11/30/2020
3 min
0

Microsoft SQL 2019 vs. 2017: wat zijn de verschillen?

11/30/2020
3 min
0

Microsoft SQL Server is de database-applicatie van Microsoft. In deze blog worden SQL 2019 en 2017 vergeleken met elkaar door de belangrijkste features op te noemen.

Belangrijkste features Microsoft SQL Server 2019

Dit is de nieuwste versie van SQL Servers die momenteel op de markt is. Het bevat alle goede functies die de vorige versies ook hebben maar dan verbeterd. Ook zijn er nieuwe functie bijgekomen zoals:

1. Big data-clusters

Big data-clusters zijn nieuwe toevoegingen aan SQL Server 2019. Met deze functie kunt u meerdere, schaalbare clusters van SQL Server-, Spark- en HDFS-containers die op Kubernetes worden uitgevoerd, tegelijk implementeren. Het Big Data Cluster, als infrastructuur, stelt deze clusters in staat parallel te werken, waar u Big Data kunt lezen, schrijven en verwerken van Transact-SQL naar Spark. Het stelt u in staat om de hoogwaardige relationele data gemakkelijk te combineren en analyseren met grote hoeveelheden big data.

2. UTF-8-ondersteuning

De nieuwe SQL Server 2019 ondersteunt het zeer populaire UTF-8-gegevenscoderingssysteem. De UTF-8-tekencodering wordt gebruikt bij het exporteren, importeren van gegevens, databaseniveau en gegevensverzameling op kolomniveau. Het is ingeschakeld bij het maken of wijzigen van het sorteertype voor objecten in objectsortering met UTF-8. Het wordt ondersteund voor de gegevenstypen char en varchar.

Microsoft SQL Server 2019 banner

3. Hervatbare online index maken (CTP 2.0)

Dit is de functie waarmee een index een bewerking kan maken om te pauzeren en later te hervatten, vanaf het punt waar de bewerking is mislukt of onderbroken, in plaats van het proces helemaal opnieuw te starten.
De index is een van de krachtige tools voor databasebeheer. Met meer bewerkingen op databases zoals invoegen, bijwerken en verwijderen, wordt de index meer gefragmenteerd en dus minder efficiënt. Om dit tegen te gaan, worden indexreconstructies in toenemende mate overgenomen door de DBA's.

4. Always on availability groups

Always On-availability groups is een oplossing voor noodherstel en een hoge beschikbaarheid die als doel heeft een alternatief op bedrijfsniveau te bieden voor database-mirroring. Deze functie is oorspronkelijk geïntroduceerd voor SQL Server 2012, om de beschikbaarheid van een set gebruikersdatabases voor een onderneming te vergroten.

Belangrijkste features Microsoft SQL Server 2017

Hieronder leest u de belangrijkste features van SQL 2017:

1. Tijdelijke tabellen

De oorspronkelijke implementatie in SQL Server 2016 miste twee belangrijke functies: CASCADE voor beperkingen van externe sleutels en een bewaarbeleid om te voorkomen dat de geschiedenistabellen onhandelbaar worden. Deze functies worden nu beide ondersteund in SQL Server 2017.

2. Analyse in het geheugen

Kolomopslagindexen kunnen worden toegevoegd aan voor-geheugen-geoptimaliseerde OLTP-tabellen, waardoor real-time analyses kunnen worden uitgevoerd op uw OLTP-database zonder het risico van conflicten tussen uw OLTP-workload en uw analyticsworkload. Om de overhead die wordt veroorzaakt door het onderhouden van geclusterde kolomopslagindexen te minimaliseren, kunnen gefilterde kolomopslagindexen worden gebruikt.

3. Multidimensionale modus

De multidimensionale engine is verbeterd om gegevens sneller te retourneren. Deze verbeteringen hebben geen configuratie nodig om te kunnen profiteren, maar worden pas echt duidelijk als u de basislijn van uw huidige server vergelijkt met die van SQL Server Analysis Services 2016.

4. Verbeteringen in het geheugen

SQL Server 2014 introduceerde het concept van in-memory tabellen. Deze zijn optimaal ontworpen voor het snel laden van gegevens zonder vergrendelingsproblemen of problemen met de status van grote volumes. Hoewel deze functie op papier geweldig klonk, waren er veel beperkingen, vooral met betrekking tot beperkingen en procedures. In SQL Server 2017 is deze functie enorm verbeterd, met ondersteuning van externe sleutels, controle en unieke beperkingen en parallellisme. Bovendien worden nu tabellen tot 2 TB ondersteund (vanaf 256 GB). Een ander onderdeel van in-memory zijn column store-indexen, die vaak worden gebruikt in datawarehouse-workloads. Deze functie is geïntroduceerd in SQL 2012 en is sindsdien in elke versie verbeterd. In 2017 ontving het enkele verbeteringen rond sorteren en betere ondersteuning met AlwaysOn-beschikbaarheidsgroepen.

Lees hier alles over de licensering van een SQL Server en de bijbehorende CALs.

Ook is er een gratis variant van MS SQL Server, namelijk: MS SQL Server Express!

Goedkope Microsoft SQL Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Microsoft SQL Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.