Beheer 

Windows 10 Pro  scoort behoorlijk hoog in deze categorie. Het beschikt over de fantastische Universal Windows-app waarmee gebruikers van verschillende platforms tegelijkertijd toegang hebben tot dezelfde app, met hetzelfde account. De apps die op deze manier toegankelijk zijn, zijn OneNote, PowerPoint, Excel, Word en Outlook. Pro-gebruikers kunnen Azure Active Directory, Business Store en Group Policy-beheer ook gebruiken met één account. 

Naast de bovengenoemde apps en functies hebben gebruikers van de Enterprise-editie ook toegang tot AppLocker en DirectAccess. Met de AppLocker kunnen beheerders verbieden dat bepaalde apps toegankelijk zijn vanaf mobiele apparaten. DirectAccess daarentegen biedt gebruikers van externe netwerken toegang tot de interne netwerken. 

 

Wat is de beste keuze voor mij? 

Windows 10 Pro  is misschien een betere oplossing als u een MKB bedrijf runt en een stabiel, betrouwbaar besturingssysteem nodig hebt om dingen uit te voeren.  

Windows 10 Enterprise  zou waarschijnlijk een betere oplossing zijn voor grote bedrijven met een groot aantal werknemers. De Enterprise wordt ook aanbevolen voor bedrijven die eersteklas systeembeveiliging nodig hebben. 

Deel dit artikel