Microsoft programma
02/13/2024
6 min
0

Microsoft 365 zonder maandelijkse kosten: De alternatieven

02/13/2024
6 min
0

Microsoft 365, voorheen office 365, is in het algemeen erg bekend als een productiviteit software. Het is immers heel erg handig, aangezien het vertrouwd, goed beveiligd en productief is. Maar er bestaan ook andere alternatieven die net zo handig zijn. In dit artikel vindt u een lijst van de top 5 Microsoft 365 alternatieven en hun plus- en minpunten, die het best passen bij elke scenario’s. 

Microsoft 365 alternatieven

Bedrijven willen natuurlijk zo productief mogelijk aan de slag gaan. Het is daarom belangrijk dat u de beste software suite kiest die het beste aansluit op uw wensen en behoeftes. Iedere software suite heeft zijn eigen functies en onderscheidende vermogen. Hieronder staat daarom een overzicht van de top 5 Microsoft 365 alternatieven. Dit overzicht zou u kunnen helpen om de juiste keuze te maken voor uw bedrijf.

Microsoft Office (doorlopende licentie)

Microsoft 365 en Microsoft Office zijn allebei producten die ontwikkeld zijn door Microsoft. Tussen de twee zijn er een aantal verschillen. Microsoft Office wordt namelijk alleen verkocht op basis van een licentie. Terwijl Microsoft 365 vastzit aan een subscriptie, Microsoft 365 is namelijk een doorlopende licentie. Hieruit volgt nog een ander belangrijk verschil, namelijk het betalingsmodel. Voor toegang tot Microsoft 365 moeten gebruikers een maandelijks of jaarlijks bedrag betalen. Microsoft Office vereist daarentegen alleen aan een eenmalige betaling voor onbeperkt toegang tot de software. Net als Microsoft 365 wordt Microsoft Office ook geleverd in verschillende pakketten die bedoeld zijn om aan de verschillende behoeften van verschillende gebruikers te voldoen. De verschillende versies kunnen verschillen in hun functies of bijwerkingen. Office 2021 beschikt bijvoorbeeld over meer functies dan Office 2019. Afhankelijk van de bundel kan Microsoft Office verschillende toepassingen bevatten. Bekijk hieronder welke programma’s in elke bundel zitten.

Verschillen Office 2021 Blogfoto

Verschillen Office 2021 Blogfoto 2

Lees meer over de verschillen tussen Office 2021 Professional Plus en Microsoft 365 Business Premium.

Google Docs Editors

Ondanks dat Google een zoekmachine is, beschikt het ook over zijn eigen productiviteit programma’s in hun eigen software suite Google Docs Editors. De Google-Programma’s zijn direct te gebruiken nadat u zich heeft aangemeld of een account heeft aangemaakt. Wanneer u een beschikt over een Google-account, dan kunt u per direct gratis gebruik maken van de programma’s. De Google Docs Editors programma’s die gebruikt kunnen worden zijn: Google Docs (alternatief voor Microsoft Word), Google Sheets (alternatief voor Microsoft Excel) en Google Slides (alternatief voor Powerpoint). De programma’s zijn net als de Microsoft Programma’s bruikbaar op een webbrowser of app. Hierdoor is het makkelijk om het vanuit elke locatie en apparaat te gebruiken.

LibreOffice 

Een ander alternatief voor Microsoft 365 is LibreOffice. De LibreOffice software suite bevat programma’s zoals: Writer (alternatief voor Microsoft Word), Calc (alternatief voor Excel), Base voor het opzetten van databases, Draw voor tekeningen, Impress (alternatief voor Powerpoint) en Math voor formules. LibroOffice is een gratis en open-source project van The Document Foundation. LibreOffice bestaat al een tijdje. Hoewel het gratis is, beschikt het helaas niet over alle functies die Microsoft aanbiedt. Wat LibreOffice overigens wel goed maakt is het feit dat de software continu wordt getest en gebruikt door een grote community van developers. Bovendien heeft LibreOffice een minimalistische interface. Dit zorgt ervoor dat het werken in de programma’s van LibreOffice soepel verloopt.

OnlyOffice

OnlyOffice is een ander gratis software suite die ook zijn eigen versies heeft van de Microsoft 365 apps. De software suite van OnlyOffice bestaat uit een tekstverwerker, een programma voor het maken van presentaties, een spreadsheet, en een app voor het opzetten van enquêtes. Wat OnlyOffice een goed alternatief maakt, is dat ze een soortgelijke UI hebben als de Microsoft 365 apps. Bovendien is de compatibiliteit met Microsoft documenten uitstekend, waardoor het prettiger is om samen te werken met anderen die andere kantoorprogramma’s gebruiken.

WPS Office Suite

WPS Office Suite heeft zijn inspiratie opgedaan bij Microsoft. WPS Office Suite heeft namelijk hun eigen apps die gebaseerd zijn op de programma’s Word, Excel en PowerPoint. Alle bestanden die u maakt met deze programma’s zijn volledig compatibel met de Microsoft-tegenhangers. Aangezien de lay-out van de apps gelijk zijn aan die van Microsoft, is de overstap tussen de twee makkelijker om te maken. Zo hoeft u niet helemaal opnieuw te beginnen met het leren over hoe het programma werkt. Het synchroniseren van bestanden gaat ook erg vlot, hierdoor kunt u snel weer aan de slag.

