Microsoft licentie kopen: OEM, Retail of Volume?

Microsoft licentie kopen: OEM, Retail of Volume?
Gepubliceerd op: 29-12-2017

Microsoft licenties zijn er in verschillende soorten. Staat u op het punt een licentie voor software van Microsoft aan te schaffen? Houd dan rekening met de verschillen.

Tussen de diverse softwarepakketten, maar vooral ook binnen de diverse soorten licenties. We onderscheiden bijvoorbeeld de volgende drie varianten:

  • Microsoft OEM-licenties
  • Microsoft Retail-licenties
  • Microsoft Volume-licenties

Tip: een Microsoft licentie kopen en daar gebruik van maken binnen het MKB? Houd er dan rekening mee dat alleen de Volume-licenties goed geschikt zijn. Het is een goedkope Microsoft software licentie, die zelfs gebruikt beschikbaar is.

Wat is een Microsoft OEM-licentie?

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Het betekent in de praktijk dat de software al op een apparaat geïnstalleerd staat. Dat is gemakkelijk om er meteen gebruik van te maken, maar lastig om de licentie te integreren in een breder pakket.

Een bekende toepassing is een laptop waar Windows al op staat. OEM, waardoor de consument het pakket niet apart hoeft aan te schaffen. Bedrijfsmatig heeft u daar veel minder aan, vooral indien u gebruik wilt maken van schaalbare licenties die meegroeien met de ontwikkeling van uw organisatie.

Wat is een Microsoft Retail-licentie?

En dan de Microsoft Retail-licentie. Hoewel de naam mogelijk anders doet vermoeden is ook dit een licentie voor consumenten. Niet voor zakelijke gebruikers. Het gaat om de zogenaamde FPP-licenties, waarbij FPP staat voor Full Packaged Product. Het gaat om een losse licentie voor bijvoorbeeld Windows of Microsoft Office, zoals consumenten die kunnen aanschaffen. Voor minder dan 5 gebruikers, waardoor het zakelijk niet of nauwelijks interessant is om daar gebruik van te maken. 

Wat is een Microsoft Volume-licentie?

Wel interessant is de Microsoft Volume-licentie. Dit is namelijk de licentie om zakelijk gebruik van te maken. Met 5 - 250 gebruikers, waardoor de licentie uitstekend geschikt is voor het MKB. U betaalt op basis van het aantal licenties dat u daadwerkelijk gebruikt, waardoor het mogelijk is om op te schalen (of weer terug te schalen). Maximale flexibiliteit, met een officiële licentie.

Het is overigens niet nodig om automatisch een nieuwe Microsoft licentie te kopen. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van een goedkoop alternatief, in de vorm van een gebruikte Microsoft licentie. U kunt die licenties kopen om de kosten te drukken. Terwijl u volledig voldoet aan de officiële richtlijnen, zodat u de software van Microsoft kunt gebruiken alsof u de pakketten nieuw zou aanschaffen.

En heeft u aan de andere kant juist software die u niet meer gebruikt? Het is mogelijk om gebruikte Microsoft licenties te verkopen. Op die manier handelen we bij Softtrader in licenties voor MS Visio en andere software. Op basis van Microsoft Volume-licenties, die u kunt gebruiken voor het MKB.

Deel dit artikel