Zeer goedkope Microsoft licenties betrouwbaar en legaal?

Gepubliceerd op: 29-04-2020

Op internet worden vaak Microsoft licenties voor een spotprijs aangeboden. Zijn deze goedkope software producten wel legaal en wat zijn de gevolgen als dit niet zo is?

Illegale Microsoft licenties 

Op het internet zijn veel “gratis” software pakketten te downloaden. Bij deze kunt u er eigenlijk altijd vanuit gaan dat dit illegaal is. Een retail software pakket mag immers maar op één computer gelijktijdig actief zijn. Wanneer er een code openlijk op het web staat is geen garantie dat deze code maar eenmalig gebruikt wordt. Wanneer software illegaal is riskeert u  een boete van 60.000,-. Meestal zijn deze licenties te herkennen aan dat het zogeheten  MSDN- licenties  zijn, deze licenties zijn bedoeld voor ontwikkelaars. Het programma werkt dan meestal normaal maar doordat het in strijd met de voorwaarde is dit niet legaal. Hier wordt streng op gecontroleerd en mag Microsoft dan ook een boete uit schrijven. 

 

Goedkope Microsoft licenties 

Net zoals Softtrader zijn er ook bedrijven te vinden die software voor een zeer goedkope prijs aanbieden. Dit kan twee dingen betekenen: 

  • Ze handelen in Pre-Owned licenties. 
  • Ze handelen in illegale licenties. 

Dit verschil is voor u heel lastig te onderscheiden. Bij Softtrader checken we de licenties die we inkopen altijd zelf. Mochten wij hierin een steekje laten vallen dan zijn we verzekerd voor het geval er een audit komt. Sinds onze start in 2013 is dit gelukkig nooit voorgekomen. U heeft bij ons dus 100% garantie op legale Pre-Owned software op  al onze producten zoals Microsoft Office en Windows Server 

   

 

Regels omtrent Pre-Owned software: 

Om Pre-Owned software te verkopen moet men zich aan verschillende regels houden om te voorkomen dat software makers uitgebuit worden. Deze regels zijn opgesteld door het Europees hof in het arrest van 2012: 

  • De licentie moet voor  onbepaalde tijd  zijn. Er zijn ook licenties die maar voor een aantal jaar geldig zijn. Deze licenties mogen niet verkocht worden. 
  • Wanneer een licentie doorverkocht wordt mag deze niet meer door de verkoper gebruikt worden. Zoals u wel begrijpt is het nog steeds  verboden meerdere apparaten op een licentie te laten werken. 
  • Licenties mogen alleen doorverkocht worden als er  oorspronkelijk een economische prijs voor is betaald. 
  • Alleen  Europese licenties  mogen doorverkocht worden. 

 

Wat zegt het hof? 

Het Europese hof heeft deze uitspraak gedaan doordat zij ervan overtuigd zijn dat er betaald is voor een licentie voor het leven aan de koper. Het is op een legale manier op de markt gebracht en er is geen tijdslimiet aan gebonden. Het is immers ook gek dat wanneer u een licentie voor het leven koopt en er na een tijd geen gebruik meer van maakt u dan niks meer met deze licentie zou kunnen. 

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op! 

Meer over tweedehands licenties kunt u  hier  lezen. Vragen of nog onduidelijkheden over licenties? U kunt ons doordeweeks (9:00-17:00) bereiken en wij zullen ons best doen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. 

 

Deel dit artikel