Welke Microsoft 365 alternatief is het beste?

Hoewel Microsoft 365 al heel wat goede apps op de kaart hebben gebracht, betekent niet dat ze geschikt zijn voor iedereen. De beste Microsoft 365 alternatieven kunt u alleen zelf bepalen aan de hand van uw wensen en behoeftes. Ieder van deze bovengenoemde alternatieven hebben zijn plus- en minpunten. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht over elke Microsoft 365 alternatief en in welke situatie dit goed van pas komt.

Plus- en minpunten:

Microsoft Office: Microsoft Office wordt door veel individuele gebruikers en bedrijven gebruikt. De software is zeer bekend, dit kan het werken ermee, de samenwerking en communicatie tussen werknemers en collega's vereenvoudigen. Een reden hiervoor is het feit dat Microsoft Office dezelfde apps bevat, waardoor het niet nodig is om extra applicaties te downloaden. Bovendien zijn de meeste mensen bekend met de Microsoft-applicaties, waardoor ze de ins en outs van de software kennen. Zoals hierboven vermeld, is Microsoft Office een eenmalige aankoop, in tegenstelling tot Microsoft 365, waarvoor u maandelijks of jaarlijks moet betalen. Microsoft Office wordt gebruikt op scholen, universiteiten, overheidsinstellingen en openbare bedrijven. Al met al is Microsoft Office een geweldige oplossing voor zakelijke doeleinden.

Microsoft Office 2021 Banner

Lees meer over Microsoft 365-services gebruiken met Office on-premise.

Google programma’s & LibreOffice: U kunt uw dagelijkse taken heel goed uitvoeren met Google Docs Editors & LibreOffice. Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat de twee alternatieven niet alle functies hebben die Microsoft 365 bevat, maar alleen de basisfuncties. De lay-outs van de bewerkingstools zijn ook iets anders, dus het kan zijn dat u soms even moet zoeken naar waar dingen staan als u er nog nooit mee heeft gewerkt. De gereedschappen in de bovenste balk van Microsoft Word, PowerPoint en Excel zijn bijvoorbeeld anders dan de apps die Google Docs Editors en LibreOffice te bieden hebben. Bovendien zijn deze twee alternatieven ook minder compatibel met andere bestanden, wat soms voor problemen kan zorgen als u bijvoorbeeld een Word-document wilt bewerken. Collaborative file editing daarentegen is veel responsiever in vergelijking met de programma's van Microsoft 365. U kunt bijvoorbeeld in real-time zien wat uw medewerker aan het bewerken is. Dit zorgt voor een prettigere ervaring als u met uw collega's aan hetzelfde document werkt. Dit is ook de belangrijkste reden waarom Google Docs Editors de voorkeur heeft voor studenten en freelancers. Google heeft ook zijn eigen cloud, genaamd Google Drive, waar alle apps en uw bestanden worden opgeslagen. Dit biedt een hoge mate van flexibiliteit en toegang voor u en uw collega's. Het enige nadeel is dat er een internetverbinding nodig is om toegang te krijgen tot de bestanden.

OnlyOffice: De programma's in OnlyOffice zijn zeer goede alternatieven voor Microsoft 365. Wat OnlyOffice onderscheidt van de rest is de algehele soepele UI. Dit Microsoft 365 alternatief is handig als u regelmatig met anderen samenwerkt. Het is bijvoorbeeld makkelijk om aan te geven of iets nog nagekeken moet worden, mensen kunnen opmerkingen achterlaten en u kunt gemakkelijk alle wijzigingen bijhouden. OnlyOffice biedt ook een goede compatibiliteit met andere software en bestanden. Dit maakt het makkelijker om bestanden naar andere bedrijven te sturen die met andere programma's werken. U kunt er zeker van zijn dat alles op zijn plaats blijft staan en niets wordt verschoven, wat het bestand betrouwbaarder maakt bij het verzenden en ontvangen. OnlyOffice wordt vooral gebruikt door studenten als vervanging voor Microsoft 365.

WPS Office Suite: WPS Office Suite is een goed alternatief voor mensen die willen overstappen van Microsoft Word. Dit komt omdat WPS Office Suite zo identiek is. Alles is makkelijk en snel te vinden en dit is ideaal voor mensen die geen zin hebben om alles opnieuw te leren. Alle bestanden die u maakt zijn volledig compatibel en zelfs de sjabloonopties zijn gebaseerd op die van Microsoft. WPS Office Suite heeft ook zijn eigen WPS AI. Dat is natuurlijk handig, want AI kan u helpen bij het schrijven.

Omdat veel bedrijven de apps van Microsoft gebruiken, raden we Microsoft Office aan. Microsoft Office is bedoeld voor bedrijven en het is slechts een eenmalige aanschaf. Het is ook mogelijk om lokaal te werken waardoor het ook handig is voor onderweg en je niet volledig afhankelijk bent van de cloud. Wat het nog beter maakt, is dat Microsoft Office voor een gereduceerde prijs kan worden aangeschaft. Kijk maar eens op onze website waar we Pre-Owned Microsoft Office licenties verkopen. Je kunt tot 70% besparen op de originele prijs.

Pre-owned licentie banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via de onderstaande kanalen van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.